Altıncı sinir felci en sık karşılaştığımız göz sinir felci hastalığıdır. Altıncı sinir temel olarak gözün dışa doğru hareketini sağlayan kasa sinyal götürür. Altıncı sinir felci durumunda göz dışa doğru bakma hareketini yapamaz ve gözde içe doğru şaşılık ve bulanık ve çift görme ortaya çıkar.
Gerektiğinde bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme de yapılmalıdır. Göz felci durumlarında çift görme (diplopi) hastayı rahatsız eden önemli bir sorundur. Çift görme her iki göz açıkken ortaya çıkan bir belirtidir. Tek göz kapatıldığında çift görme şikayeti ortadan kalkar.
İdyopatik 4. sinir felci genellikle kendiliğinden düzelir. Travma ile başlayan felçler de genellikle zamanla kendiliğinden hafifler.
Göz kaslarında felce neden olan etken, beyinden göze kadar olan anatomik yapıların pek çoğunda yer alabilir. Beynin damarsal hastalıkları, beyin tümörleri, demyelinizan veya dejeneratif beyin hastalıkları (örn. multipl skleroz) , kafa travmaları gibi birçok hastalık bu nedenler arasında sayılabilir.
Göz Felci Tedavisi
Göz felci en sık yaşlı popülasyonda hipertansiyon ve şeker hastalığına bağlı ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda çoğu kez 6 ay içinde felç kendiliğinden düzelmektedir. Ancak her hastada tam bir düzelme ortaya çıkmayabilir. Bu durumda şaşılık ameliyatı ve göz kapak düşüklüğü ameliyatı gerekebilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
3. Sinir Felci Tedavisi
Göz kapağındaki ve göz hareketlerindeki bozukluklar genellikle ilk 6 ayda kısmen ya da tamamen düzelebilir. Bu dönemde hastada çift görme (diplopi) şikayeti olabilir. Çift görmenin engellenmesi için alternan kapama denilen bir gün sağ gözün diğer gün ise sol gözün kapanması yöntemi denenebilir.
Geçici veya erken altıncı sinir felcinde nörotoksin, prizmatik gözlükler veya kapama tedavisi faydalı olur. Kalıcı altıncı sinir felci eğer 1 yıldan uzun sürmüş ise, kayma açısına göre ameliyat da gündeme gelebilir.
Gözleri yukarı, aşağı, sağa ve sola hareket ettirme, odaklama egzersizleri ve göz kapaklarını sıkma gibi egzersizler yapmak göz sinirlerini güçlendirebilir. Gözlük veya lens kullanımı: Gözlük veya lens kullanmak, gözlerinizi yormadan net görmeyi sağlayarak göz sinirlerinin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Stres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor.
Yüz felcinde gözün kapanamaması göz bebeğini riske sokar, göz bebeğinde enfeksiyon, ülser oluşumu hatta göz kaybına gidecek sonuçlara neden olabilir, bunun yanında yüzde fonksiyonel hareket kaybı ve kozmetik sorunlar oluşturur, bu olgularda hastada oluşan probleme yönelik tedaviler uygulanmalıdır.
Normalde her iki gözün görme ekseni birbirine paraleldir. Çift görme ya da tıbbi ismiyle diplopi, paralel olması gereken görme ekseninin bozulması sonucu ortaya çıkar ve hasta tek gözüyle normal yani tek gördüğü halde her iki gözüyle baktığında çift görür.
Artmış basınca bağlı görme sinirlerinin etrafındaki optik kılıfta da basınç artar, buna bağlı görme sinirinde beslenme bozukluğuna bağlı optik atrofi, bulanık görme ve körlük meydana gelebilir. Baş ağrısı genellikle hasta sabah uyandığında şiddetlidir ve bazen hastayı uykusundan uyandırabilir.
Göz kapağının gözün renkli kısmını 1-1,5 mm'den daha fazla örtmesi olarak kabul edilen göz kapağı düşüklüğü doğuştan ya da sonradan oluşabilir.
Sadece bir gözde gerçekleşen ani göz kayması durumlarında en sık karşılaşılan sebep o gözde önceden var olan bir görme kaybıdır. Diğer sebepler arasında yaşanan travmalar ve nörolojik sorunlar sayılabilir. Buna ek olarak göz kaymaları gözde veya kafa içinde gelişen bir kitlenin belirtisi de olabilir.
Genel anlamda belirtiler arasında tek taraflı yüz felci, göz kırpmada, mimiklerde kontrol kaybı, azalan gözyaşı, ağızda sarkma, etkilenen bölgede tat kaybı, yüz kaslarında seğirme, yeme ve içme zorluğu, kulakta ağrı, çene bölgesinde ağrı, etraftaki seslere duyarlılık, baş ağrısı.
Optik sinir diye adlandırılan görme siniri retinada oluşan görüntüyü beyine taşıyan sinirdir. Bir elektrik kablosuna benzetilebilir. İçindeki her bir tel oluşan görüntünün ilgili kısmını taşır. Eğer sinirin bütününde veya bir kısmında iltihap söz konusu ise fonksiyon tam gerçekleşmez ve görmede problem yaşanır.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Optik sinir hasarı, tek gözde bulanık görmeye neden olabilir. Glokom: Glokom, göz içindeki basıncın artmasına neden olan bir hastalıktır. Glokom, tek gözde bulanık görmeye neden olabilir. Tümörler: Göz içinde oluşan tümörler, bulanık görmeye neden olabilir.
Bunun yanı sıra rahatsızlığın hangi boyutta olduğu da bir göz doktoru tarafından teşhis edilmelidir. Göz sinirleri hücrelerinin tamamen işlevini kaybetmesi sonucunda yenilenmesi mümkün değildir.
A, C, E VİTAMİNLERİ İLE OMEGA 3 VE 6, GÖZÜ KORUYOR
Dr. Elvan Yalçın, gözün doğal olarak ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiğini söyledi. Dr. Yalçın, Omega 3 ve 6 yağ asitleri ile çinko ve magnezyum gibi minerallerin de göz sağlığına faydası olduğunu anlattı.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Geçici görülen felçlerde sinir dokusu fonksiyonel olarak aksaklığa uğramıştır ve zamanla fonksiyonlarının bir kısmını veya tamamını geri kazanabilir. Ancak sinir dokusunun tamamen zarar gördüğü koşullarda felç kalıcı olabilir.
4.Sinir felcinde süperior oblik adale normal fonksiyonunu gösteremez ve bir süre sonra tutulan gözde inferior oblik hiperfonksiyonu ortaya çıkar. Hastada primer pozisyonda paralizili gözde ekstorsiyon ve hipertropya görülür. Yakına bakışta genellikle vertikal kayma, uzağa bakışta ise ekstorsiyonda artma mevcuttur.
Göz sinirini besleyen kılcal damar tıkanmalarından sonra sinirde ödem ve kan birikmesiyle oluşur. Hipertansiyon ve diyabetli hastalarda sık görülür. Tedavisi için göz içi enjeksiyon gerekli olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri