Göz içi tümörler görme, görme alanı bozukluğu ve ışık çakması gibi şikayetlere neden olabilir. Eğer tümör görme merkezi üzerinde veya yakınında ise görme bozukluğu erken dönemde ortaya çıkarak tanı konulabilir. Eğer tümör gözün kenar kısımlarında yerleşimli ise görme erken dönemde bozulmayabilir.
Göz tümörleri, her yaş grubunda görülebilen tümörlerdir. Özellikle orbita ve göz tümörleri, hastaların yaşamını tehdit eden en önemli hastalıklardandır.
Göz tümörü belirtileri
Göz beyazında (sklera) kızarıklık, göz kapaklarına ağrısız şişlik, iyileşmeyen yaralar, gözün renkli kısmı olan iris tabakasında renk farklılıkları, göz bebeğinin yapısının bozulması, görme kaybı gibi belirtiler izlenebilir.
Kanseri Belirtileri keseri vakası belli bazı göz bölgelerinde olmadıkça veya ileri boyutlara ulaşmadıkça belirti göstermemektedir. Göz kanseri gözün dışına doğru büyümediği sürece ağrı nadiren görülür.
İlgili 26 soru bulundu
Göz içi tümörlerde retina tabakasında ödem (sıvı birikimi), göz içinde kanama ve retina dekolmanı görülebilir. İris tümörleri göz tansiyonunda yükselme ve göz bebeğinde şekil bozukluğu yapar. Göz dışı ve göz etrafı tümörlerde, tümörün yerleşim yerine göre farklı bulgular görülebilir.
Beyinde oluşan tümörler, göz sağlığına olumsuz yönde etki edebilir. Göz sinirleri ya da görsel kontekse baskı yapan tümörlerin yanı sıra beyin içindeki genel baskıyı artıran hastalıklar da göze zarar verebilir. Bu hastalıkların tedavisi sırasında uygulanan yöntemler de görme bozukluklarına yol açabilir.
Göz ve çevresinde tümör oluşumu nadir gözükmekle birlikte; oluşması halinde gözün kaybına veya ölüme neden olabilmektedir. Bu nedenle; göz ve çevre dokularında yerleşen tümörlerin doğru tanısı ve tedavisi önem taşımaktadır. Göz kapağı ve çevresinde görülen tümörlerin büyük bölümü iyi huylu tümörlerdir.
Beyin tümörlerinin en yaygın belirtisi baş ağrısı ve hastalık nöbetleridir. Daha önce yaşanmayan şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı, kusma, görme bozuklukları, işitme azalması beyin tümörlerinde sıklıkla ortaya çıkan belirtiler arasındadır.
Beyin tümörleri kafatası içinde yer kaplar ve basınç artışına neden olur. Bu durumda oluşan baş ağrıları daha sıkıcı, şiddetli, zor geçen ve diğer bazı belirtilerle (kusma, görme ve işitme bozuklukları, kol ve bacaklarda güçsüzlükler, dengesizlik gibi) beraber seyreden ağrılardır.
Göz kanseri tedavisi kişinin yaşına, sağlık durumuna, kanserin türüne, evresine ve yayılma gösterip göstermemesine göre planlanır. Bu etmenler doğrultusunda cerrahi tedavi, radyoterapi yöntemi, göz ışın tedavisi (lazer), kemoterapi, proton tedavisi ve kriyoterapi yöntemlerinden biri tercih edilir.
Açık tenlilerin baş belası; Bazal hücreli karsinom
Bu tür tümörler daha çok baş ve boyun bölgesine yerleşirler. Derine inen yaralar (ülser)ve ciltte dışarıya doğru bazen kabuklu olabilen kabarıklar şeklinde görülebilirler. Bunlar kolaylıkla kanar ve kabuklaşırlar.
Göz Kapağında Kitle Nedir? Göz kapaklarında yer alan bezlerin tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan kitle ve bezeler, şalazyon adı ile anılmaktadır. Küçücük bir yumru görünümüne sahip olan bu kitle ve bezeler, genellikle birkaç hafta içerisinden kendiliğinden ortadan kaybolur ve herhangi bir ağrıya neden olmazlar.
Psikolojik sebeplerden kaynaklanan ışık çakması genellikle geçicidir ve tedavi edilmeden kendiliğinden geçer. Psikolojik gözde ışık çakması nadir görülmekle birlikte ciddi sıkıntıların işaretçisi olabilir. Bazı durumlarda psikolojik destek almak gerekebilir.
Tümör, anormal hücreler bir araya geldiğinde oluşan katı bir doku kütlesidir. Tümörler kemikleri, cildi, dokuları, organları ve bezleri etkileyebilir. Çoğu tümör kanserli değildir (iyi huyludur). Ancak yine de bu tümörlerde tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
Artan yaş: En sık 40 - 70 yaş aralığında görülürler. Yaş arttıkça görülme sıklığı artar. Fakat 8 yaş altı çocuklarda görülen tümörlerde ilk sıradadırlar.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor.
Ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sırasında tümörün yeri belirlenir ve radyoaktif plak tümör bölgesi üzerindeki skleraya dikilir. Plak tedavisine ek olarak ameliyat sırasında veya sonrasında termoterapi veya kriyoterapi gerekebilir.
Orbita veya Göz Arkasında Kitle Belirtileri
Orbita veya göz tümörlerinin belirtileri; Gözün yer değiştirmesi, öne veya başka bir yöne itilmesine neden olabilir. Ayrıca çift görme, görme bulanıklığı, şaşılık, kızarıklık, gözde şişme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Yeterli tecrübe yokluğunda kolayca yanlış tanılar ortaya çıkabilmektedir. Bu test için hastaya herhangi bir ilaç verilmez, hastada herhangi bir yan etki ya da rahatsızlık oluşmaz. Çekimin hiçbir zararı yoktur. Radyasyon içermez, fotoğraf çektirmekten pek bir farkı yoktur.
Kötü Huylu Kemik Tümörü Belirtileri Nelerdir? En sık rastlanan belirtiler arasında ağrı ve şişlik yer almaktadır. Bunun yanı sıra tümör oluşumu ile birlikte daha sık kemik kırığı da meydana gelmektedir. Kemikte meydana gelen ağrılar ve şişlikler, hasta dinlenirken de geçmemektedir.
Tümörün tipini ve kanserli olup olmadığını belirlemek için genellikle tümörden biyopsi yapmaları (mikroskop altında incelenmek üzere tümör örneğinin alınması) gerekir.
Beyin tümörlerinin büyük bir kısmı, pek çok kan kanseri türü, kadınlarda meme kanseri, erkeklerde akciğer kanseri yapılan göz muayenesi sırasında tespit edilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri