Fakat Güneş'de ne ateş vardır, ne de “yanan” herhangi bir şey… Güneş'in parlayıp enerji yaymasını sağlayan mekanizma, çok büyük kütlesi nedeniyle merkez bölgesinde aşırı basınca maruz kalan hidrojen atomlarının birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında enerji açığa çıkmasıdır. Buna, nükleer füzyon deniliyor.
Saniyede 600 milyon ton hidrojen, helyuma dönüşür. Bu da, Güneş'in her geçen saniye 4,5 milyon ton hafiflemesine yol açar. Güneş'teki füzyon olayı sonucunda kızıl kırmızımsı bir alev 15-20 bin km yükselir ve Güneş Fırtınası meydana gelir.
Merkezde nükleer füzyon olur. Güneş hidrojen "yakar". Bu ısı yüzeye ulaşıp uzaya ısı ve ışık olarak yayılır. Yani bir yıldızın parlaması için oksijen şart değil.
Helyum-3, çekirdeğinde sadece bir proton olan bir helyum atomudur. Kararsız iki helyum-3 atomunun birleşmesiyle güneş enerjisinin kaynağı olan çekirdek tepkimeleri tamamlanır: helyum-3 + helyum-3 → helyum-4 + hidrojen + hidrojen.
Güneş de diğer yıldızlar gibi bir gaz küresidir. Atom sayısı bakımından %91,0 hidrojen ve %8,9 helyumdan oluşur. Kütle olarak, Güneş yaklaşık %70.6'sı hidrojen ve %27.4'ü helyumdur.
İlgili 19 soru bulundu
Oksijen Olmayan Yerde Ateş Yanmaz.
Güneşte gerçekleşen yanma iki hidrojenin birleşerek bir helyum oluşturması ile olur. Bu da çevreye ısı ve ışık yansıtır. Sönmemesinin sebebi daha ömrünün olmasıdır. Güneşin yaklaşık 1-2 milyar yıl daha ömrü olduğu tahmin edilmektedir.
Yanığın neden olduğu hasar öncelikle epidermisi, yani en üst deri tabakasını etkiler. Ancak epidermisin altındaki tabaka olan dermisde de hasar ve iltihap oluşabilir. Tekrarlanan güneş yanığı vakaları, cildin daha hızlı yaşlanmasına neden olur ve sonunda deri kanserine yol açabilir.
Su, hidrojen ve oksijen içerdiğinden, hidrojen ve oksijen yanabilir. Ancak su, su moleküllerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve bu moleküller arasında bir yanma reaksiyonu gerçekleşemez. Ayrıca, su moleküllerinin yapısı, hidrojen ve oksijen moleküllerinin bir araya gelmesini önler. Bu nedenle su yanmaz.
Ay'ın atmosferi çok ince ve çoğunlukla hidrojen, neon ve argondan oluşuyor. Bu da insan gibi oksijene bağımlı bir canlı türünün Ay'da nefes almasını imkansız kılıyor. Ancak bilim insanlarına göre Ay'da gökyüzünde olmasa da yüzeyde bol miktarda oksijen var.
güneşi söndürmek için üzerine su atmak veya güneşi kaldırıp komple suya atmak onu söndürmez. aksine, üzerine boca ettiğiniz su da güneşin kütlesine eklenerek merkez bölgesindeki basıncı artırır ve güneşin daha parlak olmasını sağlar. ve dahi güneş, eklediğiniz o suyu da yakıt olarak kullanır.
Yaz aylarında uzun süre güneş altında kalan çocuklarda güneş çarpmaları olabilir. Çocukların ateşi yükselir ve halsizlik gözlenir. Terleme sonucu sıvı kaybı oluşur ve güneş çarpması olan çocuğun sıvı ihtiyacı artar.
Güneş, içinde %73,46 oranında var olan hidrojen (H) elementinin radyoaktif tepkimesi sonucu ısı ve ışık ortaya çıkar. Hidrojen (H) elementi çekirdekleri bir olursa çekirdek tepkimeye girer. Bu olaya radyoaktif tepkime adı verilir. Tepkime sırasında ortaya helyum (He) atomu ve enerji çıkmaktadır.
Güneş, çekirdeğinde nükleer füzyon tepkimeleri gerçekleşen bir gök cismidir. Dış uzaya ısı ve ışık yayar. Bu yüzden Güneş bir gezegen değil, yıldızdır.
Yıldızlar, geceleri gökyüzünde görebildiğimiz parlak noktalardır. Ancak, yıldızlar oldukça uzaktadır ve gökyüzünü aydınlatmak için yeterli miktarda ışık yaymazlar. Ayrıca, yıldızların ışığı atmosferdeki toz, nem ve diğer partiküller tarafından dağıtıldığı için, geceleri gökyüzü daha soluk görünebilir.
Eğer Güneş aniden yok olursa, Dünya hemen soğumaya başlar ve atmosfer sıcaklığı dramatik bir şekilde düşer. Hayat için gerekli olan güneş ışığı ve ısı kaynağı ortadan kalktığı için bitki örtüsü ölür, hayvanlar da dahil olmak üzere birçok canlı türü yaşamını sürdüremez.
Güneş olmasaydı yeryüzünde meydana gelen birçok süreç gerçekleşmezdi. Bitkiler büyüyemez, bulutlar hareket edemez, rüzgârlar oluşamaz ve okyanus akıntıları devam edemezdi. Şu anda kullandığımız enerji kaynaklarının (örneğin fosil yakıtlar, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi) neredeyse hepsinin kökeni Güneş'tir.
Uzayın ortalama sıcaklığı ise -270,4°C civarındadır. Peki ama Güneş bu kadar sıcakken uzay neden çok soğuktur?
Fakat uzay boşluktan oluşuyor. Uzaydaki gaz molekülleri çok az ve birbirlerinden de uzak olduğu için, sürekli şekilde çarpışmıyorlar. Bu yüzden Güneş, kızılötesi dalgalar ile onları ısıtsa dahi, bu ısının iletim yoluyla aktarımı mümkün olmuyor.
Vakum Ortamı ve Namlu Gazı Uzay, bir vakum ortamıdır ve namludan çıkan gazlar dağılamazlar, çünkü atmosfer yoktur. Bu durum, silahın ateşlendiğinde ortaya çıkan gazların geri tepme gücünü nötralize edebilir. Bu nedenle, ateşlendikten sonra silahın geri tepmesi normal atmosferdeki kadar etkili olmaz.
Güneş'in kütlesi 1.989 x 10 30 kilogram olup, Yer'in kütlesinin yaklaşık 333000 katıdır. Yarıçapı yaklaşık olarak 695990 kilometre yani Yer'in yarıçapının 109 katı kadardır.
Güneş kendi enerjisini nasıl sağlamaktadır? Hayır değildir ve Güneş'in de bir ömrü vardır. Güneş'in yaşam döngüsü bir Beyaz Cüce olma yolunda milyarlarca yıl boyunca devam edecektir.
Güneşimiz de, diğer gök cisimleri gibi hareket eder. Hem kendi ekseni etrafında döner, hem de samanyolu galaksisinin bir parçası olarak, galaksimizin merkezi etrafında bir yörünge çizer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri