Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Güpegündüz kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre bitişik yazılması gereken bir kelime olarak bilinmektedir. Kelimenin doğru yazılışı ''güpegündüz'' olarak ifade edilebilir.
Bu kelimenin güpegündüz mü, güpe gündüz mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı güpegündüz şeklinde olmalıdır. Yani bileşik yazılmalıdır.
gece gündüz için benzer kelimeler
gece gündüz, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, z harfi ile biter.
9. Gündüz < küntüz < kündüz < gündüz.
“Günün sabahtan akşa- ma kadar süren aydınlık bölümü”.11 Eski Türkçede tün “gece” kelimesinin zıd- dı olarak kullanılmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
(yani sabah 9, akşam 9 ve sabah 5, akşam 5 anlamına gelir). İstisna olarak, gündüz 12.30 ve gece 00.30 saatlerinin her ikisinin de genellikle "yarım" olarak ifade edilmektedir. Yazı sisteminde ise saatler, XX.XX (19.23) olacak şekilde yazılır.
Sözgelimi, “Saat 21.00” yazımından sonra gelen “-de”, “-da” ekleri, “çift sıfır”ın okunuşuna göre değil, eklerin okunuşuna göre seslendirilir. Buna göre, “Saat 21.00'da” yazımı yanlıştır, “21.00'de” diye yazmak gerekir.
Sık kullanılan kısaltmalara örnek olarak şunlar verilebilir: yıl-y, hafta-hf, saat-sa., dakika-dk., saniye-sn., gram-g, litre-L, mikrolitre-µL, metre-m, Celsius derece-°C, vs.
Sere serpe birleşik bir kelime ya da pekiştirme değildir. Bu nedenle bitişik yazılması yanlıştır. Bu sözcük sıklıkla ''çepeçevre'' ve ''kıskıvrak'' gibi kelimeler ile karıştırılıp bitişik yazılır.
Türk Dil Kurumuna göre düşe kalka kelimesi ayrı olarak düşe kalka şeklinde yazılmaktadır. Bu iki kelimenin birleşik yazılarak kullanılanı doğru olmamaktadır. Düşe kalka kelimesi birleşik yazılırsa yazım yanlışı yapılmış olmaktadır.
Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
İşte doğru yazımı... Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının alel acele olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı alelacele olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de alelacele kelimesi doğru yazım biçimidir. Türkçe'de çokça yanlış bilinen yazım hatası karşımıza çıkmaktadır.
Hafta İçi Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta içi kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta içi" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise haftaiçi şeklindedir.
Güneşin batmaya yakın olduğu saatleri ve günün henüz bitmediği anları ifade etmek için kullanılan akşamüzeri kelimesi Türk Dil Kurumuna göre birleşik yazılması gereken bir kelimedir. Cümle içinde günün akşam saatlerine yakın zamanlarını anlatmak için kullanılan bu kelimenin ayrı şekilde yazımı hatalı bir yazımdır.
Kurallı bileşik eylemler bitişik yazılır:
yapabildim, tutuversin, düşeyazdım, görmeyiver, bakakalırım...
Her periyot; 12 (sıfırı gösterir), 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11 sayılarından oluşur. 24 saatlik zaman döngüsü gece yarısı 12'de (genel kullanımı 12 a.m.) başlar, öğlen 12'yi geçer (genel kullanımı 12 p.m.) ve günün sonundaki gece yarısına kadar devam eder.
Akrep ve Yelkovan gece 12'yi gösterdiğinde ya da dijital saatte 00:00 göründüğünde 1 gün biter ve yeni bir gün başlar. Gündüz saat 12'yi gösterdiğinde ya da 12:00 olarak görüldüğünde öğlen olmuş demektir. Öğlen 12'den öncesi - öğleden önce, 12'den sonrası ise - öğleden sonra olarak tanımlanır.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır. Bu önemli bilgilerden yola çıktığımızda önayak doğru yazılışı şu şekildedir: Önayak (doğru kullanım) Ön ayak (yanlış kullanım)
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Önsöz" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri