Gürültü, çevresel bir stres oluşturucu olarak kabul edilmektedir.
Gürültü işitme kaybı gibi fiziksel rahatsızlıklara yol açmasa bile, zihni etkileyerek konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik ve stres gibi sorunlara neden olabilir.
Genel olarak, gürültü olarak adlandırılan her türlü ses insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak etkiler. İstenmeyen bu sesler sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuç doğurabilir.
Psikolojik Etkisi: Bilimsel araştırmalarda gürültüye maruz kalmış kişilerin hemen hemen tümünde psikolojik rahatsızlıklar bulunmuştur. Gürültülü yerlerde yaşamanın en belirgin karşılığı “annoyance” olarak tanımlanan rahatsızlık, sıkıntı ve gerilim duygusudur.
İlgili 30 soru bulundu
Psikolojik gürültü farklı anlamlandırmalara neden olan dikkatini başka yere çekme, ve tercihli dikkat, algılama ve hatırlamadır.
Gürültünün Ortaya Çıkardığı Rahatsızlık Belirtileri
Uzun süre maruz kaldığımız gürültü, vücutta birçok tepkimeye sebep olur. · Uyku düzensizliği ve sürekli yorgunluk, · Sürekli sinir ve gerginlik. Bu belirtilerden bir veya birkaçını sürekli olarak yaşıyorsanız kulak burun boğaz uzmanına muayene olmalısınız.
0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Fakat gürültü işitme bozukluğu, sesli iletişime etkisi, uyku bozukluğu, kardiyovasküler ve fizyolojik etkiler, psikolojik etkiler, performansa olan etkileri ve konut alanlarındaki genel davranış ve rahatsızlıklara neden olmaktadır (Toprak & Aktürk, 2004).
Gürültünün fiziksel etkileri olarak; uyku sırasında gürültü sebebiyle uykunun bölünmesi, ani uyanma şikayetleri, bunun sonucu olarak da ruhsal durum değişimleri, şiddetli baş ağrıları, yorgunluk hissi ve dinlenememe duygusu yer almaktadır.
Gürültü yalıtımında kullanılan sesi iletmeyen süngerler, muadil ürün olarak yumurta sünger ve piramit sünger önerilir. Gürültü kontrolü için ise akustik panellerde sık kullanılan sertifikalı akustik malzemelerdir. Sesi iletmeyen paneller kullanıldığı tavan ses yalıtımı ve duvar ses izolasyonu da sağlamış olursunuz.
Fizyolojik etkiler: Ses kirliliği geçici ya da sürekli işitme kaybına, yüksek tansiyona, solunum ve dolaşım bozukluğuna yol açar. Psikolojik etkiler: Zihinsel etkinliğin azalmasına, strese,uyku düzeninin bozulmasına, sinirliliğe, dikkatin dağılmasına, iş veriminin düşmesine neden olur.
İnsanlar gürültüye duyarlılıkları açısından farklıdır. Genel olarak sesinizi duyurmak için bağırmak zorunda kaldığınız gürültülü ortam, kulağınızı ağrıtan sesler, kulağınızı çınlatan gürültü veya maruz kaldıktan sonra sağırlık yaşattıran sesler işitmenize zarar verebilir.
Çevrenizde herhangi bir şekilde gürültüye maruz kaldığınızı düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey polis merkezini aramak olmalıdır. Bu nedenle gürültü şikayetine maruz kalan şahısların doğrudan polis merkezini arayarak şikayetlerini bildirmeleri mümkündür.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
1 Ocak 2018 tarihi itibariyle apartmanlar için gürültü cezası 1.450 TL'ye yükseldi. Yapacağınız şikayete göre gürültü yapan komşuya Kabahatler Kanunu'nun 36. maddesine göre 124 TL, Çevre Kanunu uyarınca ise 1.450 TL para cezası kesilebilir.
Uzun süre şiddetli ses'e maruz kalmak; kulak çınlaması, dikkat dağınıklığı, geçici ve kalıcı işitme kaybı, korku, sinir, saldırganlık, tansiyon, halsizlik, baş ağrısı, uyku bozukluğu ve iletişim sorunlarına neden olabilir.
Hatta öyle ki, yönetmeliğin standartları evin içinde yaptığınız gürültüyü bile sınırlandırıyor. Konutların yatak odalarında oluşacak gürültünün 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Bu sınır oturma odasında 60, mutfak ve banyoda ise 70 desibel olarak belirlendi. Gürültü sınırına uymayan para cezasına çarptırılacak.
40 db konuşma sesi seviyesindedir. Fan motoru yerine sabitlenmemiş veya bir yere değdiği için çalıştığında zırıltı yapıyor olabilir. 43 db bahsettiğiniz sesin yarısı bile değildir.
İnsanın duyabileceği en düşük düzeye 0 dB değerini veririz; ancak bunun altında da sesler elbette mevcuttur (sırf biz duyamıyoruz diye bir ses yok değildir). İşte -9.4 dB değeri, insanın duyabileceği minimum ses basıncının yaklaşık 3 kat altında demektir.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
Gürültünün neden olduğu işitme kaybı ilerlemesi kademeli olduğu için (progressif) çoğunlukla bir hasardan çok mesleki bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Gürültü ve Ses Nedir? Gürültüyü kısaca “istenmeyen ses”, ses ise maddenin birbiri ardına sıkışma ve gevşemelerinden oluşan ve madde ortamında yayılan bir titreşim olayı olarak tanımlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri