Hafik Gölü - Pılır Höyük - Sivas Hafik ilçe merkezinin kuzeybatısındaki bu gölün alanı yaklaşık 1 km² dir. Derinliği ortalama 6 m olan göl, dipten kaynayan sularla beslenmektedir. Fazla suları Kızılırmak'a akan göl, yörenin önemli mesirelerinden biridir.
Sözlü kültürden elde ettiğimiz verilere göre, Beydili köylüleri kendilerini Oğuzların Beydili boyundan ve Sıraç aşiretinden olarak görmektedirler. Köyün tamamı, Anadolu Aleviliği içerisinde yer alan Anşa Bacılı Alevilerinden oluşmaktadır.
Eriyebilen kayaçların bulunduğu göllere verilen bir ad olan karstik göl özelliğindedir. Bölgede çok sayıda irili ufaklı göl bulunmasından ve Hafik Gölünün bölgenin en büyük gölü olmasından dolayı Büyük Göl ismiyle anılmaktadır. Göl Sultanpınarı ve Kapaklı kaynaklarından beslenmektedir.
Koçhisar adını ise ilçedeki kale kalıntılarından almıştır. İlçenin adının Koçhisar olmasıyla birlikte sonraki yıllarda Türkiye'de aynı adlı başka ilçelerin bulunmasından ötürü 1926 yılında tekrar “Hafik” ismi kullanılmaya başlanmıştır. “Hafik”, “Ufkun sonu, doğu veya batı tarafı” anlamında Osmanlıca bir sözcüktür.
İlgili 19 soru bulundu
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
#1 Orjinal Sivas Köftesi
İlk sırayı elbette bir et ürününe ayırmalı. 81 ilin, 81'inde de el üstünde tutulan, adı duyulduğunda karınları acıktıran bir yiyecek varsa o da köftedir. Sivas usulü köftenin asıl önemli noktası ise etinde saklı.
En ucuz Hafik - Sivas otobüs bileti 90,00 TL'dir.
İlçemiz Sivas'ın doğusunda, il merkezine 37 km uzaklıkta, ilçe merkezinde 3005, kırsalda 6514 olmak üzere toplam 9519 nüfusu, 76 köyü ve 53 mezrası olan, tarihi çok eskilere dayanan, kültürel özellikleri, tarihi kaya evleri, özellikle gölleri, ormanları ve geniş tarım arazileriyle doğal zenginliği bol, şirin bir ...
Hafik İç Anadolu Bölgesinin yukarı Kızılırmak bölgesinde Sivas İline bağlı bir İlçedir. Kuzeyinde Tokat ın Almus İlçesi ve Sivas' ın Doğanşar İlçesi, Güneyinde Ulaş İlçesi, Doğusunda Zara İlçesi, Batısında Sivas İl Merkezi ile çevrilidir.
Hafik tipik bir cyprinid gölüdür. Gölde Cyprinus carpio, Squalius cephalus, Alburnus chalcoides ve Chondrostoma nasus türleri yoğun populas- yonlar oluşturmuştur. Kooperatifler tarafından sazan ve tatlı su kefali avcılığı yapılmaktadır.
Sivas' a 40 km, Hafik ilçesine 3 km uzaklıktadır.
Hafik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Sivas iline bağlı ilçelerden biri.
Sivas'ın Kangal ilçesine bağlı Türkmen Alevilerinin yaşadığı köyler Yeni-İl Türkmenlerinden müteşekkildir. Orta Asya'dan Anadolu'ya Oğuz Türkmen aşiret- lerinin göçleriyle oluşan bu bölge; Türkmen Alevilerinin bağlı bulunduğu ocakların en yoğun olduğu alandır diyebiliriz.
Sivas, Türkiye'nin en çok Alevî köyü bulunan ilidir. Sivas Alevîler'nin önemli bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır. Sivas'ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçesinde ise 500 senedir bölgenin yerlisi Koçgiri Alevileri oturur.
Samsun'un hemen bütün ilçelerinde Alevi köyleri bulunmaktadır. Alaçam, Havza ve Ladik ilçelerinde Alevi nüfus, diğer ilçelere kıyasla daha fazladır. Samsun'un Ordu iline komşu Salıpazarı ilçesinin Avut Köyünde yaşayan Aleviler buraya, 1950'li yıllardan sonra Ordu'nun Hoybulut Köyünden gelip yerleşmişlerdir.
Samankaya'yı ziyaret ediyoruz.
Türkiye genelinde 10 veya daha az kişini ikamet ettiği köy sayısı 70 olarak belirlenirken, 1000 veya daha fazla nüfusa sahip köy sayısı 574 olarak kayıtlara geçti. Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Dirsekli köyü, 6 bin 90 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık köyü olarak dikkati çekti.
Listenin en başında 5 bin 949 kişilik nüfus ile Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Bostanbükü Köyü oldu. İkinci sırada ise 5 bin 164 kişilik nüfusu ile Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Doğansu köyü oldu.
Helva denilince akla gelen helva Sivas'ta un helvasıdır.
Sivas ilinde 17 ilçe vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri