Ye (ﻱ), Arap alfabesinin yirmi sekizinci ve son harfi. İbranice muadili Yud harfidir.
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir.
Vav, İbrani alfabesi'nin (ו ) ve Ebced hesabına göre Arap alfabesinin (و ) altıncı harfi olup modern Arap alfabesinin yirmi yedinci harfidir.
Fars alfabesi, Farsçanın İran ve Afganistan'da kullanılan yazı sistemidir. Kökeni Arap alfabesine dayanır, bu alfabeye Arapçada bulunmayıp Farsçada bulunan ژ,چ,پ ve گ harflerinin eklenmesiyle oluşturulmuştur. Osmanlı alfabesi büyük ölçüde bu alfabeden uyarlanmıştır.
Osmanlı alfabesi (Osmanlı Türkçesi: الفبا elifbâ), 1928'de Latin tabanlı Türk alfabesi kabul edilinceye dek Osmanlı Türkçesini yazmak için kullanılmış bir Fars-Arap alfabesi uyarlamasıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Osmanlı Türkçesi, Osmanlı coğrafyasında kullanılan Türkçe'ye verilen isimdir. Coğrafî, dinî, siyâsî ve kültürel etkileşim sebebiyle Osmanlı Türkçesi'nde yoğun Farsça ve Arapça etkisi görülmektedir. Arapça ve Farsça varlığı dışında Tatarca gibi farklı dillerden geçmiş kelimeler de mevcuttur.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Latin alfabesine geçmesinin nedenleri; Arap alfabesinin Türkçenin fonetiğine uygun olmaması, matbuattaki zorluklar, Arap alfabesi ile okuma yazmanın zorluğu ve 1926 yılında 1. Bakü Kongresi'nde alınan tüm Türkler için Latin alfabesine geçme kararıdır.
Bilindiği gibi, Kürtçe ve Farsça aynı Ari dil grubunun İrani koluna mensup kardeş dillerdir. Farsça ile Kürtçe kelimelerin yüzde ellisinden fazlası aynı kökene dayanıyor. Tarihi kaynakları, efsaneleri, halk hikayeleri, şarkıları, destanları aynı kökten geliyor.
Urdu alfabesi (Urduca: اردو حروفِ تہجی, romanizasyon: urdū harūf-e-tahajjī) Pakistan da konuşulan dil olan Urduca için kullanılan Fars alfabesinden esinlenilen ancak kökeni Arap alfabesi olan alfabedir. 38 harften oluşmaktadır. Nestalik ve Nesih olmak üzere iki yazı türüyle yazılmaktadır.
Çin alfabesi; dünyada her 5 insandan birinin konuştuğu bir dil olarak dikkat çeken Çincenin kâğıda dökülmesini sağlayan yazı sistemidir. Belirlene göre 3500 yıllık bir geçmişe sahip olan bu alfabede, harfler Latin alfabesinde olduğu gibi yan yana gelmezler ve bir kelime oluşturmazlar.
Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz.
Türkçede bulunup Arapçada bulunmayan sesler: ç, g, ğ, j, p,v, ı, o, ö, ü.
Elif (ا), Arap alfabesinin birinci harfi. İbranice muadili alef harfidir. Ebced hesabındaki değeri 1'dir. Kamerî harflerdendir.
Mahreç - Fonetik
Peltek D sesidir (Ď). Arapçadaki D harfinin peltek biçimidir.
Bunlar "ث ذ ظ" harfleridir. Bu harfler okunurken dil ucunun üst yüzeyi üst ön dişlerin ucuna değdirilerek çıkarılır. "ث ذ" harfleri ince, "ظ" harfi ise kalın okunur. Bu harfleri peltek okumamak hata olduğu gibi "ذ" (zal) harfini kalın, "ظ" (za) harfini ise ince okumak yanlıştır.
ZI. Dilin en ucunun üst tarafını, üst ön dişlerin başlarına değdirdikten sonra soluk verilerek çıkarılır. Kalın ve peltek bir harftir.
Urduca ya da Urdu Dili, Türklerin Hindistan'daki fetihlerini müteakip, o bölgenin mahalli dilleri ile Müslüman askerlerin konuştukları Farsça, Arapça ve Türkçe gibi dillerin karışımı ile ortaya çıkmıştır. Pakistan'ın resmî ve millî dilidir. Urdu dili Pakistan'dan başka Hindistan'ın da resmî dillerinden biridir.
Sanskrit (Devanagari: संस्कृत), Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran koluna bağlı bir dildir. Sanskrit ve lehçeleri, Antik Hindistan'da lingua franca statüsüne sahip olmuştur. Dil aynı zamanda Hititçe ve Miken Grekçesinden sonra kaydedilmiş en eski Hint-Avrupa dili olmaktadır.
Hindistan'ın bazı bölgelerinde de resmî dilidir. Hintçe ve Urdu Hindustani adlı dilin iki ayrı standart biçimi olarak kabul edilmekle beraber Urduca özellikle Pakistan ve Hindistan'ın kuzeyinde Müslümanların daha yoğun olduğu yerlerde konuşulmakta ve Hintçeye kıyasla daha fazla Farsça aktarma sözcük içermektedir.
Türkiye politikasına etkisi. Zaza milliyetçiliği, Türkiye politikalarında Zaza kültürü ve kimliğini korumaktan ziyade, genelde Zazaların Kürt olup olmadığı tartışması üzerinden gitmiştir. Türkiye'de genel olarak, bilimsel araştırmalara zıt olarak Zazaca dili ve Zazalar, Kürt olarak gösterilmektedir.
1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Almanca, Fransızca, Marathi, İtalyanca, Pencapça, Urduca, Farsça, Endonezce ve daha onlarcası… Kürtçe. bilen biri bu dilleri çok kolay öğrenebilir.
Harf devriminin en önemli sebeplerinden biri Arap harflerinin Türkçeye uygun olmadığı düşüncesidir. Osmanlı yazısının düzeltilmesini isteyenlerin başlıca gerekçesi, bu yazının Türkçenin ünlü seslerini ifade etmekte yetersiz kalmasıydı.
'Osmanlıca' dediğimiz zaman adeta bazılarında farklı ve yabancı bir dil, Arapça, Farsça öğreniliyormuş gibi bir algı oluşturuluyor. Halbuki bu böyle değil. Osmanlıca bundan 86 yıl önce Harf inkılabı yapılmadan önce okunan, yazılan Türkçe'ye verilen addır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri