Kanser hastalarına yönelik tıbbi beslenme ürünleri halk arasında mama olarak da adlandırılmaktadır.
Bilimsel çalışmalar perioperatif beslenme desteğinin hastalık süresini ve hastalığa bağlı ölümleri azalttığını göstermiştir. Beslenme desteğinin etkili olabilmesi için operasyondan 7-15 gün önce başlanması gerekmektedir.
Suyu öğün aralarında tüketerek öğünde daha fazla besin alımınızı sağlamaya çalışın. Yemek yiyemeyeceğinizi hissettiğiniz zamanlarda sıvı ağırlıklı beslenmeye gayret edin. Bunlar taze sıkılmış meyve suları, komposto veya hoşaf, bal ilave edilmiş bitki çayları, süt, ayran, çorbalar olabilir.
Diyetin amacı hastalıktan ve tıbbi tedaviden (ilaç, cerrahi, gibi) dolayı besinlere karşı bireyin davranışlarında besinlerin sindirilmesi, emilmesi ve metabolizmada oluşan değişimlere yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamaktır.”
Beslenme planı tam tahıllar, çavdar, siyez gibi sağlıklı karbonhidratlar; bitkisel ve az yağlı hayvansal protein kaynakları, süt ve süt ürünleri ile meyve ve sebze gruplarını içermelidir. Haftada 2 kez ızgara veya fırında pişmiş balık tüketimine yer verilmeli; kavrulmamış kuruyemişler günlük beslenmede yer almalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
İmmünoterapi ilaçları, kemoterapi gibi damardan serum yoluyla verilir. Fakat kemoterapiden daha rahattır. Uygularken önemli bir sorun yaratmaz. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkla vücudun mücadele etmesini sağlayan uzun süreli bir tedavidir.
Parenteral beslenme, kronik gastrointestinal sistem yetmezliği bulunan bireyler için oldukça önemlidir. Besini ağızdan tüketmenin mümkün olmadığı durumlarda enerji ve besin sağlamada etkilidir. Gıdalar gastrointestinal sistemi devre dışı bırakarak damar yolu yolla verilir.
Vejetaryen Beslenme, Vegan Beslenme, Pesketaryen Beslenme, Paleo Beslenme, Ketojenik Beslenme, Gezgensel Sağlık Diyeti, Diyabetik Beslenme, Glutensiz Beslenme bu beslenme tarzlarından bazıları. Bizler sizin için daha öncesinde Gezegensel Sağlık Diyetini ayrı bir yazımızda incelemiştik.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Hasta tedavi sırasında haftada 2 gün balık, 2 gün tavuk, 2 gün kırmızı et ve 1 gün de kuru baklagil tüketmeye özen göstermelidir. Sebze, meyve, tahıllar, süt ve süt ürünleri de tüketilmesi gereken diğer besin gruplarıdır. Kemoterapi günlerinde bol su içilmelidir.
Mide kanserinde enerji daha hızlı yakılır. Vücut daha fazla enerji kullanır fakat mide kanseri semptomlarından olan iştah kaybı olur ve yemek yememe isteği birleştiğinde, aşırı kilo kaybıyla sonuçlanır.
Kanserde bazal enerji harcamasındaki artış ve iskelet kası kaybı önemlidir. Kanserin kendisinin yanı sıra kanser tedavisine bağlı gelişen bulantı, tat ve koku duyusunda azalma iştah kaybına yol açabilmektedir. Kilo kaybı olan hastalarda kemoterapiye cevap ihtimali de düşüktür.
Nazogastrik sonda (beslenme sondası) burundan mideye doğru yavaş yavaş ilerletilir. Hasta sondanın ilerlemesi sırasında huzursuzlanabilir. Hekim veya hemşire yavaş hareketlerle nazogastrik sondanın mideye kadar ulaşmasını sağlar. Hasta işlem sırasında durulmasını istiyor ise el hareketleri ile işaret edebilir.
Antioksidanlar kanser öncüsü hücrelerin oluşumunu engellemek için vücudumuzun yararına çalışıyor. Günlük beslenme planınızda bir avuç içi kadar sert kabuklu kuru yemiş bulundurmanız önemli. Tuz ve tuzlanmış besinler sindirim sistemi kanserlerinin oluşma riskini artırdığından tuzsuz kuru yemişleri tercih edin.
Hafif beslenme, yağ, protein ve karbonhidrat dengesini sağlayarak beslenmeyi hedef alan mümkün olduğunca taze, fazla yağlı olmayan, sebzelerin bol bulunduğu yemekleri tercih etmektir.
Altı temel besin maddesi vitaminler, mineraller, protein, yağlar, su ve karbonhidratlardır.
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*.
Giriş Yoğun bakım tedavisinin bir parçası olan beslenme desteği, yoğun bakım hastalarında beslenme yetersizliklerinin önlenmesinde ve hastaların tedavisinde hayati bir role sahiptir. Beslenme kritik hastalarda yara iyileşmesini düzeltir, immün yeterliliği geri kazandırır, morbidite ve mortalite hızlarını düşürür (1).
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Kuru meyveler, kuru meyve içeren tahıllar ve dondurulmuş yumuşak meyvelerin (ahududu, çilek vb.) tüketimi kanser hastaları için önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri