Hastalık ve Refakat İzni Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
Refakat izni, birinci derece yakını rahatsızlanan çalışanlara tanınan bir haktır. Birinci derece yakınlar arasında çocuk, eş, anne, baba ve kardeş yer alır. Bir işverene bağlı olarak çalışanlar, söz konusu yakınlarının hastalıkları durumunda izin talep edebilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili Yönetmelik hükümleri gereğince memurlara, almış olduğu sağlık kurulu raporunda belirli şartların yer alması durumunda, ana, baba, eş, çocukları ve kardeşleri için tedavisi uzun süren bir hastalığının olması veya ağır bir kaza geçirmesi durumunda refakat izni verilmektedir.
Zikredilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi ve 6 Seri no'lu Kamu Personel Genel Tebliği hükümlerine uygun sağlık kurulu raporu alınması halinde hastanede yatan eş için refakat izni verilmesi gerekmektedir.
Memurun talebi üzerine ve usulüne uygun alınmış sağlık kurulu raporuna istinaden 3 aya kadar ve gerektiğinde aynı usulle yeniden 3 aya kadar refakat izni verildiğinde, bu süreler içerisinde memurun ücret ve tüm özlük hakları korunur.
İlgili 39 soru bulundu
Tüm refakatçiler hastane tarafından verilecek olan refakatçi gömleklerini ve kartlarını takmak zorundadır. Zorunlu olmadıkça 18 yaş altı olan refakatçi kabul edilmemektedir. Bayan hasta yanına bayan erkek hasta yanına erkek refakatçi olmalıdır. Refakatçi olarak kalacak olan kimselere yatak verilmemektedir.
ÖZEL SEKTÖRDE REFAKAT İZNİ
Söz konusu maddenin birinci fıkrasının (i) bendinde, işçilerin evlenmelerinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinlerin yıllık izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılacağı öngörülmüştür.
Refakat izni maaştan kesilir mi? 1. derece yakınların sağlık sorunlarında kullanabilmesi için tanımlanan refakat izin süresi 3 aydır. Belirtilen bu süreçte izin maaşınızdan kesilmez, refakat izni ücretli izindir. 3 aylık sürenin tamamlanmasının ardından gerekli görülmesi durumunda izin süresi 3 ay daha uzatılabilir.
c) Rapor alan memurun hakem hastaneye sevkedilmesi durumunda memur rapor aldığı gün kadar izinli sayılmaktadır.
Dolayısıyla sigortalıların refakatçi olduklarına dair düzenlenen sağlık kurulu raporları iş göremezlik raporu olmadığı için SGK tarafından refakat raporlarından dolayı 5510-4/a kapsamında çalışan sigortalılara rapor parası ödenmemektedir.
Devlet memuruna aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak toplamda en fazla 6 ay süreyle refakat izni verilebileceği ve bunun üstüne yeni bir refakat izninin kullandırılabilmesi için ya kişinin değişmesi ya da aynı kişiyle ilgili olarak öncekinden tamamen bağımsız yeni bir hastalığın veya vakanın ortaya çıkması ...
(4) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez. (5) İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hâlinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlar.
Memurlar ayrı ayrı hekimlerden olmak şartı ile toplamda 40 gün rapor kullanabilir. Memurların tek seferde alabileceği rapor ise 10 günü geçemez. Raporda kontrol muayenesi belirtilirse aynı hekim, 20 güne kadar rapor verebilir. Esasında bu durum, "Bir doktor kaç gün rapor verebilir?" sorusunun cevabıyla da eş değerdir.
Ücretli haklardan olan hastalık izni, çalışanların sağlık sorunu yaşadığı dönemlerde maaş kaybına uğramadan istirahat etmesini mümkün kılar. İşveren, hastalık nedeniyle dinlenmek isteyen çalışanlara iş göremezlik ödeneği verir.
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
Zira rapor ; ilgili yönetmeliğin 10. Maddesinin 2. Fıkrasına uygun olarak düzenlenmiş olmalıdır. Yine , refakat edecek memur aynı kişi ve vakaya ilişkin en çok 6 ay refakat izni kullanabilecek , koşulları taşıması halinde farklı bir kişi ve vaka için ise yeni bir refakat izni alabilecektir.
Refakat için alınan izin amacı dışında seyahat veya tatil amacı ile kullanılması mevzuatımıza aykırılık teşkil eder.
Cevap: Evet vardır. Aileler itirazlarını il sağlık müdürlüğüne yaparlar, ikinci raporunda aynı çıkması halinde il sağlık müdürlüğü bireyi hakem hastaneye gönderir.
Değerli takipçimiz, verilen istirahat raporunun usul ve fen yönünden incelenmesi için ilk 3 gün içinde hastaneye müracaat etmemeniz sonucu “Amirin usulüne göre verdiği emri yerine getirmemek” fiilini işlediğiniz iddiasıyla şahsınız hakkında tesis edilen 24 Ay Uzun Süreli Durdurma Cezasının İdare Mahkemesi tarafından ...
Refakat izni; yakını hastalanan ve bakıma muhtaç olan bir kimsenin, hasta yakınının bakımını yapmak ve ona yardım etmek amacıyla kullandığı bir izin türüdür. Devlet memurlarına verilecek refakat iznine 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinde yer verilmiştir.
Mazeret izinleri: - İş Kanunu'nda işçinin günlük hayatta yaşayabileceği bir takım olağanüstü durumlar veya özel hayatındaki olaylardan ötürü yıllık izinden farklı olarak kullanabileceği belirli mazeret izinleri sayılmıştır.
İş Kanununa 2015 yılı itibarıyla eklenen mazeret izni ile işçiye “ebeveyn hastalık izni” hakkı doğar. Böylece işçi, çocuğunun hastalığı dolayısıyla 10 güne kadar hastalık izni alabilir.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 657 sayılı Kanun 105'inci maddesinin son fıkrası uyarınca kayınpeder için refakat izni verilmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmemektedir.
Kardeşinden dolayı aylık ve özlük hakları korunarak 6 ay refakat izni kullanan memur, refakat izni bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şatıyla 18 aya kadar aylıksız izin talep edebilir. Devlet memurunun, kardeşinden dolayı mazeret izin kullanma hakkı vardır.
2-Kısa süreli ameliyat olması halinde 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi çerçevesinde yetkili makamlardan mazeret izni almanın mümkün bulunmaktadır. 3-657 sayılı Kanunun 105 inci maddesine belirtilen hükümlere uymak suretiyle 3 ay refakat izni alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri