Bunlar ayva, çilek, erik, incir, vişne ve kayısı şeklindedir. Standart satışlar sırasında da çoğunluk olarak bu tarz meyveler tercih edilir.
Marmelat hangi meyvelerden yapılır? Aklınıza gelen, mevsiminde hemen her meyveden marmelat yapılabilir. Elma, vişne, armut, ayva, kayısı, şeftali, erik, portakal, kızılcık, nar bunlardan bazıları… Yapılışı: Narın beyaz kabuklarına dikkat ederek ayıklayın.
Yaygın olarak yapılan marmelat türlerini şu şekilde sıralayabiliriz: çilek marmelatı, kayısı marmelatı, erik marmelatı, kızılcık marmelatı, incir marmelatı, kuşburnu marmelatı, ayva marmelatı… Marmelat yapmak için en önemli olan şey sizin hangi meyveyi sevdiğinizdir.
Meyveler yıkanır, doğranır ve tencereye alınır. Üzerine toz şeker dökülür ve meyveler yumuşayıp eriyene kadar pişirilir. En son limon tuzu da eklenip bir taşım daha kaynatılır ve sıcak sıcak blendırdan geçirilir. Kavanozlara doldurulup soğuduktan sonra kapağı kapatılır ve buzdolabına konulur.
Tüm faydalı özelliklerinden yararlanmak ve her mevsimde tüketebilmek için sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri olan marmelat yapımında şeftali genellikle kabuksuz kullanılsa da kabuklu şeftali marmelatı da yapılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Marmelat, meyvelerden yapılan tatlı yiyecek. Taze ya da kuru meyvelerin rendelenerek ya da ezilerek şekerle kaynatılması ve püre durumuna getirilmesiyle oluşur. Reçelden daha çok kaynatılır ve suyunu daha çok çeker. Dolayısıyla akışkanlığı reçele göre daha azdır.
Marmelat Uzun Süreli Nasıl Saklanır - Marmeladı dolabınızın en alt rafında düz olarak saklayın. Bu alan dolabın en soğuk kısmıdır. Güneş gören yerlerde bozulma olabilir.
Sulu meyvelerle reçel ya da marmelat yaptığınızda az miktarda su ilavesi yeterlidir. Az sulu meyveler için 2-3 bardak kadar su ekleyebilirsiniz. Reçele ya da marmelata, yarım tatlı kaşığı kadar tereyağı eklemeniz hem reçelin köpürüp taşmasını önler hem de daha parlak bir görüntü kazanmasına yardımcı olur.
Kayısı marmelatı yapmak için öncelikle kayısılar yıkanıp ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri çıkarılır. Tencereye alınır. Biraz kaynamaya başlayınca toz şeker üzerine dökülüp kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirilir ve blenderdan geçirilir. En son limon suyu sıkılır ve 5 dk. daha kaynatılıp altı kapatılır.
MARMELATIN KIVAMI NASIL BELİRLENİR? Pratik bir yöntem ile marmelatın pişip pişmediği anlaşılabilir. Marmelattan bir miktar tabağa konur ve soğuması beklenir. Tabak sağa sola yatırıldığında akmıyorsa marmelat olmuş demektir.
Uygun büyüklükte bir tencereye, şeftalileri iri küpler halinde gelişi güzel doğrayın. Şekerin üç bardaklık kısmını şeftalilerin üzerine dökün, çekirdekleri de ilave edin ve kısığa yakın orta ateşte ocağa alın. Ara sıra karıştırarak, 1 saat süre ile şeftalileri pişirin.
Neredeyse her meyvenin reçeli yapılmaktadır. Armut, ayva, vişne, çilek, kayısı, portakal, kayısı ve daha pek çok meyveden reçel yapılmaktır. Reçeller, kış aylarında yaz meyvelerini yaz aylarında ise kış meyvelerini arayanlar için olmazsa olmaz gıdalardandır. Bunlar gibi daha birçok reçel çeşidi vardır.
Armutların kabuklarını soyup küçük doğrayın ve mutfak robotunda çekerek püre haline getirin. Armut püresi, şeker, tuz, vanilya, kakule ve limon suyunu ekleyip orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca ocağın ateşini kısıp iyice katılaşıncaya kadar yaklaşık 2 saat pişirin.
Marmelat olarak hazırlandığından dolayı içeriğindeki şeker, vücut için aşırı tüketiminde çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bununla birlikte özel rahatsızlıkları bulunan kişilerin de olası etkilerine karşı doktor kontrolü ile birlikte tüketmesi önerilir.
Erikler yıkanır, çekirdekleri çıkarılır ve dörde bölerek doğranır. Üzerine şeker eklenip geceden sabaha bekletilir. Biz çok şekerli sevmiyoruz bu ölçülere göre daha fazla veya az şeker kullanabilirsiniz zevkinize göre. Suyunu salan erikler ocağa konarak pişirilir, yumuşayınca blender ile ezilir.
Varsa oluşan köpükler kevgir yardımıyla alınır. Şekerle kayısılar özleşince limon tuzu ilave edilir. Beş dakika kadar kaynatılır ve ocaktan alınır.
Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar. Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar.
1. Rambutan. Yaratık görünümlü bu meyve, dünyada yalnızca tropikal iklime sahip bölgelerde yetişiyor. Oldukça tatlı ve lezzetli olan Rambutan, dış kabuğu kızardığında yemeye hazır hale geliyor.
Marmelatlara da reçel gibi ateşten indirmeden önce limon ya da limon tuzu eklemek gerekir. Marmelattan bir parçayı tabağa koyup soğuttuğunuzda tabak sağa sola sallandığında akmıyorsa kıvamını bulmuş demektir.
Kırmızı Erik Marmalatı Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle erikleri yıkayıp 1 su bardağı suda rengi kırmızı ya dönünceye kadar kaynatın. Sonra bir süzgeç yardımı ile süzün ve erikleri ezip içine çekirdeği hariç tencereye koyup kısık ateşte kaynat 2 yemek kaşığı buğday nişastasını atıp ve karıştırın.
- Kuşburnu içerisinde bol miktarda C vitamini bulundurur. Dolayısıyla şekersiz bir şekilde pişen kuşburnu marmeladı sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Güneşte kurutarak meyvenin o güzel rengini bozmadan siz de nefis marmelatlar yapabilirsiniz.
Yarım kilo şekere 4 su bardağı su koyup kaynatıyoruz 3 taşım kaynadıktan sonra içine suyunu süzdüğümüz yeni dünyaları atıp limon suyunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz . Ara ara karıştırıp kıvamına bakıyoruz üzerinde oluşan köpükleri almayı unutmuyoruz reçelimiz yaklaşık 30 dakikada hazır olmuş olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri