Yani aslında yumurtaların son ana kadar rengi bile yoktur. Yumurta rengi farklı olsa da besin değeri, lezzeti ve pişme şekilleri bakımından iki renk yumurtanın da içi aynıdır. Her iki yumurtada da aynı miktarda protein, vitamin ve mineral bulunur.
Beyaz Yumurta Mı, Kahverengi Yumurta Mı? Halk arasında kahverengi yumurtaların daha iyi olduğu yönünde bir inanış vardır. Ancak bu görüş tam olarak doğru değil. Tat ve beslenme değeri açısından kahverengi ve beyaz yumurtaların arasında fark yoktur ve sağlık açısından ikisi de eşit durumdadır.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
'YUMURTALARIN ÜZERİNDE MUTLAKA SERİ NUMARASI BULUNMALI'
Üzerinde seri numarası olmayan yumurtalar piyasaya çıkacak özellikleri olmadıkları için üzerine seri numarası da vurulmaz.
İlgili 23 soru bulundu
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Günlük 2 Haşlanmış Yumurta Bağışıklığı Güçlendirir!
Bununla birlikte uzmanlar özellikle günde 2 adet haşlanmış yumurta yemenin sağlık açısından çok faydalı olduğunun altını çiziyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri içeren haşlanmış yumurta ayrıca folik asit, demir, çinko, fosfor ve protein bakımından zengindir.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Yanlış pişirilmiş yumurta sağlığa zararlı olabilir!
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Eğer tavuk ağırlıklı olarak tahıllarla besleniyorsa yumurtanın sarısı açık bir tonda olur. Mısır, ot ve böceklerle besleniyorsa yumurta sarısının rengi turuncuya çalar. Turuncuya çalan yumurta sarısı, vücudumuzun ihtiyacı olan kimyasalları maksimum ölçüde içerdiği için daha çok tercih edilir.
-- Organik yumurtayı anlamak için yumurtanın iç kısmının koyu sarı renkte olması gerekiyor. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurta çeşitlerinden ise kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Kırmızı renkli yumurtalar yumurtanın katkı maddesi içerdiğinin kanıtı.
YUMURTANIN BEYAZI 10. AYDAN ÖNCE BEBEKLERE VERİLMEMELİDİR
İçeriğinde bulunan yüksek protein sebebiyle de en alerjik besinler grubunda yer alır. Yumurta sarısında, beyaz kısmına göre daha az protein bulunur.
Yumurtalarında çeşitli otların kokusu ve etkisi oluşabilir. Organik yumurtalar için belirli bir sayıda olan tavuklar, özel alanlarda büyür. Gezen tavuklar ise köy ve yayla gibi alanlarda rahatça dolaşan tavuklardır. Her iki yumurta türü de besin değeri açısından zengindir.
Beyaz ve kahverengi yumurta arasında besleyicilik açısından fark yoktur. Besleyiciliği tamamen tavuk ve tavuğun besinleri ile ilgilidir. Renk farkı da kalıtımsal nedenlerden dolayıdır. Yumurtaların renginin farklı olması, tavukların yumurtalarını düşmanlardan korumak için kamufle etmesinden kaynaklanır.
Yumurtanın içerisinde yer alan beyaz ipliğe benzeyen o kısma kalaza adı veriliyor. Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok.
Kısacası yumurta yiyen herkesin kanında hem kolesterol hem de LDL kolesterol yükselmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu Akdeniz ve vejetaryen tipi beslenmeye yumurta eklenmesi durumunda kolesterol düzeyinin çok ciddi şekilde yükselmesidir.
Kas Gelişimi İçin İdeal Bir Besin
Protein açısından son derece zengin olan yumurta farklı vitamin, yağ ve mineralleri de içerir. Vücut için pek çok faydası bulunan yumurta, kas kütlesinin oluşumunu desteklemek için de son derece etkili bir tercih olarak ön plana çıkar.
KALP HASTALARI İÇİN HAFTADA İKİ
Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılmalıdır. Yapılan doğru analizler diyabetlilerin günde birden fazla yumurta tüketmelerinin kalp hastalığına yakalanma risklerini iki kat artırdığını ortaya koymaktadır.
"Yumurta doğal bir yatıştırıcı"
Ama bu kez değişik olan "Onu sabah kahvaltısında değil uyumadan önce yiyin" denmesi. İddianın sahibi Avustralyalı bir beslenme uzmanı olan Sharon Natoli. Natoli'ye göre uyumadan 2 saat önce ya da akşam yemeğinde yenecek yumurtanın birçok faydası bulunuyor.
Tavada, yağda pişirilmiş yumurtada protein, vitamin, mineral kaybı daha fazladır. Haşlanmış yumurta pişerken, yumurta kabuğu içindeki proteinin, vitaminlerin ve minerallerin sudan ve ısıdan korunmasını sağlar, yanı kayıp en az düzeydedir.
Beyin hücrelerinin normal iletişimini sağlayan fosfolipitler, kolinden oluşur. Bu belirli vitaminin beyindeki en önemli yapı malzemesi olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır. Eğer günde 2 yumurta yerseniz, vücudunuz bu besleyiciden yeterince faydalanır. Kolin eksikliği bellek azalmasına neden olur.
Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Western Üniversitesi bünyesinde hazırlanan incelemede özellikle yumurta sarısının kalp ve damarlara en az sigara kadar zarar verdiği belirlendi. Uzmanlar protein, vitamin ve yağ oranıyla vücudun birçok ihtiyacını karşılayan yumurtanın kalp tıkanıklarına sebep olduğunu açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri