Kış sebzelerinden biri olan, antioksidan kaynağı brokoli çeşitli tariflere eklendiğinde ortaya enfes sağlıklı yemekler çıkarır. Genellikle haşlama işleminden geçen brokoli, lifli yapısı sayesinde birçok hastalığı önlemektedir. Besin değerini kaybetmemek için brokoli haşlama süresi çok önemli olacaktır.
Kaynayan su içerisine brokolileri atın ve 10 dakika kadar kaynatın. Bu süre 7-8 dakika kadarda yeterli olmaktadır. Bunun için brokoliler haşlanmaya başlayınca kontrol etmenizde fayda vardır. Brokoliler çok yumuşamadan ve renkleri değişmeden tencereden çıkarın.
En çok besin, çiğ brokolide bulunsa da bağırsaklarınızı en çok rahatsız eden ve en çok gaza sebep olan da yine çiğ brokolidir. Brokoli tüketiminin en yaygın görülen yan etkileri gaz, midede şişkinlik ve bağırsakta tahriştir. Bu yan etkilerin nedeni brokolinin yüksek lif oranından kaynaklanır.
Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır.
İlgili 44 soru bulundu
Brokoli. Brokoli oldukça faydalı bir besin olmakla beraber spor performansının arttırılması konusunda da öneme sahiptir. Özellikle spor sonrası tüketildiğinde karoten kaslarının daha kısa sürede toparlanmasına olumlu etki eder.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Sararmış brokolinin tadı acımsı olur ve besin değeri de oldukça düşüktür. Sağlığa herhangi bir zararı olmasa da besin değerinin düşmesi nedeniyle brokolinin sararmış şekilde yenmesi uzmanlar tarafından önerilmez.
Brokoli Zararları
Ancak bağırsak ve sindirim sisteminde sorun olan kişilerde aşırı tüketildiğinde rahatsızlık, gaz ve bağırsak tahrişine yol açabilmektedir. Bu da brokolide ki zengin lif oranıyla ilgilidir. Ayrıca bazı tiroit tiplerinde brokolinin tüketimi tavsiye edilmemektedir.
Zengin miktarda lif içermesinin ve bütün lif içeren besinlerin zayıflamaya yardımcı olmasının dışında sindirim sistemi sağlığına ciddi katkılarda bulunabilirler. Bu sebepten dolayı öğünlerde brokoliye yer verilerek kilo verme sürecini hem hızlandırır hem de sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlar.
Brokoli suyu: Vücuttan ödem atmayı sağlar. Gaz sancısını önler. Metabolizmayı hızlandırır.
Uzmanlar bu yüzden haftada bir iki kezde olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
BROKOLİ YOĞURT İLE YENİR Mİ? Evet, brokoli yoğurt ile yenebilmektedir. Hatta yoğurt ile birlikte brokoli yemenin bağırsak kanserini önleme gibi bir tedavi yöntemi de vardır.
Bir tencerede kaynattığımız suya, tuz ilave ederek, brokolileri içerisine koyalım ve 7-8 dakika haşlayalım. Rengi solmadan ve çok yumuşamadan süzgeçten geçirerek servis tabağına alalım. Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve çırpılmış yoğurdu gezdirerek servise hazırlayalım. Arzuya bağlı üzerine pul biber serpebilirsiniz.
BROKOLİ HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR? Brokoli sebzesini 4 mevsim boyunca bulmak mümkün. Ancak uzmanlar kış mevsiminde tüketilmesinin daha doğru olduğunu belirtiyor. Vücut direncini arttıran ve insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen brokoliyi; Ekim, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında bolca tüketebilirsiniz.
Brokoli çok Haşlanırsa ne olur? Brokoliler; vitamin değeri kaybedilmeden, kısa süre, hafif diri kıvamda ve canlı yeşil renkte kalacak şekilde haşlanmalıdır ve sıcak su içinde bekletilmeden, hemen haşlama suyu süzülmelidir. Gereğinden fazla haşlanırsa, çok yumuşayacak, dağılacak ve besleyiciliği azalacaktır.
Brokoli, günlük tüketilmesi önerilen ve sağlıklı bir vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılar. Lahana ailesi üyelerinden olan brokolide protein ve lif oranı oldukça yüksektir.
Brokoli, insan sağlığı için çok faydalı sebzelerden birisidir; başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere, diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bu şifalı sebze vücuttaki sağlıklı hücreleri ve dokuları destekleyen, oksidatif stresi azaltan, çok sayıda antioksidan içerir.
Brokoli de lif miktarı yüksek olduğundan kabızlık için en iyi sebzeler arasındadır.
- Genellikle brokoli yemenin insan sağlığına herhangi bir ciddi zararı olmadığı gibi yan etkileri de ciddi etkiye sahip durumda değildir. Brokoli tüketiminin en yaygın olarak görülen yan etkileri gaz ve bağırsakta tahriş olmaktadır. Bunun en önemli sebebi ise brokolinin yüksek lif oranına sahip olmasıdır.
Brokoli Mide Hastalıklarına İyi Gelir
Bunun yanı sıra mide yanması, gastrit, reflü gibi hastalıkların tedavilerinde bol miktarda tüketmekte fayda vardır. Sindirim sisteminde herhangi bir problem olması halinde ve düzenli bir sindirim sistemi yapısı için bol miktarlarda brokoli tüketilmesi önerilmektedir.
Brokoli haşlama süresi 2 ya da 3 dakikayı geçmemelidir. Aksi halde besin değerini kaybedebilir. Haşlanmış olan brokolileri canlı yeşil renklerini kaybetmemeleri için haşlama suyundan çıkarıp buzlu su dolu bir kaba al ve 2 dakika kadar da burada bekletip şokla.
Günde elli gramdan fazla brokoli tüketimi, bazı yan etkileri beraberinde getirebilmektedir. Lif oranı yüksek bir sebze olduğu için ishali tetikleyici niteliğe sahiptir.
Brokoli, ıspanak, kabak, patates, domates gibi sebzeleri tansiyonunuzu düşürmek için tüketebilirsiniz. Meyveler de sebzeler gibi lif, vitamin ve mineral içerdikleri için tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Hangi hastalar brokoli tüketirken dikkatli olmalılar? İşte brokoliye dair tüm bilinmeyenler... Brokolinin içeriğinde bulunan K vitamininin kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltma durumu söz konusudur. Bu sebeple bu ilaçları kullanan bireylerin, brokoli tüketimine dikkat etmeleri oldukça önemli bir konudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri