OYULAN HAVUCUN ALTINA 4 ADET KURDAN GECIRIP AYAK YAPILIR. HAZIRLANAN AYAKTA DURAN HAVUCUN ICINE SU DOLDURULUR. HAVUC BU SUYU EMDIKCE SU EKLENİR. HAVUC SUYU EMDIKCE ASAGIDAN FİLİZLENMEYE BASLIYOR VE FİLİZLER UZAYIP GIDIYOR IKI HAFTA ICINDE FILIZLENMELER BASLIYOR.
Ekilecek toprağın 2-3 cm derinliğine tohumlar atılır. Havuç tohumunun daha iyi şekilde çimlenmesi için toprağa ekmeden önce nemli bir poşet ya da peçete arasında 1 gece bekletebilirsiniz. Nemli ortamda kalan havuç tohumu daha hızlı çimlenecektir. Köklerin gelişimi için önerilir.
Havuçlar ortalama 30 gün içinde olgunlaşacaktır.
Eğer ektiğiniz havuç tohumlarını iyi şekilde muhafaza ederseniz, sonraki 4 yıl içinde de aynı tohumdan havuç yetiştirebilirsiniz.
işlenmiş toprağa havuç tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 10-12 gün içerisinde gerçekleşecektir.
En iyi yetiştiği sıcaklıklar ise 15-20 derece arasında nemli toprakta olmaktadır. Sürekli yağış alan bölgelerde ise yetiştirilmesi son derece zor olmaktadır. Havucun yetişeceği toprak da son derece önemli olmaktadır. En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Havuçlar filizlenince saksıya alabilirsiniz. Saksının en al kısmına çakıl taşlarını yerleştirin. Daha sonra toprağı yarısını saksıya doldurun. Filizlenen kısımlar üstte ve açık kalacak şekilde havuçları da toprağa yerleştirin.
Havuç yetiştiriciliği için uygun olan iklim şartlarına bakıldığında optimum sıcaklık değerinin 16-18 °C arasında olduğu görülür. Minimum sıcaklık değerinin 9 °C olması, maksimum sıcaklık değerinin ise 28 °C olması gerekir. Eğer havuçlar -5 °C ile -7 °C arasında yetiştirilmeye çalışılırsa donma sorunu ortaya çıkacaktır.
Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
Soğuk havaya karşı dayanıklı olduğu için karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde bile yetiştirilebilir. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ekilen havuç fidesi 2 haftada içerisinde çimlenir.
Havuç doğrudan tohum ile yetiştirilir. Havuç tohumları küçük, çimlenme oranı düşük olduğu ve çevre koşullarından çabuk etkilendiği için toprağının çok iyi hazırlanması gerekir. Yetiştiricilik yapılacak yerin yabancı maddelerden ve zararlılardan arındırılmış olması gerekir.
Havuç tohumu ekildikten 9-10 gün sonra çimlenmeye başlar. 2-3 günde bir sulamak yeterlidir.
Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır.
Beyaz havuç tohumu 75 günde hasat - 21,50 TL.
Saksının en alt kısmına küçük çakıl yaşları yerleştirin. Toprağı saksının 3/4'üne kadar doldurun. Saçaklanan havuçları dikkatli bir şekilde toprağa yerleştirin ve üzerine bir miktar toprak ekleyin. Haftada 1 veya 2 kez sulayarak havuçlarınızın büyümesini bekleyin.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
2-3 gün içerisinde tüketin. Sürekli buzdolabında saklayın. Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.
Havuç bitkisi ikinci yılda çiçeklenme gösterir. Çiçekleri şemsiye şeklindedir. İlk çiçeklenme bitkinin en üst kısmındaki ana şemsiyede başlar. Şemsiyeler birincil-ikincil-üçüncül ve dördüncül olmak üzere gruplar haline oluşurlar.
Kaynamış iki bardak suya bir yemek kaşığı kadar havuç tohumu ekleyin. Demlenmesini bekleyin. Yaklaşık 10 dakika sonra süzüp tüketebilirsiniz. Dilerseniz içerisine bir tatlı kaşığı bal ya da bir yemek kaşığı limon suyu ekleyebilirsiniz.
Roka tohumunun yaklaşık çimlenme süresi 6 ila 8 gün arasında değişiklik gösterir. Roka tohumları çimlenmeye başladığı zaman şeffaf olan naylonu kaldırmak ve güneşten korumak gerekir. Bu tohumlar 4-5 cm geldiğinde başka bir saksıya aktarılabilir.
Havuç yetiştiriciliği kumsal ve tınlı bünyeye sahip topraklarda yapıldığı için üç besinli (NPK) kompoze gübresi kullanmak gerekir. Toprak çok kumsal ise tabandan veya ilk üst gübrelemede dekara 10-‐ 15 kg magnezyumlu (MgSO4.7H2O) gübre kullanılabilir.
İngiltere'nin Cornwall bölgesinde yaşayan David Thomas isimli çiftçi, yetiştirdiği 7 kilo 800 gramlık dev yaban havucu ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Yumuşak doku: Havuçlar, sert ve gevrek olduklarında en iyi tada sahiptir, ancak daha kauçuksu bir dokuya sahip olduklarında yemeleri yine de güvenlidir. Dikkatli olmak isteyeceğiniz şey yumuşak ve duygusal havuçlardır - bu havuçlar şımarıktır ve yenmesi güvenli değildir.
Havuç köklerinin düzgün şekilli ve düzgün yüzeyli olabilmesi için toprağın hafif bünyeli olması gerekir. Tınlı veya kumlu-tınlı topraklar ter- cih edilmelidir. Bununla birlikte yüksek verim istenirse milli ve milli-tınlı topraklar da kullanılabilir.
Sağlığınız için pek çok faydası bulunan vitaminlere ve farklı minerale sahip olan havuç tohumuna Trendyol'dan kolayca ulaşabilirsiniz.
Yayılımı Hem yazılı tarih hem de moleküler genetik araştırmalar havucun Orta Asya kökenli olduğunu göstermektedir. Akdeniz ülkelerinde, Afrika'da, Avustralya'da, Yeni Zelanda'da ve Amerika'da çok yaygın olan bir sebzedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri