Hayrabolu Tatlısı; Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesinin Trakya şivesinde söylenişi Hayrabol ismiyle de bilinen ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan şerbetli bir yöresel tatlıdır.
Kemalpaşa tatlısına benzese de ondan farklı şekilde hazırlanır.Tekirdağ Hayrabolu Tatlısı 09.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Trakya şivesinde Hayrabol ismiyle bilinen, ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan Hayrabolu, şerbetli bir yöresel tatlıdır. 1972 yılında Hayrabolu'da üretilmeye başlanan tatlı, ilk yıllarda 'Kadı Göbeği Tatlısı' olarak adlandırılsa da zaman içerisinde Hayrabolu tatlısı, olarak anılmaya başlandı.
Hayrabolu'da 1970'li yılların başından itibaren ilk kez Salih KAYA tarafından üretilmeye başlanan ve adına "Hayrabolu Tatlısı" denilen bir tatlı türü kısa sürede büyük bir üne kavuştu.Ana maddesi peynir olan "Hayrabolu Tatlısı"nın üretiminde kullanılan diğer katkı maddeleri ve üretim aşaması gizli tutuluyor.
Tatlının asıl adının "Kadı göbeği" olduğunu, ancak babasının Hayrabolu ilçesinde kent merkezine giderken ürünü sattığında ilçenin isminin bilinmesi için "Hayrabolu tatlısı" olarak kullandığını anlatan Kaya, şunları anlattı: "Bu tatlı, çok hassas çalışmanın ürünü. 45 yılın emeği ile buradayız.
İlgili 44 soru bulundu
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Çıtır çıtır kıvamı, bol şerbeti ile tulumba tatlısı MasterChef ekranlarına geliyor. Yarışmacılar bir yandan tulumba tatlısı ile kaptanlık yarışını kazanmayı hedeflerken, diğer yandan izleyiciler evde tulumba tatlısı nasıl yapılır merak ediyorlar.
Peytat'ta Hayrabolu Tatlısı
Tekirdağ genelinde en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hayrabolu'da uzun yıllardır yapılan bir tatlı, köyün adını alarak günümüzde Tekirdağ ve Trakya mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri olmuştur.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Taze tuzsuz peynir, biraz un ve biraz irmikle çarçabuk hazırlayıp pişiriyor, şerbette bekletiyor ve üstüne mis gibi kaymakla tahin gezdirip, kırık cevizle süsleyip afiyetle yiyorsunuz.
Tekirdağ, üzüm bağları ve lezzetli şarapları ile ünlü olduğu kadar, Türkiye'de rakı üretiminin de önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bölgede rakının tarihi 19.yüzyılın sonlarında başlamıştır.
Hayrabolu ilçesinin ünlü "Çerkezmüsellim köftesi" lezzetiyle 35 yıldan bu yana damak tadına düşkün olanları bölgeye çekmeye devam ediyor. Trakya'da yetişen ve bir yaşını geçmemiş danaların etiyle hazırlanan köfte, bölgenin gözde lezzetlerinden biri haline geldi.
Tarihi Türk mutfağının meşhur yiyeceklerinden olan gerdan tatlısı, Edirne'ye has yöresel lezzetler arasında ön plana çıkmaktadır. Kuru erik, tarçın, yer fıstığı, kuru kayısı, kuru fındık ve kuru badem ile hazırlanan tatlı, sevilen lezzeti ile oldukça fazla tercih edilmektedir.
Hayrabolu Tatlısı da bölgenin önemli tatlıları arasında yer alıyor. Bütün tatlıcı vitrinlerinde ve restoranlarda görmek mümkün. Peynir, irmik, un ve yumurtadan yapılan bu tatlıya Edirne'de Hayrabol tatlısı da deniyor.
3) Edirne Ciğercisi Kazım & İlhan Usta
Kazım ve İlhan Usta lokantasının menüsü mercimek çorbası, tava ciğeri, yöresel yoğurt, salatalar ve meşhur Hayrabolu tatlısından oluşuyor.
Kemalpaşa Tatlısı (Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı), Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır. Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır.
Çankırı Höşmerim Tatlısı; unun tereyağında kavrulduktan sonra kaynar suda eritilmiş kaya tuzunun eklenmesiyle pişirilen ve üzerine petek bal koyularak servisi sıcak olarak yapılan yöresel bir tatlıdır.
Fıstıkzade Kadayıfı incecik tel kadayıfların içerisine çekilmiş fıstık ile harmanlandıktan sonra tepsiye serilir. Üzerini tamamen kaplayacak şekilde bolca iri taneli Antep fıstığı serilerek hazırlanır. İçerisinde kullanılan hammaddeler yöresinden özenle seçilip temin edilmektedir.
Krema için un, nişasta, yumurta sarısı, şeker ve süt karıştırılarak tencereye alınır. Kıvam aldıktan sonra altı kapatılır, içerisine tereyağı eklenerek soğumaya bırakılır. Karamel sos için, şeker ve suyu ocağa alın ve renk alana kadar pişirin.
İrmik, su ve şekeri karıştırma kabına alıp 15-20 dakika kadar mikserle çırpıyoruz. Burada amaç şekerin erimesi. karbonat ve kabartma tozunu da ekleyip bir 5 dakika kadar daha çırpıyoruz. Pişireceğimiz kalıba hiç yağ sürmeden 3-4 yemek kaşığı kadar irmik serpiyoruz. Hazırladığımız harcı döküp üstünü düzlüyoruz.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır. Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir.
Sinop'ta 57 yıl önce iki tartolet arasına hafif krema ve üzeri çikolatayla kaplanıp, fıstık serpilerek üretilen 'prenses tatlısı', ilgi odağı oluyor. Kentin simgesi olan tatlı, sipariş üzerine yurt dışına da gönderiliyor. Sinop'ta 1925 yılında kurulan Şen ailesine ait asırlık pastanede, 56 yıl önce bir tatlı üretildi.
Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor. Hazırlanan tepsiler Onikişubat ilçesi Akif İnan Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir pastaneye getirilerek tatlı yapıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri