Hirfet tanım itibari ile Osmanlı Devleti içerisinde kunduracılık, demircilik, duvarcılık, marangozluk ya da dokumacılık gibi küçük nitelikteki el sanatlarına verilen isim olmaktadır.
[1] Kunduracılık, duvarcılık, demircilik, marangozluk, dokumacılık vb. küçük el sanatlarına verilen genel ad.
Osmanlılar'da el sanatları ile uğraşanlarla geçimlerini mal ve hizmet üretimi, alım ve satımı ile sağlayanların genel adı.
Osmanlı Devleti döneminde tüccarlar ithalat ihracat yaparak büyük kazançlar elde ederdi, bu ticaret yapılırken rekabet ve kâr payını da işin içine dahil ederlerdi. Tüccarların aksine piyasaya kendi ürettiği ürünü süren, rekabet ve haksız kâr amacı gütmeyen bir esnaf sınıfı vardı ki bu kesime hirfet ismi verilirdi.
HİREF – HIREF
(ﺣﺮﻒ) i. (Ar. ḥirfet'in çoğul şekli ḥiref) Zanaatlar, sanatlar, meslekler: “Erbâb-ı hiref.” Hiref ve sanâyi ashâbını istîcar etmek dahi bu kabildendir (Cevdet Paşa).
İlgili 41 soru bulundu
Esnaf, esnaf müfettişleri tarafından teftiş edilirdi. Esnafın özel işleri için toplandığı odaya "lonca" denilirdi. Esnaf şeyhi, aynı zamanda loncanın da şeyhiydi.
Osmanlı Devleti'nde esnafın birinci derecede âmiri, kadılar ve muhtesiblerdir.
Osmanlı döneminde el sanatlarına, sanatçıya ve kültüre katkı sağlayan faaliyetlere oldukça önem verilirdi, ayrıca insanların uğraş verdikleri alana göre bir isimleri olurdu. O dönemler de sanatla uğraşan ve zanaat sahibi kimselere 'ehli hiref' ismi verilirdi.
Cerehor, cerihor ya da serahor (Osmanlıca: جراخور), Selçuklular'da ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nda belli bir ücret karşılığında geçici olarak geri hizmette kullanılan askerlerdir.
Osmanlıda narh azami fiyat anlamına geliyordu.Devletin ekonomiye müdahale etme vasıtaları arasında önemli yere sahip olan bu narh sistemi, genellikle malların fiyat seviyesinin devlet tarafından saptanması ve bunun üzerinde bir fiyatlamaya izin verilmemesi olarak anlatıla bilir (Pakalın,1993:634).
Osmanlı İmparatorluğu'nun en üst düzeyde “Ehl-i hıref” adıyla tanınan ve Topkapı Sarayı'na bağlı olarak çalışan özel bir sanat erbabı kadrosu bulunmaktaydı. Bu özel kadro arasında “Camgeran” olarak isimlendirilen cam ustaları da görev yapmaktaydı.
GİRİŞ İslam hukukunda gedik, bir tasarruf hakkını, sınırlı ayni bir hakkı ifade eder. Osmanlı uygulamasında ise gedik on sekizinci yüzyıldan itibaren esnaf kesiminde “inhisar usulü”nün kabulüyle İslam hukukundaki tasarruf hakkı anlamının dışına çıkarak esnaflara verilen imtiyaz veya ayrıcalık için kullanılmıştır.
Osmanlı askerî teşkilâtında genellikle sınır kalelerinde ve askerî üs niteliği taşıyan önemli yerlerde istihdam edilen atlı askerlere fârisân denmiştir. Kelime Arapça feresin (at) ism-i fâili olup Farsça “-ân” ekiyle çoğul hale getirilmiştir.
Martoloslar, Osmanlı Devleti'nin özellikle Rumeli bölgesinde, askeri hizmetler başta olmak üzere birçok yönden yararlandığı Hristiyan grupların başında gelmektedir. Osmanlı ordusunun savaşçı sınıfında aktif olarak görev aldıkları gibi geri hizmette de önemli görevlerde bulunmuşlardır.
Osmanlı ordusunda turnalar
Turnalar tek ayak üzerinde uyudukları, ancak diğer pençelerinde bir taş tuttukları ve herhangi bir tehlikeyi sezdiklerinde taşı düşürerek sürüyü uyandırdıklarına inanıldığı için ''tehlikelere karşı uyanık ve tetikte olmayı'' simgeliyorlar.
Özet: Sarayın Ehl-i Hiref teşkilatı, “sanat ehli” olan sanatkâr ve zanaatkârlarla, hizmet veren çeşitli uzman kişilerin mensubu oldukları bölüklerden oluşan sarayın eğitimli üretim teşkilatıdır.
Fütüvvet, yiğitlik anlamına meslekî bir organizasyon; meslek teşkilatı olarak gelmektedir. Tasavvufî yönü olan bir meslek teşkilatıdır.
Sultan II. Mehmed döneminde (1451-1481) önce Edirne Sarayı ve ardından İstanbul'un fethi sonrası inşa edilen Eski ve Yeni Saraylarda başlayan Ehl-i hiref yapılanması, bir teşkilat olarak esas gelişimini Sultan II. Bayezid devrinde (1481-1512) gösterdi[2].
Osmanlılar'da esnaf denilen sanat ehli, devlete ait iş ve iş yerlerinde çalışanlarla serbest çalışanlar şeklinde iki ana kısma ayrılır. Devlete ait iş yerlerinde maaş karşılığı çalışanlara “ehl-i hiref-i hâssa” denir.
Balıkesir de devecilik mesleği açısından zengin olması bir çok iş kolunun bulunması itibariyle şehrin bir bölgesi yaptıkları iş nedeniyle "Deve Loncası" adını almıştır. Ancak zamanla söyleyiş kolaylığı nedeniyle, "Deve Yoncası" olarak değişime uğramıştır.
Haraç, toprağın mülkiyetinden dolayı sahiplerinden maktu olarak alınan para veya hasılatından alınan hissedir. Müslümanlardan alınan öşür ve resm-i dönüm (veya çitf akçesi) vergisinin karşılığıdır[75]. İki türlü haraç vardır. Birincisi Harac-ı muvazzafa, İkincisi ise Harac-ı mukaseme'dir[76].
Malikane sistemi, İltizam Sistemi ile halka devredilen arazilerin yaşam boyunca kişilerde kalmasına izin veren sistemin adıdır. 17. yüzyıl dolaylarında Osmanlı Devletinin ekonomisi oldukça güçsüzdü. Bu ekonominin Malikane sistemi ile düzeltilebileceği düşünülmüştür.
Enderûn, saray içinde bir okuldur. Sarayda, orduda ve hükûmet işlerinde çalışacak memurları ve hizmetlileri yetiştirmek bu okulun görevi idi. Fatih tarafından açıldığı bilinen bu okula, acemi oğlanlar arasından öğrenci seçilirdi.
Deri terbiyesi işine debbağlık, tabaklık ve sepicilik, bu işi yapan esnafa ise debbağ denir (Koyuncu, 2009: 1747).
Sekban (Farsça seg-ban: "köpek bakıcısı"), Yeniçeri ocağının altmış beşinci ortası mensubuna verilen ad. Sekban teşkilâtı, Murâd Hüdavendigâr zamanında padişahın av maiyeti olarak mevcuttu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri