110 Hisse Senetleri Hesabının İşleyişi Hisse senetleri alım satım işleminden kar elde edildiği durumda alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark 645 Menkul Kıymet Satış Kârları hesabına alacak olarak kaydedilir.
Hisse senetleri, kar ile satıldığında oluşan fark 645 Menkul Kıymet Satış Karları hesabında, zarar ile satıldığında ise 655 Menkul Kıymet Satış Zararları hesabında izlenmektedir.
645 Menkul Kıymet Satış Karları Hesabı: Menkul kıymetlerin satışında, satış tutarı alış tutarından fazla ise yani kar ortaya çıkar ise bu kar bı hesapta izlenir. 645 Menkul Kıymet Satış Karları Hesabının İşleyişi: Menkul kıymetlerin satışından ortaya çıkan kar tutarları bu hesabın alacağına kaydedilir.
Dönen Varlıklar hesap sınıfının (1) Menkul Kıymetler hesap grubunda (11) yer alır. Hisse senedi alış bedeli ile muhasebeleştirilir. Hisse senetleri alındığı zaman alış bedeli ile hesabın borcunda, satıldığı zaman ise yine alış bedeli ile hesabın alacağında izlenmektedir.
242. İştirakler; İşletmenin, doğrudan veya dolaylı olarak diğer şirketlerin yönetimine ve ortaklık politikalarının belirlenmesine katılmak üzere edindiği hisse senetleri veya ortaklık paylarının izlendiği hesaptır.
İlgili 24 soru bulundu
Tekdüzen Muhasebe Sistemi'ne göre satış amaçlı (kısa vadeli) elde tutulan hisse senetleri “110 Hisse Senetleri” hesabına kaydedilmektedir.
Sermaye piyasası araçları olan hisse senedi, borsa yatırım fonu, özel sektör tahvili, özel sektör bonoları, kira sertifikaları gibi araçların satışı sırasında oluşan giderler, gelir vergisinden düşülmektedir.
Yatırımcıların aldıkları ya da sattıkları hisse senetleri 2 gün boyunca burada saklanmaktadır. Takas günü ise T+2 şeklinde, işlemi izleyen ikinci iş günüdür. Yani söz konusu hisse senedi ile ilgili işlem gerçekleştikten 2 gün sonra para hesaba geçer.
Vergi Usul Kanunu'na göre hisse senetleri alış değeriyle değerlendirilir. Alınan hisse senetleri alış bedeli üzerinden hisse senetleri hesabına borç, hisse senedi elden çıkarıldığında ise aynı bedelle alacak kaydedilir.
Hisse senetleri kamu ve özel sektör tarafından çıkarılmış bulunan Tahvil, Bono ve Senetlerin dışındaki diğer menkul kıymetlerin takip edildiği hesap olup, “Menkul Kıymetler” hesabında yer alır.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
102 Bankalar Hesabı: Bu hesap, işletmelerin yurt içi ve yurt dışında banka ve benzeri finans kurumlarında açtırılan hesaplarına yatırılan ve hesaptan çekilen paraların izlendiği hesaptır.
245 Bağlı Ortaklıklar
Bağlı ortaklıklar hesabı, işletmenin yüzde 50 oranından fazla sermaye ortağı olup yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin sermaye paylarının izlendiği hesaptır.
Hisse Başına Kâr Nedir? Hisse başına kâr, bir şirketin çeyreklik net kârının dolaşımdaki hisse adedine bölünmesi ile bulunur.
Alış işlemi gerçekleştikten sonra paylar, satış işlemi gerçekleştikten sonra da satış tutarı yatırım hesabınıza 2 iş günü sonra geçmektedir.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Buna göre şirketinizce satın alınan hisse senetlerinin alınmasından doğan finansman giderlerinin gider olarak muhasebe kayıtlarına intikal ettirilmesi gerekmektedir.
Borsada veya borsa dışındaki şirketler tarafından gerçek kişi ortaklara dağıtılan kâr payları (temettü) üzerinden yüzde 10 oranında vergi kesintisi (stopaj) yapılıyor. Kaynakta kesilen bu vergi ile iş bitmiyor. Bazı hallerde temettü gelirleri için gelir vergisi beyannamesi verilmesi de söz konusu olabiliyor.
Borsa İstanbul'da yaptığınız pay senedi işlemleri için kaynağında vergisi kesintisi olmaktadır. Alım satım kazançlarında bu vergilendirme nihai vergidir.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Borsada en düşük oran ve tutarda komisyon alan bankalar arasında Garanti BBVA Bankası, Halkbank, Akbank, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, TEB Bankası gibi bankalar bulunmaktadır.
Borsa' da işlem görenler hariç olmak üzere, Hisse senedinin elde edilişi ile elden çıkarılışı arasındaki fark Gelir Vergisi Kanunu'na göre “Değer Artış Kazancı” olarak Gelir Vergisine tabi tutulmaktadır. İki yıl geçtikten sonra satılan hisse senetlerinin alım-satım kazancı ise vergi dışıdır.
Hisse senedi, bir şirket tarafından ihraç edilen ve ortaklık sermaye payını temsil eden kıymetli bir evrak aslında. Yatırım yaptığınız şirketin kâr payına, diğer adıyla temettüsüne de sahip oluyorsunuz. Yani şirketin değerindeki artışa ek olarak kârdan da pay alıyorsunuz.
Hisse senedine sahip olmanız beraberinde özel haklara da sahip olmanızı getirir. Örneğin ortak olunan şirketin kar payına, oy hakkına, rüçhan hakkına, bilgi alma hakkına, şirket yönetimine katılma hakkına ve tasfiye bakiyesine katılma gibi değerli haklara sahip olabilirsiniz. Hisse senetleri spot bir piyasadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri