Hısımlık ve akrabalık Türk Hukukunda; kan hısımlığı, kayın hısımlığı ve yapay hısımlık(evlatlık ilişkisi) olarak üç şekilde kurulur. Kan hısımlığı; TMK madde 17 uyarınca kan hısımlığının derecesi, hısımları birbirine bağlayan doğum sayısı ile belli olur.
Hısımlık, kuruluş şekline göre üçe ayrılır: Kan hısımlığı, kayın hısımlığı, evlat edinmeden doğan hısımlık. Kan hısımlığı, kan bağından doğar. Buna soy hısımlığı da denir. Kan hısımlığı, iki kişi arasındaki ortak kan bağına dayanır.
Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
- Eşinin dayısı [ve eşleri], - Eşinin amcası [ve eşleri], - Eşinin halası [ve eşleri], - Eşinin teyzesi [ve eşleri].
- Dördüncü derece akrabalar: Üçüncü derecedeki akrabaların çocukları ile iki yıl ve üzerinde resmi evliliği bulunan kişilerin eşlerinin dördüncü dereceye kadar akrabaları da 'kayın hısımlığı' sebebiyle o kişinin akrabaları olarak nitelendirilmektedir.
MK.m.17/I'e göre hısımlığın derecesi, “Hısımları birbirine bağlayan doğum sayısıyla belli olur”. Pratik bir anlatımla, iki kişi arasındaki hısımlık derecesi, aradaki çizgi sayısı ile belli olur. Önemli bir ipucu da, yansoy hısımlığının her zaman 2.dereceden başlaması, 1.derece civar hısımlığının olmamasıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Anne, baba üst soy iken, çocuk ve torun alt soydur. Evlenmeyle oluşan hısımlıktır. Eşin annesi, babası, kardeşi kayın hısmı sayılır. Ortak soydan gelen kişiler arasındaki bağdır.
1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında, 2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında, 3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.
5. Derece Akrabalar. Önceki Nesilden Çifte Kuzen: %12.5 - Ebeveyninizin çifte kuzenleridir. Önceki Nesilden Bir Buçuk Kuzen: %9.375 - Ebeveyninizin bir buçuk kuzenleridir.
3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
Enişte, bir kişinin halasının, teyzesinin veya kız kardeşinin eşi. Bir kişi ile eniştesi arasında, yakın akraba kabul edilmekle birlikte, herhangi bir kan bağı yoktur.
Türkçe Sözlük'te akraba, kan bağıyla birbirine bağlı olan kimselere; hısım ise evlilik yoluyla aralarında bir ilişki, bir yakınlık doğan kimselere denir.
MADDE 18.- Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımları olur. Sen kardeşinin eşinin 2. dereceden yansoy kayın hısımısın(kardeşinden anne babana bir çizgi,anne babandan da sana bir çizgi işte 2. derece yansoyluk),dolayısıyla kardeşinin eşi de senin 2. dereceden yansoy kayın hısımın.
Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre: Karı ve kocadan her birinin kan hısımları, öteki eşin, aynı derecede sıhrî hısmı olur. Evlenmenin sona ermesi ile sıhrî hısımlık sona ermez.
Evlenme manileri arasında yer alan ve kelime anlamı itibariyle “eritmek, karıştırmak ve yaklaştırmak”6 manalarına gelen sıhriyyet, fıkıh literatüründe “Bir erkeğin kendisi, babası, oğlu veya mahrem akrabaları tarafından yapılan evlilikler vasıtasıyla oluşan hısımlık”7 anlamında kullanılmaktadır.
Hısımlık ilişkileri hem kamu hukuku hem de özel hukuk alanında önem arz eder. Hısımlık ilişkileri doğum, evlenme, evlat edinme gibi işlemler sonucu doğar. Bütün kan bağı ilişkileri de hukuki işlem doğurmaktadır. Hısımlık, sadece gerçek kişiler arasında kurulabilir.
"4721 sayılı Türk Medenî Kanununun ikinci kitabı olan Aile Hukukunun ikinci kısmını Hısımlık Hukuku oluşturmaktadır. Hısımlık Hukuku ise Soybağı Hukuku ve Aile Topluluğu Hukuku bölümlerinden oluşmaktadır.
Akrabalık derecesinin nasıl hesaplandığına örnek verirsek anne veya babasından biri kardeş olan bir çiftin yaptığı evliliklere 1. derece akraba evliliği (kuzen evlilikleri) denir. Büyükanne veya büyükbabalarından biri kardeş olan çiftlerin yaptığı evliliklere ise 2. derece akraba evliliği (torun evlilikleri) denir.
“Medeni Kanunun 18. maddesinde “Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımları olur.” denilmek suretiyle sıhri ( kayın ) hısımlığın tanımı yapılmış, bu tanımlama çerçevesinde eşleri birbirine karşı sihri hısım olarak nitelendirmek mümkün değildir.”
Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bulunan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır.
Bir kimsenin ebeveynlerinin kuzenlerinin çocukları, o kimsenin 2. dereceden kuzenleridir. Aynı şekilde bir kimsenin ebeveynlerinin 2. dereceden kuzenleri, o kimsenin 3. dereceden kuzenleridir.
Evet, teyze olmalıydı, düzelttik teşekkürler. Çifte kuzen, bir anne ve babanın çocuklarının, annenin kardeşinin babanın kardeşiyle evlenmesi sonucunda oluşan çocuklara olan akrabalığını belirten bir terim.
Maddenin ikinci fıkrasına göre kan hısımlığı üstsoy-altsoy ve yansoy hısımlığı olarak ikiye ayrılmıştır. Eğer hısımlar birbirinden gelmekte ise(büyükbaba, baba, çocuk, çocuğun çocuğu) üstsoy-altsoy, hısımlar ortak bir kökten gelmekte ise(kardeşler, dayı- yeğen) yansoy hısımlığı mevcuttur.
Kesin evlenme engelleri nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısmı, yapay hısım ile kurulan evlat edinen ve evlatlığın evliliği, kişinin başka birisiyle evli olması, evliliğe engel derecede olan akıl hastalığı, üstsoy ve altsoy olan kayın hısmı ile evlenilemeyeceği kesin evlenme engeli olarak hüküm altına alınmıştır.
Üst soy – alt soy hısımlığı: Biri diğerinin soyundan gelenler arasındaki hısımlık. Ana, baba, anneanne, babaanne ve dedeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri