Hüda hayatı yaratan bütün canlıları hayat veren yaratan olarak geçmektedir. Farsçada 'Tanrı' olarak anlamı geçmekte ve bu şekilde kullanılmaktadır. Cümle kalıbı içerisinde gerektiği zamanlarda bu anlamı üzerinden değerlendirmek mümkündür.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Hüda isminin ilk anlamı doğru yolu gösteren, kişiyi selamete ve hidayete erdirendir. Bu kelimenin sözlük anlamı ise her şeyi yoktan var eden, kudreti ve gücü sınırsız olan yüce Allah'tır.
hüda - Nişanyan Sözlük. Farsça χudā خدا “tanrı, hükümdar, sahip” sözcüğünden alıntıdır.
Bu kelime genellikle huda şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hüda şeklinde olmalıdır.
Farsça χudā خدا "tanrı, hükümdar, sahip" sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Kuran'da rakam olarak yer almaz. İslam toplumunda Allah'ın isimleri bu 99 isimden ibaret değildir. Bunların dışında Şafi, Kafi, Hannan, Mennan, Hüda, mehterde Hazret-i Yezdan, Yunus Emre şiirlerinde Çalab gibi isimler de Allah' için kullanılırlar.
Hidâyet rehberi anlamında Kur'an'ın isimlerinden biri. İslâm dininin kutsal kitabı.
Peygamber efendimizin, hiç aksatmadan yerine getirdiği ibadetlere sünnet-i hüda denir. Diğer adı sünnet-i müekkede olan bu ibadetleri, herhangi bir mazaret bildirmeden terk etmek, mekruh, yani küçük günah sayılır.
İlah yerine başka dildeki karşılığı olan God, Gott, Dieu, Huda, Tanrı gibi kelimeleri kullanmanın mahzuru olmaz, fakat Allah yerine başka kelime kullanılamaz.
habib-i hüda / habib-i hüdâ
Allah'ın en sevgili kulu; Hz. Peygamber (a.s.m.).
Hüda ismi Kur'an-ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almaktadır. Kur'an-ı Kerim'de; Bakara suresinin 2 ayetinde geçmektedir. Bu kapsamda Huda olarak geçmekte olup kelime anlamı ise doğru yol veya doğru yol gösteren kişi anlamında kullanılmaktadır.
Huda:Tanrı,yol gösteren
*Her dinin inandığı huda vardır.
Hüda : Sahip,Tanrı,Allah. Cüda : Ayrılmış olan,bir arada olmayan demektir.
Farsça bir terkip olan nâmahrem ise “aralarında evlenme yasağı bulunmayan kişiler” demektir.
Doğru yol gösteren, hidayet eden.
Bar: Var olan demektir. Oğan: Rab, Var eden, yaratan demektir. Kuday: Hüda, yaratıcı demektir.
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. İslam inancına aykırı olmaz.
Daha geçmiş dillere gidersek Latincede “Deus” demek. Uzatmayayım… Hıristiyanlar “Tanrı” demiyor.
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. “İlah” daha çok, Allah'tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. “Allah” kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir.
1. Ekilmeden kendiliğinden biten (bitki): Kimsenin yed-i temellüküne geçmemiş olan dağlardaki hudâyinâbit ağaçlar mubahtır (Cevdet Paşa). 2. mec. Sâhipsiz, başıboş, kendi kendine yetişen (kimse): “Hudâyinâbit bir delikanlı.”
Meselâ, “Bismillâh” sözü İran'da bugün hem böyle Arapça, hem de “Benâm- ı Îzed” yahut “Be-nâm-u Hudâ” şeklinde söylenir; “Allah'ı tanıyan, bilen, O'nu seven” karşılığında da “Îzed-geşesb” denir.
Tanrı ya da ilah, özellikle tek tanrılı inançlar tarafından evrenin tek yaradanı ve yöneteni olduğuna inanılan doğaüstü varlık. Çok tanrılı inançlarda genelde ilahların cinsiyeti bulunur ve erkek olanlarına tanrı, dişi olanlarına tanrıça denir.
Türk Dil Kurumu verilerine göre Zümra ismi güzel ahlaklı, cesur, yiğit, yürekli, güçlü ve bilgili demektir. Ayrıca bu isim zeki kadın anlamına da gelmektedir. Kısacası Zümra isminin TDK sözlük anlamı bilgili, zeki ve güçlü aynı zamanda güzel ahlaklı demektir.
TOMRİS ADI KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Tomris ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Tomris adını koymak caizdir.
Eldeki imkânları meşrû ölçüler içinde, gönüllü olarak ve karşılık beklemeden başkalarının yararına sunma eğilimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri