İç ve dış cephe için farklı ısılar baz alınmalı Ortalama bir oda sıcaklığı hemen hemen her tür boyanın uygulanması için verimli bir ortam sunar. İç cephe için duvar boyama yapıyorsan çalışma ortamı için 15-20 derece idealdir.
Boya badana işlemleri genellikle bahar ve yaz aylarında yapılsa da özellikle acil durumlarda kış aylarında da boya yapmak mümkündür. Tıpkı çok sıcak havalarda olduğu gibi çok soğuk havalarda da bu işlemler daha uzun sürse de olumlu ve etkili bir görünüm yaratılabilir.
Boyama yapılacak yüzeyin kuru olması, yüzey sıcaklığının +5º C üzerinde olması ve ortam sıcaklığının +25º C olması en ideal durumdur. Dış cephe uygulamalarında, çok yüksek ya da çok düşük sıcaklıkta yapılan uygulamalarda gerek uygulama aşamasında gerekse uygulama sonrasında boyada bir takım sorunlar oluşabilir.
Kuruma süresi genellikle 4 ila 6 saattir, yani aynı gün içinde ikinci katı uygulayabilir ve aynı gün içinde kötü görünümden iyi görünüme geçiş yapabilirsiniz.
Yağmurlu havada iç cephe boyanır mı diyorsanız tabi ki Evet! İç mekanları dışarısı soğuk olsada içerisi sıcak olacağından yapabilirsiniz. Duvar boyasını yenilemek için havaların ısınmasını beklemenize gerek yok.
İlgili 19 soru bulundu
Su bazlı boyalar 4-6 saat içerisinde kurur. Kuruduktan sonra gönül rahatlığıyla odalarınızı kullanabilirsiniz. Eğer alerjik bir durum söz konusu ise boyanın tamamen kokusu gidene kadar bir kaç gün boya yapılan ortamda bulunulmaması tavsiye edilir.
İlkbahar ve Sonbahar Aylarında Boya Badana Önerileri
İlkbahar ve sonbahar ayları, evinizin iç ve dış mekanlarını boyamak için en uygun zamanlardır. Bu dönemlerde hava şartları daha ılıman olduğu için boya kuruma süreleri de daha kısa olacaktır. Ayrıca nem oranının düşük olması da boya kalitesini arttırır.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Boya yaptıktan sonra kuruması için serin ve kuru bir mekanda bekletin. Dışarıda kuruması gerekiyorsa sıcak, kuru bir gün seçin. İşe erken saatlerde sabah başlayın. Bu daha hızlı kuruma ve daha fazla sıcak hava şartlarından yararlanmak için zaman kazandıracaktır.
Fırça ve rulo uygulamasında temiz su ile hacimce maksimum %20-25 inceltilerek en az iki kat halinde uygulanması tavsiye edilir.
Çünkü iç cephe boyaları tüm markalarda ayrı su ölçeği önermektedir. Ama Genel olarak su bazlı boyalarda boyayı su ile inceltme de önerilen ölçek; 2.5 litreye 500 ml (Yarım litre) su katılması önerilir. Bu durumda boyayı iyice karıştırınız.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Kışın ev boyanır mı sorusuna yanıt verecek olursak, evet, kış aylarında boya yapabilirsiniz. Eğer, boyanacak alanı biraz ısıtırsanız, sonbahar ve kış aylarında boyayabilirsiniz. Boyayı uygulamak ve kurutmak için gereken ısıyı oluşturabilirseniz, kışın boya yapabilirsiniz.
Bir Daire Kaç Günde Boyanır? Boş bir daire çivi delikleri dışında tadilat yoksa Tek bir ustayla Boya üstü Boyası küçük daireler 1 günde biter. 2+1 ve 3+1 daireler 2ila 3 günde biter. Eşyalı dairelerde yine küçük sorunlu olmayan dairelerde 1 günde biter.
Boyanın en iyi şekilde saklanması için sabit bir sıcaklıkta boyayı güneş ışığından ve buzlanmadan uzak tutmak gerekir. Bir garaj ya da kulübe boya için idealdir. Eğer hava durumu ile ilgili endişeleriniz varsa boya evde, karanlık bir dolap içerisinde de saklanabilir.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Aynı zamanda kuruma süresi de oldukça önemlidir. Çünkü boya astarının doğru uygulanmaması veya kuruması beklenmeden son kat boyasının uygulanması, deliklere, döküntülere ve dalgalanmalara neden olabilir.
Badana yaparken sırasıyla tavan, duvarlar, kapılar ve pencereler boyanır. Eğer kalorifer peteklerinizin de boyanması gerekiyorsa en son onlara işlem uygulanır. Tavanda kenarlara fırça çektikten sonra, rulo fırça ile orta kısmını kolayca boyayabilirsin. Duvarlara geçmeden, tavanın kurumasını beklemek zorundasınız.
Özellikle koyu renk bir duvarı, açık tonlarda bir boya ile yenilemek istiyorsan, en az iki kat boyama işlemi yapmalısın. Böylece tek bir kat ile alttaki lekeleri ve baskın boya tonunu örtebilir, ikinci katman ile temiz ve doğru renk boyaya ulaşabilirsin.
Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir.
İç cephe boyası ne kadar dayanır? İç cephe boyası ortalama 5 veya 6 yıl dayanabilir. Buna rağmen duvarların silinmemesi veya kötü bakımı sonucunda bu süre kısabilir. Kötü yapılmış uygulamalar veya astarsız boya uygulamasının yapılması bu süreyi kötü etkiler.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Boyama işleminde rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız, rulo ve fırçaya fazla boya alıp ta sağa sola damlatmak istemiyorsanız, mutlaka boya eleği kullanınız. Boya eleği boya kovasına daldırıldıktan sonra rulo ve fırça elek üzerinde gezdirilmek sureti ile istenilen miktarda boya alınması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri