İç mekan tasarımı ön lisans programından mezun olduktan sonra, dikey geçiş yapabilecekleri lisans bölümleri arasında İç Mimarlık, Mimarlık ve Endüstri Ürünleri Tasarımı bulunmaktadır.
Bu bölümden mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı ile üniversitelerin İç Mimarlık Bölümüne geçiş sağlayarak öğrenimlerini 4 yıla tamamlama imkanı bulunmaktadır.
İç mekan tasarımı, evler, ofisler, restoranlar, mağazalar ve diğer ticari veya toplu yaşam alanları için yapılabilir. Bu bölümde çalışan tasarımcılar, mekanın iç mekanlarını, mobilyalarını, aydınlatmalarını ve diğer dekoratif unsurlarını düşünürler ve bunları uygun bir şekilde birleştirirler.
İç Mekan Tasarımı Programı mezunları “İç Mekan Tasarımı Teknikeri” unvanı almaktadır. Mezunlar ülkemizin ekonomik yapısına bağlı olarak illere yayılmış olan büyük, orta ve küçük işletmelerde ürün tasarlanması, planlanması ve üretimi aşamalarında çalışırlar.
İç Mimar Ne Kadar Maaş Alır? İç Mimar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. İç Mimar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 24.000 TL civarındadır.
İlgili 23 soru bulundu
İç Mekan Tasarımı Teknikerleri; mimarlık bürolarında, mobilya üretimi ile ilgili sektörde ve iç mekanda kullanılan dekoratif unsurların üretimini yapan iş yerlerinde ara/teknik eleman olarak istihdam edilebildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler.
Dolayısı ile bu bölümden mezun olan kişiler, özel dekorasyon şirketleri, mimarlık ve mühendislik ofisleri, maket atölyeleri ve restorasyon projelerini üstlenen firmalarla çalışabilecekleri gibi kendi ofislerini de açabilme yetkisine sahiptirler.
İç mimarlık, bir yapıyı oluşturan elemanların farkında olarak, iç mekanı sanatsal ve teknik altyapısı ile en doğru şekilde çözen kişidir. Bu süreç binanın tasarımından itibaren başlar. İç mekan tasarımı, inşa edilmiş bir yapının iç planlamasını ve tasarımını yapan kişilerdir.
Bu soru mesleği seçmeyi düşünen adayların neredeyse en sık sorduğu, sıkça da kaygılandıkları bir konudur. Çizim geliştirilebilen, geliştirilmesi vakit ve emek isteyen bir kabiliyettir. Adayın çizim kabiliyeti var ise bu konuya ilgisi olduğu, zaman harcadığı sonucu çıkarılabilir.
* İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden mezun olmadan önce Atölye (20 iş günü), Şantiye (20 iş günü), Ofis (20 iş günü) staj yapma zorunluluğu vardır.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
İç Mekan Tasarımı Programı Mezunları;
İç mimarlık ofislerinin, mimarlık bürolarının, mobilya, yapı ve dekorasyon atölyelerinin tasarım ekibinde yer alırlar.
MADDE 3: Staj Yapılabilecek Alanlar
Stajın yurtiçi ve/veya yurtdışında şu alanlarda yapılması söz konusudur. İç mimarlık ve çevre tasarımı büroları: İç mimarlık büroları temelde binaların iç mekan projelendirme (tasarım) işlerinin yapıldığı işletmelerdir.
DGS sınavı Türkçe, Matematik ve Geometri derslerinden oluşmakta ve 50 adet sayısal, 50 adet sözel olmak üzere toplam 100 sorudan oluşmaktadır. 2023 DGS sınavı matematik konuları arasında temel kavramlar, basamak kavramı, bölme ve bölünebilme kuralları, EBOB-EKOK, 1.
Öncelikle 4 yıllık iç mimarlık bölümü bu alandan sonra okuyabileceğiniz en iyi bölümdür. Eğer 4 yıllık iç mimarlık bölümünü kazanmayı başaramazsanız 2 yıllık iç mekan tasarımı bölümü tercihiniz olabilir. Aynı zamanda mesleğe öğretmen olarak devam etme şansınızda var.
Bu programlara, AutoCAD 3D, 3DS Max, Sketchup, SHAPR3D, Rhinoceros, Revit, Dynamo vb. örnek olarak verilebilir.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
Tablo sütunları aşağıdaki gibidir. İç Mimarlık Bölümü 2023 taban puanları en düşük 195,75932, en yüksek 435,09489'dur. İç Mimarlık Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 689296, en yüksek 67604'tür.
İç Mekan Tasarımı bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: İç Mekan Tasarımı bölümü toplam 56 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
Bu yüzden İç mimarlık ve çevre tasarımı mezunları, gerek kamu gerek belediyeler gerekse özel sektörde etkin olarak çalışabilirler. Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler.
Mimari tasarımcı, yapıları ya da kentsel peyzajı planlama ve tasarlama konusunda uzman olan meslek profesyonelleridir.
İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir. Bu lisans bölümünün eğitim süresi 4 yıldır.
Evet, iç mimarlar da uzaktan çalışabilir!
Mobilya ve Dekorasyon, üniversitelerde Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitimi verilmekte olan 2 yıllık bir önlisans programıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri