Kediniz aniden kilo vermeye başladıysa, ishal oluyorsa ve kusuyorsa hatta duruşu kamburlaşmaya başladıysa iç parazit ile savaşıyor olabilir. Bu evrede vücut su kaybeder yani dehidrasyon gerçekleşir. Büyüme ve gelişme konusunda gerileme yaşanır. Tüyler cansız hale gelir ve oldukça mat görünür.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Kanca benzeri dişleri ile bağırsak duvarını tahrip ederek bölgeye yapışan bu iç parazitler kedilerde bağırsak iltihabına, kansızlığa, kanamaya ve kilo kaybına neden olabilir. Bu iç parazit deriden, özellikle de patilerden vücuda girebilir ve kan yolu ile vücuda yayılabilir.
Kedilerde iç parazit olduğu tespit edildikten sonra veteriner kontrolünde ilaç kullanımına başlanılmalıdır. Bu noktada ilk aşamada oral yol ile kullanılan ilaçlar ile parazitlerin ölmesi sağlanır. Bu ağız yoluyla alınan ilaçlar şurup, macun ya da tablet şeklinde kedilerde kullanılabilir.
Kedilerde iç parazit doğal yöntem ile tedavi edilebilecek bir sağlık sorunu değildir. Kedilerde dış parazit tedavisinde bazı durumlarda kedinin tüylerine konaklayan parazitlerin temizlenmesi gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Toksoplazma olarak adlandırılan parazit türü önlem alınmadığı takdirde dönem dönem tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Körlük, beyin hasarı ve büyüme geriliği gibi riskli durumlara neden olan bu parazit bir kez atlatıldığı takdirde hastaya bağışıklık kazandırıyor.
Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Coccidia paraziti tek hücrelidir ve kedilerin bağırsak duvarlarında yaşarlar. Bu parazit türü yavru kediler için daha çok tehlikeli olmaktadır. Yetişkin kedilere de kolaylıkla enfekte olurlar. Coccidia paraziti kedinizin kemirgen yemesiyle veya dışkı yoluyla bulaşmaktadır.
Toxoplasma gondii kedi barsağında mevcut olup dışkısı ile bulaştırıcı olduğu saptanmıştır. Bu yolla alınan parazit insanda hastalık yapabilir. Kedinin dışkısı ile atılan ookist formdaki parazitlerin ağız yolu ile alınması sonucunda barsaklarda kistler açılır. Trofozoid forma dönüşerek epitel hücrelerinde çoğalırlar.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Hastalık, karın ağrısı, iştahsızlık, gece uyurken ağızdan salya akması, diş gıcırdatma, uyurken popoyu kaşıma bulgularıyla kendini gösterebiliyor. Bu belirtileri yaşayan yetişkin ve çocukların mutlaka bir uzmana başvurması gerekiyor.
Evcil Hayvanlarda Bulunan Parazitler Ve Parazit Uygulamaları
Bu hayvanlar kendi başlarına yeterli temizliklerini yapmadıkları için tüylerinde yaşayan kene, pire gibi asalak hayvanlar insanlara geçebiliyor.
Eczanelerde 3 lira civarında. lütfen veterinerinize danışın.
İç parazitler için antiparaziter ilaç uygulaması yapıldıktan sonraki 2-3 gün içinde dışkıda parazit görülmesi halinde antiparaziter tedavinin devam etmesi gerekir. Bağırsak parazitleri ince çubuk (spagetti) veya çok küçük kurtçuklar (kırık pirinç tanesi) şeklinde görülmektedir.
'İNSANA BULAŞMAZ'
Sadece kediden kediye bulaşır, kediden bir başka hayvana ya da kediden insana bulaşması söz konusu değildir. Çünkü hastalığın etkeni kedilere özel 'feline koronavirüs' dediğimiz kedi koronavirüsüdür.
Kedi kakası çok sayıda bakteri ve parazit taşıyabilir. Ve yutulursa, bağırsak yolunda ciddi tıkanıklıklara neden olabilir.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Pire taşıyan kemirgenlerin istenmeyen şekilde evlere girmesi kedilerin dış parazit riski yaşamasına neden olabilecek durumlar arasında yer alır. Kedinin tasma ile dışarıya çıkarılması, kontrollü de olsa gezmesinin sağlanması kedinin dış parazitlere karşı savunmasız kalmasına neden olabilir.
Kediniz normalden farklı dışkılıyor olabilir. Özellikle sulu dışkılama kurt belirtisi olabilirken aynı zamanda bazı durumlarda dışkısında kurtlarda bulunabilir. Bu yüzden böyle bir şeyden şüpheleniyorsanız kedinizin dışkısını kontrol edebilirsiniz. Kedide kurt olması dışkılamanın yanında kusmaya da neden olabilir.
Sağlıklı bir kedinin her gün veya 2 günde bir düzenli olarak dışkılaması gereklidir. Bu gerçekleşmiyorsa kedinizde kabızlık var demektir.
Nefes alıp verme: Kediniz huzurlu bir şekilde nefes alıp veriyorsa sağlıklı olduğunu gösterir. Kedinizin solunumu bir problemden etkilenebilir. Kediniz nefes almakta zorlanıyorsa, bir solunum yolu hastalığı veya tümörü olabilir. Ayrıca uzun süreli bir boyun ve baş duruşu sergileyebilir.
Bu durum gözlemlenmeli ve uzun sürerse veteriner yardımı alınmalıdır. İshal kedi kakası nasıl olur? İshal kedi kakası sarı ya da yeşil renkli, mukuslu, köpüklü ya da kanlı olabilir. Kıvam suludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri