Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Dr. Tarık Temel'e ithaf ettiği Huzur II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde İstanbul'da geçer. Dört bölümden oluşan romanın her bölümü belli başlı dört karakterden birinin adını taşır: İhsan, Nuran, Suat, Mümtaz.
Yakup Kadri, "tezli roman" türünde verdiği bu eserde; Naim Efendi, Servet Bey, Seniha ve Hakkı Celis ile Osmanlı'nın yıkılış sürecindeki son üç dönemi anlatır. Konak, hem ailenin hem de Osmanlı Devleti'nin sembolüdür.
İstanbul'un esere konu olan üç dönemi romanın başkahramanı Adnan'ın yaşamındaki üç dönemi de kapsar; fakir ve idealist Adnan, zengin ve "önemli" Adnan, hasta ve bedbaht Adnan. Romanda Adnan dışında kırk kadar roman kişisi vardır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanından etkilenmiştir. Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiştir. Roman kişileri: Şöhret Bey, Madam Potiş, Baba Perdriks, Hristo, Maşuk Bey, Matmazel Adel'dir.
Hürriyete Layık Bir Kahraman veya Efruz Bey, Türk yazar Ömer Seyfettin'in romanıdır. İlk olarak 10 Aralık 1919 tarihinde yayımlanmış, beğenilmesi üzerine öykünün ana kahramanı Efruz Bey'in yer aldığı beş hikâye daha yayımlanmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Ahmet Mithat Efendi'nin Felâtun Bey ile Râkım Efendi romanının kahramanlarından Felâtun Bey ve Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanının kahramanı Bihruz Bey, dönemin psikolojik, ideolojik ve epistemolojik durumunu yansıtan iki kahramandır.
Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın savaş sırasında yaşanan bir aşk öyküsünü konu edinen ve 1922 yılında Kurtuluş Savaşı devam ederken tefrika edilmiş olan romanı. Roman, savaşta iki bacağını kaybeden ve kafasından vurulan Peyami'nin hastanede yazdığı hatıralarından oluşur.
Maî ve Siyah'ın baş kahramanı Ahmet Cemil, henüz öğrenimini tamamlayamadan babasını kaybeder. Annesi ve kız kardeşi İkbal'in ge- çimini üstlenir.
Reşat Nuri'nin ilk olarak 1928 yılında yayımlanan Yeşil Gece romanı2 da bu bağlamda değerlendirilebilecek, özellikle başkişisi Ali Şahin Efendi'nin önce 'din adamı', ardından 'yeni öğretmen' tipine karşılık gelen özelliği nedeniyle üzerinde durulmayı hak eden dikkat çekici bir eserdir.
Hakkında. Romanın ana karakteri Şahin Öğretmen'dir. Olaylar bu öğretmenin etrafında gerçekleşiyor. Modern eğitimin gericilere karşı verdiği mücadele anlatılıyor.
Biz de bu yazımızda bir kuşağın, kendi öz kültürünü özümse- yememiş, batı hayranı olarak yetişmiş bir tipinin, Yakup Kadri'nin “Bir Sürgün” Romanı'nın kahramanı Doktor Hikmet'in, tipik bazı özellikleri üzerinde durmak istiyoruz.
Fikrimin İnce Gülü Türk Edebiyatı'nın “ilk yol romanı”dır. 1 Eser, Adalet Ağaoğlu'nun kaleme aldığı ikinci romandır. Romanda bir Türk işçisi olarak Almanya'ya çalışmaya giden Bayram'ın, Kapıkule'den doğup büyüdüğü yer olan Ballıhisar'a kadar olan yolculuğu anlatılır.
Yakup Kadri Selma Hanım'ı, Ömer Efendi ve Neşet Sabit gibi karakterlere odaklanan kısa bölümler dışında, kitabın odak noktasından ayırmaz. Aynı zamanda romanın bölümlerini de onun yaptığı üç evlilik üzerinden kurgular.
Romanda, salon hayatı, Batılılaşma, ev ve toplumsal hayatta yaşanan değişimler, Beyoğlu ve çevresinin alafranga yaşam biçimini ele aldı. Romandaki en işte çalıştığı, neyle geçindiği belirsiz Şekip karakteri, Türk romanının ilk "aylak" tipi idi. 1912'de ilk ve tek tiyatro eseri Haralambos Cankiyadis yayımladı.
Cemil Şevket Bey, Aynalı Dolaba İki El Revolver Selim İleri Roman.
VATAN YAHUT SİLİSTRE (NAMIK K.) ŞAHIS KADROSU: İslam Bey: Eserin başkahramanıdır. Vatansever ve cesur bir şahıstır.
Zor Nikâhı, Molière'in 1664'te yazdığı komedisinin Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılan uyarlaması. Eser, 1869 tarihli uyarlama, nesir olarak yazılmıştır ve 49 sayfadan oluşur. Elli üç yaşında olan İvaz Ağa'nın, çevrenin zenginlerinden Büyük Ağa'nın genç ve güzel kızı Ziba Hanım'la evlenmeye çalışması üzerine kuruludur.
Hüküm Gecesi Yakup Kadri'nin üçüncü romanıdır. 1927 yılında yayınlanan roman, 1908-1911 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde yaşanan siyasi ve sosyal gelişmeleri, dönemin basın hayatını muhalif gazeteci Ahmet Kerim'in etrafında gelişen olaylarla anlatır.
Felâtun Bey ile Râkım Efendi veya Felâtun Bey'le Râkım Efendi, Ahmet Mithat Efendi'nin 1875 yılında yazdığı romandır. Tanzimat'ı takiben ortaya çıkan ilk Türk romanlarının ana teması "yanlış Batılılaşma" üzerine kurulmuştur.
1862 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Nabizade Nazım'ın Zehra adlı romanı Türk edebiyatının ilk gerçekçi roman denemesi olarak kâbul edilmektedir. Bugün hâla “Kıskançlığın Romanı” olarak anılan eserde gerçekçi bir tavırla ele alınan ka- rakter psikolojileri dikkat çekmektedir.
"Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", Recaizade Mahmud Ekrem'in 1889'da yazdığı uzun öyküsüdür. Eserde, sevgilisi ölen genç bir şairin ıstıraplarını anlatılmaktadır. "Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", öykü tekniği bakımından zayıf, romantik bir yapıt olarak görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri