İkili kod (İngilizce: Binary code), metinlerin ya da bilgisayar işletim yapısının ikili rakam sistemi 0 ve 1 kullanılarak gösterilmesidir. Bu işlem her özel sembole ya da yapıya bir bit dizgisinin atanmasıyla yapılır.
Binary Şifreleme Tekniği temelde veri iletimi sırasında veri kaybını önleme amacıyla geliştirilmiş bir kodlama tekniğidir. Bilgisayar dilinde şifrelenmiş bir metnin şifresini çözerken (decrypt) bu metodu kullanmak gerekir. Temelde matematikteki ikili sayı sistemine dayanır.
İkili (Binary) Sayı Sistemi: Temel Prensipler
İkili sayı sistemi, yalnızca “0” ve “1” olmak üzere iki rakam kullanır. Bu rakamlar, bilgisayarların temel elemanları olan elektrik akışını temsil eder. İkili sayılar, bir bilgisayarın içindeki devrelerdeki anahtarlama ve saklama işlemlerinde kullanılır.
Binary İkili Kod Kullanım Alanları
İkili yazılım sistemleri, verileri 0'lar ve 1'ler şeklinde depolayan bilgisayar programlarıdır. Bu tür yazılımlar genellikle işletim sistemlerinde, derleyicilerde ve veri tabanı sistemlerinde kullanılır. İkili sistem, tüm bilgileri temsil etmek için iki sembol kullanan bir sistemdir.
1 byte bir alfabetik harfi belirtebilir. Her sayıyı 2 nin katları olarak alınır. 2^0, 2^1, 2^2, 2^3, 2^4, 2^5, 2^6, 2^7 gibi. Bit üzerindeki 1 lerin sayıları toplanır. Elde edilen sayı alfabede kaçıncı harf ise byteın o harfi belirttiği ortaya çıkar.
İlgili 17 soru bulundu
01101110 -->01110 1'lerin değerleri toplamı 2+4+8 yani 14.harf. Alfabede 14.harf "n" Harfidir. 01101001 --> "i" (İngilizce alfabede "ı" harfi yoktur,bu yüzden i olarak yapmak zorunda kaldım.)
5' te 2 kodlanmışsayıların basamak ağırlıkları (7 4 2 1 0) ' dır. (0)10 rakamı 5' te 2 kodunda (11000) şeklindeifade edilir. Aiken kodunda on tabanındaki her rakam dört bitlik 2 tabanlı sayı ile ifade edilmektedir. Aiken kodu ile kodlanmış sayıların basamak ağırlıkları (2 4 2 1) ' dir.
Ayrıca pozitif sayılarda 1010 (A), 1110 (E) ve negatif sayılarda 1011 (B) işaretleri de bulunmaktadır. 127 sayısı sıkıştırılmış BCD'de 0001 0010 0111 1100 (127C) şeklinde, -127 sayısı ise 0001 0010 0111 1101 (127D) olarak gösterilir.
Köken bilimi. İkili rakam anlamına gelen 'binary digit' kelimelerinin kısaltmasıdır. Çoğu platformda 1 bayt, 8 bit bulundurur.
İkili sayı sistemi özünde sadece iki seçenek sunabildiği için, çalışma mekaniklerini bir sonraki aşamaya taşıyabilmek için dizgileri kullanırız. İkili sayı sistemindeki her bir bit veya rakam tek bir 0 veya 1'dir. Her biri devre üzerindeki bir anahtarı temsil eder.
İkili (Binary) sayı sistemi, sayısal elektronik sistemlerinde yaygın olarak kullanılır. Günlük yaşantımızda kullandığımız ondalık sayı sisteminden iki yönlü dönüşüm yapılarak kullanılır. Bu sistemde, Boole cebrinde doğru ve yanlışı belirtmek üzere iki tane sembol kullanılır.
Binary sayıların yazımında tabanın iki olduğu unutulmamalıdır. Binary(ikili) sayıları Decimal(Onlu) sayılara dönüştürürken her bir bit basamak ağırlığı ile çarpılıp bu sonuçların toplanması gerekir. Decimal(Onlu) sayıları Binary(İkilik) sayılara çevirirken “Bölme-2” metodu kullanılır. Çıkan sonuç tersinden yazılır.
TABAN işlevi, ondalık bir sayıyı başka bir tabanda metin gösterimine dönüştürür. Örneğin, ikilik sayılar için 2'lik taban.
Paivio'nun 1960'lı yıllarda başlattığı çalışmalar, otuz yıllık bir çalışma süreci sonunda, sözel ve sözel olmayan bilişsel süreçlere eşit ağırlık veren İkili Kodlama Kuramı'nın (İKK) geliştirilmesiyle sonuçlanmıştır.
İkili kodlama Teorisi, Bir biliş teorisi olan ikili kodlama teorisi Western Ontario Üniversitesinden Allan Paivio tarafından 1971 yılında öne sürülmüştür. Bu teoriyi geliştirirken Paivio zihinsel imaj oluşumunun öğrenmeye yardımcı olduğu fikrini kullanmıştır.
Zero-code çözümleri, kullanıcıların tek satır kod yazmadan uygulama oluşturmasına olanak sağlayan platformlardır. Kullanıcıların uygulamaları hızlı ve verimli bir şekilde oluşturmasına yardımcı olmak için görsel arabirimler ve drag-and-drop araçları kullanırlar.
İkili sayılar sayıların 2 tabanında yazılmasıyla elde edilir. Dolayısıyla tüm sayılar 0 ve 1 rakamları kullanılarak ifade edilirler. Elektronik devrelerindeki kolay uygulanabilmeleri nedeniyle günümüz bilgisayarlarının neredeyse tamamında kullanılırlar.
İkili kod (İngilizce: Binary code), metinlerin ya da bilgisayar işletim yapısının ikili rakam sistemi 0 ve 1 kullanılarak gösterilmesidir. Bu işlem her özel sembole ya da yapıya bir bit dizgisinin atanmasıyla yapılır.
İkili Sayı sistemi
Onluk tabandaki aski kodunun ikilik sisteme dönüştürüldüğünde 1 ve 0 lar elde edilir. 255 sayısı ikilik sisteme çevrildiğinde 8 adet 0 ve 1 ler (bit) elde edilir. (01000001)2 olarak ifade edilir.
ICD-10 kodu: O99.0 Anemi, gebelik, doğum ve lohusalığı komplike eden.
Sayısal Veri -> Sayısal Sinyal
Sayısal veriyi sayısal sinyale dönüştürme işletime Hat Kodlama (Line encoding) denir. Ayrıca Sayısal Baseband Modülasyonuda denir. Bu dönüşümde bir taşıyıcı sinyali kullanılmaz. İkili veri (sayısal) hat kodlama dönüşümleri vasıtasıyla sayısal bir sinyal haline dönüştürülür.
Üç fazlalık kodu, üç-ilave kod olarakta bilinir. Bu kod, BCD kodu ile ilgilidir ve belirli aritmetik işlemlerde işlem kolaylığı nedeniyle BCD kodu yerine kullanılır. Decimal sayıların BCD kod karşılıklarına 3 = (0011)2 eklenerek elde edilir.
Veri Decimal türü, bir sayı için en fazla sayıda anlamlı basamak sağlar. En fazla 29 anlamlı basamağı destekler ve 7,9228 x 10^28'i aşan değerleri temsil edebilir. Özellikle çok sayıda basamak gerektiren ancak yuvarlama hatalarını tolere edemeyen finansal hesaplamalar için uygundur. varsayılan değeri Decimal 0'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri