Çoğu durumda, taze pazarlama için yetiştirilen ıspanak bitkilerinin hasadı, ekim işleminden yaklaşık 38-55 gün sonra tek bir kesim (bütün bitki yok edilir) olarak yapılır.
Ispanak Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Ispanak tohumunun çimlenmesi 8-12 gün arsında değişmektedir. Ekilen Ispanak tohumları bu süre sonrasında çimlenir ve yetişmeye başlar. Çimlenen ıspanak tohumlarını iyi bir şekilde bakmanız gerekmektedir.
Sulama: Ispanak bitkisinin gelişmesi için sulamanın düzenli yapılması gerekir. Büyüme esnasında haftada 1-2 kez sulama yapılır. Kumlu topraklarda 2 kez sulama yapmak uygun olur. İlkbahar ve sonbahar yağışları, sulama miktarını ve sayısını azaltabilir.
Ispanak tohumunun ekiminin genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları içindeki aylarda yapılması tavsiye edilir.
Ispanak için ideal yer, serada mümkün olduğunca çok güneş ışığı alan bir noktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Ispanak kış aylarından başlayarak ilkbahar aylarının sonlarına kadar çok geniş bir süreçte tüketilebilir. Kasım, aralık, ocak, mart, nisan ve mayıs aylarında ıspanakları taze bir şekilde satın alıp tüketmek mümkün olmaktadır.
Ispanak yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktardaki tüketildiğinde bu besin ürik aside dönüşmektedir. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır.
Güneş alan ama yapraklarının doğrudan güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmayacağı ortamlar ıspanak için doğru olacaktır. Ancak güneş alan bir balkonunuz/bahçeniz yoksa endişelenmeyin, hafif gölgeli ortamlarda da ıspanak yetiştirmek mümkün.
Tohum ekiminden birkaç ay önce dekara 1.5- 3 ton yanmış çiftlik gübresi ile toprak tahlil sonuçları- na göre dekara 20-30 kg arasında nitrojen, 10 kg fosfor ve 15-20 kg potas içeren ticari gübreler verile- bilir.
Şubat: Bezelye, turp, çeri domates, fasulye, ıspanak, pırasa, roka ve sarımsak ekilir.
Yaklaşık olarak 6 ay tazeliğini koruyan ıspanakları, ihtiyaç olduğunda derin dondurucudan buzdolabına aktararak çözdürebilirsiniz. Ispanağı derin dondurucuda saklama yöntemlerinden biri de şoklama yöntemidir.
Tencerenin kapağı kapalı 3-4 dakika pişirmeye bırakın. Ispanaklar küçüldükten sonra kapağı açıp karıştırın ve 1-2 dakika daha pişirin.
Saksı seçimi: Ispanağı 20 cm derinliğinde ve 35 cm genişliğinde bir saksıya ekebilirsiniz. Saksı alırken drenajı sağlamak için, alt kısmında suyun akmasını sağlayacak delikler olmasına özen gösterin. Toprak seçimi: Ispanak yetiştirmek için, torf bakımından zengin topraklar yetiştirilir.
Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
Ispanak, kış mevsimine ait bir sebzedir. Ispanak kış mevsiminin Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir ve bu aylarda marketlerde, pazarlarda piyasaya sürülür.
Ispanak kış mevsiminin bir sebzesi olsa da her mevsim bu sebzeyi tüketebilirsiniz.
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler suyun içerisinde fazla bekletildiği zaman vitamin değerlerini kaybedebiliyorlar. Ispanakları en kolay, ıspanakları iri iri doğrayarak temizleyebilirsiniz. İri iri doğradıktan sonra süzgecin üzerine alıp soğuk sudan geçirerek yıkayabilirsiniz.
Ispanak ülkemizin birçok yöresinde yetişen bir sebzedir. 2018 yılında 225 bin ton olan ıspanak üretiminin yaklaşık %26'sı İzmir'den, %14'ü Ankara'dan gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yaklaşık 160 bin dekarı aşan alanda ıspanak üretimi yapılmaktadır. Üretim yapılan alanların %22'si İzmir'dedir.
Sıcaklık kuraklıkla birleştiğinde bitkiler vegatatif gelişmelerini durdururlar. Kiçik boylu kalırlar, verim düşer, yapraklarda alttan yukarıya doğru sararma meydana gelir.
Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Chlorophytum comosum (Kurdele çiçeği)
Halk arasında kurdele çiçeği olarak bilinen harika bitki, uzun süre güneş ışığı almadan yaşayabilir.
Yemeklerde ya da böreklerde kullanacağınız ıspanakları avuç içinde sıkıştırarak doğrayabilirsiniz. Doğrarken büyüklüğüne çok dikkat etmenize de gerek kalmıyor.
Ispanak ortalama olarak her toprakta iyi yetişebilir, ancak organik madde bakımından zengin toprakta yetişir. Genel olarak, toprak türü ve pH değeri, nadiren ıspanak yetiştiriciliğinde kısıtlayıcı faktör olur. Bununla birlikte, ıspanağın, pH değeri 6,5 ila 6,8 olan kumlu-killi topraklarda yetiştirildiği bildirilmiştir.
Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri