Bu nedenle, ıspanak yemeğinin yapıldıktan sonra en fazla iki gün buzdolabında saklanması ve iki kereden fazla ısıtılmaması önerilir. Ispanak z
Pişmiş olan yemek en fazla 2 saat dışarda tutulmalı, sonrasında buzdolabında saklanmalı. Hava çok sıcak ise yemek bir saatten fazla dışarıda tutulmamalı. Pişirilen yemek sonrasında en fazla iki kez ısıtılmalı. Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir.
Ispanak çabuk bozulan bir sebzedir. Hemen tüketmeyecekseniz, yıkamadan saklama poşeti içerisine yerleştirin. Ağzını bağlayarak buzdolabında en fazla 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz.
Dr. Funda Elmacıoğlu, ıspanağın pişirildiği gün yenmesi uyarısında bulundu. Aksi takdirde buzdolabında bekletilen ıspanak yemeğinin içinde nitrit ve nitrat bileşenlerinin artacağını belirten Elmacıoğlu, "Bu bakteriyel olmayan toksit sindirim problemlerine yani baş dönmesi, ishal ve mide bulantısına yol açar" dedi.
Ispanak 2 gün buzdolabında kalabilir daha fazla süre buzdolabında tutulmamalıdır. Ispanağın yetiştirilme, topraklanma, nakliye ve saklanma aşamalarında yapraklarına bulaşmış olabilen bakteriler, zararlı otlar ve kimyasal maddelerin etkisi ile zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu nedenle, ıspanak yemeğinin yapıldıktan sonra en fazla iki gün buzdolabında saklanması ve iki kereden fazla ısıtılmaması önerilir. Ispanak zehirlenmesinin diğer bir nedeni de içerisinde bulunan histaminin, histamin duyarlılığı bulunan kişilerde yol açabileceği zehirlenme bulgularıdır.
Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle ıspanak ve diğer bütün yeşil yapraklı sebzeleri yiyebileceğiniz kadar yapmanızı öneririz.
Ispanağı yaptıktan hemen sonra yenmesi gerektiğini de vurgulayan Kaya, "Çünkü ıspanağın içerisinde nitrat dediğimiz doğal bir madde var. Bu kaldığı zaman nitrite dönüşebiliyor. Nitrit de vücutta hemoglobin yapısını bozuyor ve miyoglobin dediğimiz bir maddeye neden oluyor. O da dokunun oksijenizasyonunu bozuyor.
Pişmiş olan yemek 2 saatten fazla dışarıda tutulmamalı dışarda kalabilir. Sonrasında buzdolabında saklanır. Hava çok sıcak ise yemek bir saatten fazla dışarıda tutulmamalı. Pişirilen yemek iki kereden fazla ısıtılmamalı.
Ispanak zehirlenmesine mavi bebek sendromu da denilmektedir. Çünkü bu besinin zehirlediği kişilerin ağız ve göz çevresinde mavi lekeler oluşmaktadır. Karın ağrısı ve ishal de ıspanak zehirlenmesinin bir belirtisidir.
Yıkanan ıspanaklar önce sıcak suya atılarak 2 dakika haşlanır ve daha sonra soğuk suya atılarak 2 dakika bekletilir. Şoklama olarak adlandırılan bu işlemden sonra ıspanaklar kurutularak buzdolabı poşetlerine yerleştirilir.
Ispanak çabuk bozulan bir sebze olduğundan dolayı satın alındıktan sonra hemen tüketilmesi önerilir. Hemen tüketilmeyecek ise yıkamadan, bir saklama poşeti içinde, buzdolabında ancak 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz. Çok daha uzun süre saklamak istiyorsanız mutlaka derin dondurucu kullanmalısınız.
Ispanaklı börek kaç gün dayanır? * Böreği buzlukta saklamak istemiyorsanız ve kısa sürede tüketecekseniz, böreği pişirip soğuduktan sonra oda sıcaklığında rutubetsiz bir yerde saklama kabında 4-5 gün kadar muhafaza edebilirsiniz.
Buzluk veya derin dondurucuda hazır halde, hemen ister börek ister yumurtalı ıspanak vesaire yemekler yapalım. Ispanakları çok iyi şekilde yıkayıp doğruyoruz, kaynamakta olan tenceremize koyup çok fazla pişirmeden, haşlayıp süzgeçe alıp soğutuyoruz. Soğuyunca tuzu koyup sıkıp saklama kabına koyuyoruz.
Ispanak buzdolabında nasıl saklanır? Ispanakları yıkamadan kuru bir şekilde Koroplast Büyük Boy Kilitli Poşete koyun, havasını alarak kapatın. Buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin.
Ispanağın doğranması, içindeki C vitaminini azaltacağından bütün halinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.
Ispanakları buzdolabında saklamak için bilinenin aksine yıkamamak gerekiyor. Doğru yöntem ıspanakları yıkamadan bir saklama poşetinin içerisine koymaktır. Burada önemli olan ıspanağın hava ile olan temasının kesilmesidir. Ağzı sıkıca kapatılan ıspanak buzdolabında 4-5 gün kadar durabilir.
"Ispanağın 'matador' adı verilen türünde bu farklılık daha da göze çarpıyor" diyen Şirin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Matador ıspanak daha bombeli ve kıvrımlı bir yapıya sahipken, güzelavrat otu daha düz bir yaprak görünüşündedir. ISPANAK DEĞİL, ATROPİN ZEHİRLİYOR!
Bu nedenle ıspanakla yapılan yemeklerin yoğurtla birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz.Demir bakımından zengin olan ıspanağın protein içeriği, yoğurtla birlikte tüketilmesi sonucunda artıyor. Böylece yemeğin besin değeri artıyor ve daha dengeli beslenme sağlanıyor.
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilmekte, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilmektedir.
-Ispanak ile birlikte kalsiyum içeren yoğurt bir arada tüketilmemelidir. Ispanaktaki demir ile yoğurttaki kalsiyum birbirlerinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle beraber tüketildiğinde ıspanaktan beklenen fayda sağlanamamaktadır.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri