İspanya'nın
Madrid'in Tetuán ilçesinde bulunan ve “Abu Bakr Cami” olarak da bilinen Madrid Merkez Cami, yıllar süren bireysel bağış kampanyaları neticesinde 1988 yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır.
İspanya İslam Toplumları Birliği Başkanı Tatary İspanya'da toplam bini bulan Müslümanların ibadet alanından sadece 12'sinin cami olduğunu belirterek, "Barcelona'da bir tane bile cami yok" dedi.
İslamiyet'in İspanya coğrafyasındaki varlığı hicri 2. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. 711 yılında Musa b. Nusayr ve Tarık b. Ziyad komutasında gerçekleşen fetihler, etkinliği giderek azalsa da bölgede yaklaşık sekiz asır sürecek olan Müslüman hâkimiyetinin başlangıcı olmuştur.
Córdoba ya da Kurtuba, İspanya'nın Endülüs eyaletinde bir şehir ve il. Tüm ilin nüfusu 2003 itibarıyla 320.000 kişi civarındadır. Uzun süre Endülüs Emevileri'nin egemenliğinde kalan şehirde en önemli mimari eser, İspanyollar tarafından "Mezquita" olarak adlandırılan Kurtuba Camisi'dir.
İlgili 15 soru bulundu
İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) - Sayın Başkanım, 25 Temmuz 711; Tarık bin Ziyad İspanya'yı fethetti. Çiçeği burnunda 19 yaşındaki komutan Tarık bin Ziyad 12 bin kişilik bir kuvvetle Sebte'yi, Cebelitarık Boğazı'nı geçip Vizigotların hâkim olduğu Endülüs'e ulaştı.
İberya Yarımadasında kurulmuş antik bir şehir olan Kurtuba, Roma devrinde önem kazanmasına rağmen asıl şöhretini İslam hâkimiyeti altında yaşamıştır. Endülüs medeniyetinin beşiği olan Kurtuba, İslam şehirleri arasında müstesna bir yere sahip olarak 10. asırda Bağdat ile yarışır düzeye ulaşmıştır.
Morisko, Ortaçağ'dan beri İspanya'da müslümanlar için kullanılan Moro adına XV. yüzyılın sonlarında “-isco” ekinin ilâvesiyle türetilmiş bir kelime olup “müslümanlara mensup/ait” veya “müslümanlardan geriye kalan kişi/şey” anlamına gelmektedir.
Çok eski zamanlarda Endülüs'e Ebro vadisinden dolayı İberya, daha sonra Kurtuba'dan geçmekte olan nehir Baetis'in vadisine verilen isimden dolayı Batika adı verilmiştir. Daha sonra ise İşbaniyye (İspanya) adı verilmiştir.
İspanya. İspanya'da yaklaşık 6.000 Türk vatandaşı yaşamaktadır.
2023 kayıtlarına göre dünya üzerinde camisi olmayan 4 ana ülke bulunmaktadır. Vatikan, Monako, Slovakya ve Bhutan. Bununla birlikte Kuzey Kore, İzlanda, Dominik ve Slovenya gibi ülkelerde sadece 1 cami vardır. Azerbaycan 950, Almanya 2.750, Amerika 2.800, Rusya 8.000 ve Çin 39.000 camiye sahiptir.
İstatistiklere göre Almanya'da yaklaşık 2 bin 800 cami bulunuyor. Zaman zaman, özellikle yüksek minare gibi daha dikkat çekici mimari özellikler taşıyan camiler, şehir görüntüsüne uyumları çerçevesinde tartışmaların veya anlaşmazlıkların odağında yer alabiliyor.
İsviçre genelinde 260'tan fazla cami ve mescit bulunmakla birlikte, ülkedeki Müslüman sayısı ile kıyaslandığında bu sayı oldukça düşük kalmaktadır. 2006 yılında gerçekleştirilen “Minare Referandumu” ülkede 11 Eylül sonrası süreçte artan İslam karşıtlığının en açık ve geniş çaplı göstergesi olmuştur.
DÜNYADA EN ÇOK CAMİ HANGİ ÜLKEDE VAR
Dünyada en çok cami Endonezya'da var. Endonezyadaki cami sayısı ise 818.634 adet. Dünyada en çok cami hangi ülkede var sorusunu merak edenler için harika bir liste olan en çok cami olan ülkeler listesinde Hindistan ikinci sırada yer alıyor.
Tüm ülke genelinde resmi olarak "cami" statüsünde tanınan sadece dört yapı bulunuyor. Ravenna, Roma, Colle Val D'Elsa ve Milano'daki dört caminin dışında da ibadet yeri olarak kullanılan mekanlar olsa da bunlar ya "minaresiz" olması ya da ibadet mekanı olarak kayıtlı olmaması nedeniyle "cami" kategorisinde yer almıyor.
euronews haberine göre fransa'da toplam 2623 cami var ve bu cami'lerin yüzde 9 oranı ditib(diyanet vakfı) adına açılmış bulunuyor.
İspanyollar (İspanyolca: Españoles), Güneybatı Avrupa'nın İber Yarımadası'nda yer almakta olan İspanya'nın yerli halkına verilen isimdir.
Katolik Hristiyanlık çoğunluk dinidir. 2023'te, İspanyol Sosyolojik Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İspanyolların % 51'i kendini Katolik Hristiyan olarak, %2,4'ü diğer inançların takipçileri olarak, Geri kalan ise ateist, agnostik veya inançsız olarak tanımlıyor.
İspanya'da yaşayan Türkler esas olarak Katalonya (özellikle Barselona)'da yaşamaktadır. Buranın ardından Madrid özyönetim bölgesinde ve Valensiya'da, (özellikle Alicante'de) yaşamaktadırlar. Ayrıca Endülüs bölgesinde ve Balear Adaları'nda yaşayan küçük gruplar da bulunmaktadır.
İspanya'da genel olarak Katolik Hristiyanlık dini yaygın olarak görülmektedir. Hristiyanlığın diğer mezhepleri olan Ortodoksluk ve Protestanlık azınlık topluluklar içerisinde gözlemlenmektedir. Hristiyanlıktan sonra en yaygın olan din ise Kuzey Afrika ülkelerinden gelen göçün etkisi ile İslam'dır.
Öz: Tarih kaynaklarında yaygın biçimde geçtiği üzere İspanya Müslümanlar tarafından 92 (711) yılında fethedilmiştir.
Endülüs Özerk Bölgesi ya da Endülüs (İspanyolca: Andalucía), İspanya'nın güneyinde özerk bölge. Nüfus bakımından İspanya'nın en büyük bölgesidir. Başkenti Sevilla şehridir. Bölgenin dili İspanyolca'nın Endülüs lehçesidir.
Endülüs Emevi sultanı I. Abdurrahman tarafından yaptırılmıştır. Yapı, 1984'de de UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir. Caminin, asıl adı Kurtuba Ulu Camii'dir. Endülüs Emevi Devleti kurucusu I. Abdurrahman tarafından inşa ettirilmiştir.
Endülüs Emevi Devleti'nin sultanlarından olan I. Abdurrahman'ın yaptırdığı Kurtuba Camii, 1984 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır. Caminin, asıl adının Kurtuba Ulu Cami olduğu bilinmektedir.
Endülüs Emevî Devleti'nin başşehri. İspanyolca adı Córdoba olan şehir Atlas Okyanusu'nun 200 km. uzağında ve deniz seviyesinden 100 m. yükseklikte, Guadalquivir (Vâdilkebîr) nehrinin kenarında yer alır; Fenikeliler tarafından kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri