BULGU SETİ Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı programda İstanbul'da zemini en zayıf yerin Ataşehir olduğunu değil, Ataşehir'in zeminin pek sağlam olmadığını ifade ediyor.
Haritada fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne ...
Ataşehir İlçesi İstanbul'un Avrupa Yakası'nda yer alan ve Marmara fay hattına yakınlığı sebebiyle deprem riski bulunan bir bölgedir. Özellikle 1999 Marmara Depremi gibi büyük depremlerin yaşandığı İstanbul'da, Ataşehir İlçesi deprem riski olan bölgelerden biridir.
Prof. Dr. Görür'e göre İstanbul'da zemini en zayıf olan ilçe Ataşehir, en sağlam olan ilçe ise Çamlıca.
Naci Görür, Marmara Denizi sahilindeki tüm yerleşim yerlerinin depremi en şiddetli şekilde hissedeceğini söyledi. Prof. Dr. Görür, ayrıca zemini en sağlam olan yerin ise Çamlıca olduğunu kaydetti.
İlgili 27 soru bulundu
İSTANBUL DEPREME KARŞI EN RİSKLİ BÖLGELER
Deprem uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre; İstanbul'da yapı bakımından en eski ilçelerin başında Beyoğlu ve Fatih ilçeleri geliyor. Bu bölgeler, depremden en fazla etkilenecek yerler olarak görülüyor.
İstanbul'da en sağlam alan Haliç'ten kuzeye doğru Başakşehir'e kadar olup Sarıyer'e kadar olan alan Türkiye'nin en sağlam kayaçları sayılabilecek olan bölge. Bu ilçeler; Sarıyer, Başakşehir, Eyüp'ün bir kısmı, Kağıthane'nin bir kısmı, Şişli, Beşiktaş zemin olarak iyi.
İstanbul'un sağlam zemine sahip alanlarına yönelik olaraksa Beykoz, Bebek, İstinye, Maslak, Şişli, Beşiktaş, Üsküdar ve kuzeyini söyleyebilirim.
Kuzeydeki bölge doğuya doğru hareket edip, İstanbul'u vurmak yerine güneydeki grup batıya doğru hareket ettiği için Kadıköy'ü asla etkilememektedir. Kadıköy zemini Kurbağalıdere dışında, kıyı tarafı olsun Moda sırtları olsun kayalardan oluşmaktadır ve zemini oldukça iyidir.
Kayalık zeminde daha az frekans oluşuyor. Kayalık üzerinde inşa edilen binalar, doğal olarak avantajlı denebilir. Olası bir sallantıda kayalık zemin daha az frekans oluşturuyor. Elbette binanın depreme uygun inşası da hâlâ önemli bir etken.
İBB, Kandilli Rasathanesi ile ortak bir çalışma yürüttü ve 39 ilçe için deprem risk haritası ortaya çıkardı. Rapora göre Ataşehir'in de dahil olduğu 39 ilçede olası depremde semt semt ne kadar güvenli olduğu ve zemine dayanıklı olan yerler gösterildi.
Uphill Court Ataşehir güvenlik sisteminde son teknolojilerin kullanılmasının yanı sıra, zemin etüdleri, sistem seçimi ve statik hesaoları ile deprem riski olmadan yaşanılan bir yaşam sunuyor.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Bu alanlar Trakya Formasyonu, Kurtköy Formasyonu, Tuzla Formasyonu, Baltalimanı Formasyonu, Kartal Formasyonu, İstinye Formasyonu, Gözdağ Formasyonu, Aydos Formasyonlarının yüzeylediği, genel olarak %30'dan az eğimli ve yer altı suyu problemi olmayan kaya zeminlerden oluşmaktadır.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır.
-Pendik, Kartal, Kadıköy (Kurbağalıdere bölgesi, Moda'nın deniz kıyısı bölgesi harici), Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Şile ve Adalar ilçeleri.
İstanbul'da Depreme Dayanıklı Semtler
Avrupa bölgesinde; Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Esenler'in önemli bölümü, Sultangazi, Başakşehir'in büyük bölümü, Sarıyer'in sahilden uzak bulunan bir bölümü, Arnavutköy, Maslak, Alibeyköy ve Kemerburgaz – Göktürk bölgeleri bulunmaktadır.
Deprem İstanbul'un tüm ilçeleri için yüksek risk oluşturmakla birlikte; özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecektir.
Diyelim bu deprem olduğunda Tekirdağ da etkilenir, Silivri de etkilenir, İstanbul da etkilenir, doğu yakası etkilenir, güneyinde Yalova'dan tutun Bursa, Balıkesir, Çanakkale'ye kadar etkilenir.
Ümraniye İlçesi İstanbul'da yer alan ve Marmara fay hattına yakınlığı sebebiyle deprem riski bulunan bir bölgedir. Özellikle 1999 Marmara Depremi gibi büyük depremlerin yaşandığı İstanbul'da, Ümraniye İlçesi de deprem riski olan bölgelerden biridir.
- Öncelikle https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılmalıdır. - Bu site üzerinden e-devlet bilgileri ile beraber giriş yapılabilir. - Türkiye deprem tehlike haritası sayfasına buradan doğrudan bağlantı kurulur. - Adres sorgulama linkine tıklamak suretiyle gerekli bilgileri buradan yazılabilir.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Başakşehir İlçesi İstanbul'da yer alan ve Marmara fay hattına yakınlığı sebebiyle deprem riski bulunan bir bölgedir. Özellikle 1999 Marmara Depremi gibi büyük depremlerin yaşandığı İstanbul'da, Başakşehir İlçesi de deprem riski olan bölgelerden biridir.
Marmara Denizi kıyı şeridindeki diğer ilçelerde de benzer durum görülmektedir. Özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecektir.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri