Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
Sağlıklı bir iletişim bir gönderici ile alıcının olması zorunludur. İletişimi başlatan kişiye gönderici ya da kaynak denir.
İletişim kurarken karşı tarafa güven vermek aslında etkili bir iletişimde ilk adımdır. İletişim saygı kökenlidir. İnsanlar saygı duymadıkları kişilerle iletişim kurmazlar ve bu kişilerden uzak dururlar. İyi bir iletişim kurmak için saygı duymak gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
İletişimi olumlu yönde etkileyen başlıca faktörler arasında akıcı ve anlaşılır bir dil kullanma, sorulan sorulara karşı doğru cevaplar verme ve fikir beyan ederken net ve tutarlı olma yer alır. Ayrıca, sağlıklı bir iletişim için beden dili, jest ve mimik kullanımı da önemlidir.
İletişim, kaynaktan hedefe bilgi transferidir. Buna göre iletişim kurmanın dört temel fonksiyonu vardır. Bilgi, motivasyon, kontrol ve heyecanlandırma fonksiyonudur.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
1- Sabırlı olun ve karşınızdaki insanın iletmeye çalıştığı mesajına saygı duyun. 2- Konuşan kişiye dikkatinizi verin, dikkatinizi dağıtacak başka şeylerle ilgilenmeyin. 3- Konuşan kişinin söylediklerini, zaman zaman kendi cümlelerinizle özetleyin ve karşınızdan teyit alın. 4- Önyargısız dinleyin.
İletişim öğeleri arasında mesaj, alıcı, kod, kod çözme, kanal, etkileşim, geri bildirim, çevre ve kültür yer alır. Mesaj, iletişim sürecinde iletilen bilgidir. Alıcı, mesajın alıcısıdır ve iletilen mesajı anlamlandırır. Kod, mesajın anlaşılır ve anlaşılmaz taraflarının bir araya getirilmesi için kullanılan bir araçtır.
Sağlıklı iletişim için gerekli olan özellikler; empati kurmak, egolara yenik düşmemek, yapıcı olmak, açık olmak, beden dili ve tutarlı olmak ile sağlanır. Bu özellikler, insanlar arasında güçlü ve anlamlı iletişim sağlar. İletişim becerileri, bireye çocukluk döneminde aşılanmalıdır.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
İletişimi bir bilgi alışverişi ve etkileşim olarak tanımlarsak, iletişim belli öğelerden oluşan bir süreç olarak görülebilir. Bu sürecin temel öğeleri; kaynak, alıcı, mesaj, kanal ve geribildirimdir. Beş aşamada olduğu söylenebilir.
Aktif dinleme, duygu ve düşünce aktarımı, sorumluluk üstlenme, empati kurma ve net iletişim kullanımı gibi unsurlar etkili iletişimin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynamaktadır. İyi iletişim becerilerine sahip bireyler, hem sosyal hem de profesyonel yaşamlarında daha başarılı ve uyumlu ilişkiler kurabilmektedir.
İletişimi etkileyen faktörler nelerdir? İletişimi etkileyen faktörler arasında dil ve kültür, iletişim ortamı, iletişim aracı, kişisel özellikler, iletişim becerileri ve iletişim amacı yer almaktadır.
İletişimin 5 Anahtarı
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
İletişim becerilerini etkili kılmanın yolu dinleme, diksiyonun güzel kullanımı, sesinizi iyi kullanma, beden dilinin doğru yönetimi ve karşımızdaki kişiyle iletişimde kalmak iletişim becerilerinin faktörlerini oluşturur.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
1. İletişim Nedir? İletişim, bilgi ve anlamların kaynaktan hedefe aktarılmasıdır. İletişim bilgiyi yaymak, insanları eğitmek, eğlendirmek, etkilemekle birlikte asıl amaç bilgi vermektir.
Olarak dörde ayrılırken iletişim şekline göre ise kişi içi iletişim, kişilerarası iletişim, örgüt içi iletişim ve kitle iletişimi olarak sınıflandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri