Dünya'da en çok tüketim Japonya-İzlanda Türkiye'de balık ve deniz ürünleri tüketimi oranı yıllık 6-7 kiloyu geçmezken tüm dünyada bu oran 15 kilo civarında. Dünya'da en çok balık tüketen ülkelerse ada ülkeleri olan Japonya ve İzlanda. Bu ülkelerde yıllık ortalama 60 kilonun üzerinde.
Dünya ortalaması yıllık 16 kilogramken İzlanda'da tüketilen balık miktarı kişi başına 90, Japonya'da 75, Avrupa Birliği ülkelerinde 26, Suudi Arabistan'da 10 kilogram. Türkiye'de ise 2019 verilerine göre; yalnızca 6,26 kilogram balık tüketimi var” diye konuştu.
2018 yılında 67 milyon ton balık ve su ürünleri, yani toplam üretimin %38'i uluslararası ticarete konu olmuştur. Su ürünleri üretiminde en büyük üretici ülke olan Çin, ihracatta da lider konumda bulunmaktadır. Çin'i Norveç, Rusya, Vietnam ve Peru izlemektedir.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, balık üretiminde AB ülkeleri arasında 1.sırada yer almaktadır. Üretimde görülen ilginin tüketimde görülmediği ve kişi başı balık tüketiminin 6-8 kiloyu geçmediğini belirten Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr.
Türkiye'de kişi başı balık tüketimi 2016 yılında 5,4 kg iken 2017 yılında 5,5 kg olmuştur. Dünyada kişi başı balık tüketimi ortalama 16 kg, Avrupa Birliğinde bu rakam 22 kg'dır.
İlgili 40 soru bulundu
Son yıllarda ivmesi artan kültür balıklarından levrek ve çipura da küçük balıklardan sonra en çok tercih edilen türler arasında. Türkiye'de balık tercihlerini en çok etkileyen unsurlar tazelik durumu (günlük) ve fiyat. Dünyadaysa en çok tüketilen balık ton balığı.
Bu yemleri akvaryuma atmadan önce 10 dakika kadar ıslatmanız yeterli olacaktır. Balıkların beslenmesi için günde 2 ya da 3 kez yem atmanız yeterli olacaktır. Sabah ve akşam yem atmanız en ideali ve sağlıklısıdır. Ancak yavru balıklar varsa, azar azar ve günde 3-4 defa beslenmesi gerekmektedir.
Değişen ihtiyaçlar, yeni iş kollarının artması, denizlerimizdeki trol avcılığı, çevre kirliliği ve balık stoklarımızın azalması ile balıkçılık sektörü paydaşlarını besleyemez duruma gelmiştir. Yapılan son araştırmalara göre üretim de avcılıktan çok yetiştiriciliğe kayıyor. Kıyı ve alan balıkçılığı neredeyse bitti.
Türkiye'nin deniz ve iç sularda yetiştiricilik yapan toplam işletme sayısı ise 2 bin 286 adet olup, toplam üretim kapasite 486 bin 786 ton/yıl'dır (BSGM, 2018). 2019 üretim rakamlarımıza bakarsak toplam 373 bin ton aslında kurulu işletmelerimizin tam kapasite ile üretim gerçekleştiremediğini ortaya koymaktadır.
Denizler. Karadeniz Türkiye balık üretiminin %76'sını karşılar. Başta hamsi olmak üzere 3 kabuklu ve 38 balık türü avlanır. Karadeniz'den avlanan balıkların; %61,5'i hamsi, %26'sı çaça, %4,3'ü Karadeniz istavriti, %2'si palamuttur.
Türkiye genelinde yapılan araştırmada, en fazla tüketilen balık türlerinin sırasıyla hamsi, palamut, istavrit, sardalye, sazan ve alabalık olduğu ifade edilmiştir (Akbay ve ark., 2013).
Son yıllarda balık türlerinin net sayısına ulaşmak için çok kapsamlı araştırmalar yapıldı. Söz konusu araştırmaların sonucuna göre dünya denizlerinin genelinde toplamda 15 binden fazla balık türü bulunuyor. Türkiye'de ise balık çeşitlerinin net rakamı 384'tür.
Son yıllarda balık türlerinin net sayısına ulaşabilmek için çok kapsamlı çeşitli araştırmalar yapılıyor. Yapılan araştırmaların sonucuna göre ise, dünya denizlerinin genelinde toplam 15 binden fazla balık türü yaşıyor. Türkiye'de ise, balık çeşitlerinin bilinen net rakamı ise, 384'tür.
Japon Balığı çok dayanıklı bir türdür. 5 litrelik fanuslarda 2-3 yıl bakanlar bile var.Ancak balığı sağlıklı bir şekilde yaşatabilmek için bence akvaryum hacmi min. 100 litre olmalı ve balık başına 20 litre su düşmelidir. En az 80 litrelik akvaryumda balık başına 25 litre düşecek şekilde bakılması en sağlıklısıdır.
Japon balıklarınızı, kendi özel yemleriyle günde bir ila iki kez besleyin. Onlara sadece birkaç dakika içinde yiyebilecekleri kadar yem verin. Eğer verdiğiniz yem su yüzeyinde yüzüyorsa, bunu önlemek için yemi suya bırakmadan önce suyun içerisinde bir süre tutun ve öyle suya bırakın.
Oranda Japon Akvaryumu
Yavru balıklar için daha küçük bir akvaryum yeterli olur. Her bir yavru japon balığı için 5 litre su bulunması yeterlidir. Tabii ne kadar büyük akvaryum edinilecek olursa, akvaryum suyu o kadar geç kirlenir. Ayrıca balıkların gelişimi daha sağlıklı ve hızlı olur.
Dünyanın en büyük balığı balina köpekbalığıdır (Rhincodon typus). Her ne kadar adında balina kelimesi geçse de bu balık bir memeli türü değildir; sadece büyüklüğünden dolayı balina köpekbalığı olarak adlandırılır.
En taze balığın Ankara'da olduğunu dile getiren yetkililer, Karadeniz'de avlanan balığın ilk olarak Ankara'ya geldiğini söylediler.
Balıklar omurgalı canlılar içerisinde sayıca en fazla olanıdır. Çalışmalarda balık türünün 40.000 kadar olduğu söylenmektedir.
Dünya su ürünlerinin ‰ 6'sını üreten ülkemiz, bunun % 86.4'ünü denizlerden, % 13.6'sını ise iç sulardan sağlamıştır. Deniz ürünlerinin de % 73.1'i Karadeniz'den, bu oranın da % 65.7'si Orta ve Doğu Karadeniz'den avlanmıştır.
1 Eylül'de sezon başlar ve 1 Mayıs'ta sona erer. Türkiye'de en taze balık Ankara'da yenir" diye konuştu.
Türkiye dünyada 29. Avrupa'da 5. sıradadır. Kültür balıkçılığı üretiminde Muğla %41 ile açık ara liderdir. İzmir %13 ile ikincidir. Bilecik, Çanakkale, Kayseri, Antalya, Çanakkale, Aydın illeri %3 ile %4 oranlarıyla İzmir'i takip eder.
Japon balıklarının diyeti bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Gereken şartlar sağlandığında japon balıkları 25 yaşına kadar yaşayabilir. Üreme olgunluğuna minimum 1-1,5 yaşlarında ulaşırlar.
Japon balıklarının doyma hissiyatı olmadığından ne kadar yem görürlerse hepsini yerler ve bu da ölmelerine neden olmaktadır. Bundan dolayı balıkların beslenme programlarına dikkat edilmesi gereklidir. Balıkların yeteri kadar beslenmesi için sabah ve akşam 1'er tane yem vermeleri tavsiye edilmektedir.
Renkli taşları hemen çıkarın. 3-Balık başı 1 adet yem verin, 2 balık var o halde 2 tane yeterli, sabah-akşam 2 kere verin. 4-Japon balığı için en az 40 lt akvaryum gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri