–Yeni sıvanmış yüzeyler aşırı güneş, don, rüzgar ve yağmur gibi etkilere karşı korunmalıdır. +5°C sıcaklığın altında veya +35°C sıcaklığın üzerindeki derecelerde sıva uygulanmamalı ya da bu konuda özel önlemler alınmalıdır.
Yeni sıva uygulaması yapılmış olan yüzeyler aşırı don, güneş, yağmur ve rüzgar gibi durumlara karşı korunmalıdır. 5 derece sıcaklığın altında ya da 35 derece sıcaklığın üzerinde sıva uygulaması yapılmamalıdır.
İnşaatların kaba halinin bitimi sonrası ince işlere geçişteki ilk uygulamadır. Su, çimento ve kum ile hazırlanan bir karışımdır, boyadan önce duvarlara ve tüm yüzeye uygulanır.
5 ºC altındaki sıcaklıklarda donma riski nedeni ile alçı uygulaması yapılmamalıdır. Mümkünse 35 ºC'nin üzerindeki sıcaklıklarda alçı uygulaması yapılmamalı eğer yapılması zorunlu ise alçının suyunu kaybetmemesi için gerekli tedbirler (zemini ıslatma, rüzgara karşı koruma) alınmalıdır.
Yüzey nemi fazla ise kuruması beklenir. Alçı sıva uygulaması +5 °C derecenin altında yapılmamalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur. Bu nedenle kışın yaptığınız bir alçılama işleminin daha uzun sürede kuruduğunu görebilirsiniz.
Optimum sıcaklık 65 °C olarak belirtilmektedir. 75 °C aşılmamalıdır.
Yine duvarlarda ilk olarak iç sıva daha sonra dış sıva uygulaması yapılmalıdır. –Yeni sıvanmış yüzeyler aşırı güneş, don, rüzgar ve yağmur gibi etkilere karşı korunmalıdır. +5°C sıcaklığın altında veya +35°C sıcaklığın üzerindeki derecelerde sıva uygulanmamalı ya da bu konuda özel önlemler alınmalıdır.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
İçeriğinde kireç ve çimento yer alan bir ürünün kuruması 7 gün, yani tam olarak 1 hafta sürmektedir. Alçı sıva ne kadar sürede kurur sorusu merak edilen konular arasındadır. Bu tür, tam kurumaya kadar en çabuk kuruma 4 gün olarak kabul edilmektedir.
Ortamın yeterli hava alamaması, Gereğinden fazla boya kullanılması, İzolasyon, yalıtım malzemelerinin yetersizliği, Saydığımız nedenler duvarların kabarmasına ve dökülmesine neden olabilmektedir.
Doğrudan güneş ışığı altında ve yağmurlu havada uygulama yapılmamalı, rüzgârlı havada sıvanın sertleşme süresi dikkate alınmalıdır. Kaplama yapılacak yüzeyde gerekli ölçüm, kot, istikamet ve şakul kontrolleri yapılır.
Kaba sıva kalınlığı yaklaşık olarak, bina içinde 15 mm -20 mm ve dış cephede 20 mm -25 mm kalınlığında olmalıdır.
Alçı sıva yapmak istiyorsanız ilk olarak kullanacağınız miktarı doğru ayarlamalısınız. Alçıyı hazır hale getirdikten sonra 90 dakika içerisinde kullanmaya dikkat etmelisiniz. Hızlı kuruyan bir yapıda olduğundan dolayı 90 dakikadan sonra kullanılmaz hale gelir.
Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
Alçı, su ve rutubete karşı dayanıklı olmadığından genellikle iç sıvalarda kullanılır.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
Kara sıva üzerine kaba alçı yapıldıktan sonra üzerine saten alçı yapılır. Tabi tüm bu alçı işlemlerinin yapılması için aslında oda sıcaklığının sağlanması gerekir. Aşırı soğuk/sıcak havalarda yapılması tavsiye edilmez.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre, yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapı yapmaya başlanması gerekir. İmar Kanunu, bu süre içinde yapıya başlanamadığı takdirde inşaat ruhsatının hükümsüz kalacağını öngörmektedir. İki yıl içerisinde yapıya başlanamamış ise ruhsatın yenilenmesi gerekir.
Boya çatlağı ve sıva çatlağı en zararsız çatlak türleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri