Yargıtay'ın ve Dairemizin istikrar kazanmış uygulamasına göre abonelik iptal ettirilmedikçe o abonelik üzerinden tüketilen kaçak ve normal kullanım bedelinden fiili kullanıcıyla birlikte abone de müteselsilen sorumludur. Bir başka deyişle, abonelik iptal ettirilmedikçe abonenin sorumluluğu devam eder.
Kiracı, kiraladığı mesken ya da iş yerinin kaçak elektrik kullandığını tespit ederek, dağıtım şirketinde ihbarda bulunmuşsa, kaçak elektrik cezasını mülk sahibi öder. Kaçak elektrik kullanan abonelerin teminatlarından, tespit edilen kaçak kullanım bedeli tazmin edilebilir.
Usulsüz elektrik enerjisi kullanımı, kullanım yerinde yapılan kontrollerde tespitlerinde, müşteriye yükümlülüklerini yerine getirmesi için için 15 gün süre verildiğini bildiren kesme ihbarı bırakılmaktadır.
Kiracının kaçak elektrik kullanması durumunda ise sorumluluk tamamen kiracıya aittir. Elektrik kullanımı, genellikle faturalarla tespit edilebilen ve kayıt altına alınabilen işlemlerdir. Kiracı, kullandığı elektrik miktarı için düzenli olarak fatura ödemekle yükümlüdür.
Oluşan kaçak elektrik faturasına istinaden Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri gereği borcun bulunduğu tesisatın enerjisi kesilmektedir. Borçlu kişi veya tüzel kişilik adına yasal yaptırımlar(ilgili yasalar gereği ceza şikayetleri, icra takibi ile haciz işlemleri, vs.) uygulanır.
İlgili 33 soru bulundu
Kaçak elektrik enerjisi kullanım ihbarlarında, kişi bilgileri gizli tutulmaktadır.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Kaçak elektrik kullanımının cezası tespit süresine ve ceza gerekçesine göre değişebilir. Normal şartlarda kaçak elektrik kullanım cezası aktif enerji bedelinin bir buçuk (1,5) katıdır. Eğer aynı abonelikte ikinci bir kaçak işlemi yapılıyorsa bu sefer aktif enerji bedelinin iki katı olarak yansıtılır.
Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi, elektrikteki kayıp-kaçak bedellerinin vatandaşın faturalarına yansıtılmasına ilişkin uygulamanın 2016'da yürürlüğe giren yasa değişikliğiyle hukuka uygun hale geldiğine karar verdi.
Kaçak elektrik tutanağı aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerdendir. Bu nedenle, ispat yükü bu belgenin aksini ispat eden tarafa düşmektedir.
Dağıtım şirketlerine yakın kaynaklar, yeni düzenlemenin kaçak elektrik kullanan kişinin sisteme dahil olması ve yeniden kaçak kullanmaması halinde “ödül” ya da “bonus” verilecek.
Yine başkasının telefonu veya kamu telefonunun şebekesinden bedeli ödenmeksizin yasa dışı şekilde karşılıksız faydalanan kimsenin bu davranışı hırsızlık değil karşılıksız yararlanma suçunu oluşturur. Kaçak elektrik, su, doğal gaz kullanımı da aynı şekilde bu suçun kapsamına girmektedir.
Aracınızın akü eksi kutup başını söktükten sonra ölçüm aletinin maşasını akünün eksi kutbuna takmalısınız. Sonrasında ise ölçüm aletinin uç kısmını da eksi kutup kablosuna dokundurmalısınız. Ölçüm aletinin lambası yanıyor ise aracınızda bir elektrik kaçağı var demektir.
Kaçak elektrik kullandığı iddia edilen kişinin elektrik abonesi olması ve söz konusu yerin mesken olması halinde öncelikle tüketici hakem heyetine başvuru yapılacak, olumsuz sonuç alınması halinde arabuluculuk yoluna başvurulacak, burada da anlaşılamaması halinde tüketici mahkemelerinde dava açılabilecektir.
YARGITAY: "ELEKTRİK BORCUNDAN KİRACI SORUMLUDUR"
d) Elektrik, su, havagazı, doğalgaz abonelik sözleşmelerinde zamanaşımı (10) yıldır.
Ancak, TCK m.163/3'te düzenlenen kaçak elektrik, su, doğalgaz kullanılması suçları nedeniyle alt sınırdan hükmedilen hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir.
Sayacın yerinde olmadığı, çalındığı durumda elektrik dağıtım şirketine başvuru yapılmalıdır. Başvuru Müşteri Hizmetleri Merkezlerine yapılmalıdır.
Elektrik enerjisinin üretiminden, tüketicilere ulaştırılıncaya kadar oluşan elektrik eksikliği kayıp bedeli olarak; enerji nakil hatlarından çeşitli sebeplerle sayaçtan geçirilmeksizin (Hırsızlanarak), herhangi bir bedel ödemeden kullanılan elektrik bedeli de kaçak bedelidir.
Aboneliği üzerinize almadan elektrik tüketiyor olmanız, 'Usulsüz Kullanım' olarak nitelendirilir. Bu sebeple kullanıcının en yakın hizmet noktalarımıza giderek taşınma ile ilgili işlemleri yaptırması gerekir.
Söz konusu maddeye göre elektrik faturası ödememe cezası, her ay için %2,5'tir. Borcunuzu ödemediğiniz her ay, ilgili tutara faiz işlemeye devam eder. Ancak gecikme bedeli, günlük olarak hesaplanır. Yani ödeme tarihinin üzerinden geçen gün sayısı arttıkça gecikmeli fatura bedeli de o kadar yükselir.
Sayaç okumalar gerçekleştirildikten sonra tüketimlerin 90 TL altında kalması durumunda Esnek Fatura uygulamamız kapsamında faturalandırılmayarak bir sonraki aya aktarılmaktadır.
Kaçak elektrik kullanma haksız fiil olup, sonuçlarından haksız fiili işleyen kişi sorumludur. Müvekkil haksız fiil niteliğinde olan kaçak elektrik kullanımından dolayı sorumlu değildir. Sorumluluğun kendisine yüklenmesi de mümkün değildir.
En fazla kaçak kullanım oranı Mardin'de
Bu kenti kayıp kaçak elektrik kullanımı bakımından yüzde 80,4 ile Şırnak, yüzde 75,3 ile Şanlıurfa, yüzde 72,6 ile Diyarbakır, yüzde 67,6 ile Batman ve yüzde 40,64 ile Siirt izliyor. Verilere göre Türkiye'deki kayıp kaçak ortalaması ise yüzde 19 civarında bulunuyor.
Kaçak elektrik kullandığını tespit ettiğiniz kişi veya kişileri ALO 186 çağrı merkezi numarasının kaçak elektrik ihbarı bölümünden, usulsüz kullanım ihbarı yapılacak bölgenin görevli dağıtım şirketinin internet sitelerinde yer alan kaçak ihbar formu aracılığı ile veya şahsi olarak dağıtım şirketine şikayet ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri