Östrojen seviyesindeki azalmayı takiben vajen bölgesine olan kan akımında da bir azalma meydana gelebilir ve bu durum kadınlarda cinsel isteksizlik nedenlerinden birini oluşturur.
Hormonal değişimler; özellikle süt hormonu olarak bilinen, hem kadın hem de erkeklerde bulunan prolaktin hormon seviyesinin yüksekliği, her iki cinsiyette yaşa bağlı olarak düşen testosteron hormon düzeyi, menopoz döneminde azalan östrojen ve böbrek üstü bezlerinde oluşan bozukluklar da cinsel isteksizliğe yol açabilir ...
Bunlardan biri de B12 ve D vitamini eksikliği. İki vitaminin eksikliği de cinsel isteksizliğe neden oluyor. Kimi zaman kadınlarda görülen isteksizliğin ardından psikolojik sebepler yatarken, psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altın "Demir eksikliği kadınları aşktan soğutuyor" yorumunu yapıyor.
Hormonal dengesizlikler, kalp, karaciğer ya da böbrek hastalıkları ile kadınlarda menopoz dönemi cinsel isteksizliğe neden olabilir. Sonuç olarak azalmış cinsel istek her yaştaki ve her sosyokültürel durumdaki kadın ve erkekleri etkileyebilen, sık görülen bir cinsel işlev bozukluğudur.
Erkeklerde temel eşey hormonu testosteron ve türevleri iken, kadınlarda bu hormonlar östrojen ve progesterondur. Bu eşey hormonlarının yanında, her iki cinsiyette böbreküstü bezlerinden salgılanan, androjen türevi hormonlar da libido düzeyini etkiler.
İlgili 18 soru bulundu
Oksitosin hormonu aşk ve mutluluk kadar cinsellikle de ilgilidir. İnsan davranışları ve duyguları üzerinde önemli etkisi bulunan bu hormon, cinsel ilişki sırasında orgazm hareketlerini de etkilemektedir.
Östrojen eksikliği belirtileri
Östrojen hormonu seviyesinin düşmesi, kadınlarda bir dizi belirtiye neden olabilir. Bunlar arasında sıcak basması, terleme, uyku sorunları, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, depresyon, anksiyete, hafıza sorunları, kemik yoğunluğunun azalması ve osteoporoz riskinin artması yer alır.
Yürüyüş, koşma, yüzme gibi düzenli yapacağınız egzersizler, kan dolaşımınızı düzenleyerek libidoyu ve cinsel performansı artırır. Ayrıca Kegel egzersizleri de pelvik taban kaslarını güçlendirerek cinsel yaşama pozitif katkılar sağlar ve orgazm olmayı kolaylaştırır.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
Kadınlarda cinsel istek artırıcı ilaç tedavileri mevcuttur. Özellikle menopoz döneminde lokal vajinal öströjen tedavileri, vajinal nemlendirici krem ve fitiller çok etkindir. Ayrıca testosteron takviyeleri hem yan etkisiz hem de hızlı cinsel istek artırıcı etkisiyle kullanılabilir.
Özellikle yaşlılarda B12 vitamini eksikliği daha fazla hissedilir. Çabuk yorulma, eforla gelen nefes darlığı, çarpıntı, solukluk, isteksizlik görülür.
Kadınlarda cinsel isteksizlik, kadınların partnerlerinden gelen cinsel uyarıları almaması ve cinsel ilgi duymamasıdır. Cinsel isteksizlik durumunu yaşayan bir kadının cinsel etkinliği ve cinselliğe karşı duyduğu arzu azalır. Kadınlar sadece partnerlerine karşı değil kendi cinselliklerine de yabancılaşır.
Cinsel İsteksizlik Tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, ürolog ya da psikiyatristlere başvurabilirsiniz.
Cinsel isteksizlik kadın için ise menopoza yaklaşmakla artış gösterebilir. Doğurganlığın azalması ile ters orantılı olarak 20'li yaşlarda kadınların cinsel isteklerinde artış başlar. 40'lı yaşlara gelinmesi ile menopoz ve düşen östrojen nedeniyle kadınlarda da cinsel isteksizlik meydana gelmeye başlayabilir.
Vücutta östrojen seviyelerini artırmak için tercih edilebilecek yollar mevcuttur. Düzenli ve aşırıya kaçmadan yapılan egzersiz, düşük beden kitle endeksi hedefi, sağlıklı ve etkili cinsel hayat, stresten olabildiğince kaçınmak, beslenme kontrolü ve yeterli uyku etkin ve ucuz yollar arasındadır.
Progesteron ise östrojenin dengelenmesini sağlayan bir hormondur. Bu hormonların eksikliği cinsel isteksizliğin yanı sıra saç dökülmesi, depresyon, kilo alma ve erkekte meme büyümesi olarak tanımlayabileceğimiz 'jinekomastiye' neden olabilir.
Magnezyumun faydaları şunlardır: -Aşk kaslarında ve iç cinsel kaslarda gevşemeye yol açarak penis ereksiyonunun sürdürülmesine destek olur. -Boşalmayı geciktirmeye ve erken boşalmanın tedavisine katkı sağlar. -Enerji üretimine ve cinsel isteği arttırmaya destek olur.
** Çalışma hayatı libidoyu her şekilde kötü etkiliyor. ** Kadınların kendilerini en şehvetli hissettikleri gün, regl döneminin 6. Günü. Bu günden itibaren ilk bir hafta da kadınlarda cinsel isteğin zirve dönemi.
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
erken bosalma problemi olanlar için masturbasyon.
Kadında cinsellik
Libido kadında 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur.
Bir yıl boyunca adet görmeyen kadında menopoz dönemi başlamış olur. Menopoz döneminde östrojen seviyesi minimum seviyeyi düştüğü için artık yumurtlama olmaz. Östrojenin azalması ayrıca kadınlarda vajinal kuruluk, duygudurum değişiklikleri, gece terlemeleri ve sıcak basması gibi semptomlara da neden olabilir.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri