Kahvaltı saatini geç olarak belirlediğinizde vücut kitle indeksini olumsuz etkiler ve vücudunuzda yağ birikmesine temel oluşturursunuz; ancak erken saatlerde kahvaltı yaptığınızda daha kolay kilo verebilirsiniz. Uzmanlarca en ideal kahvaltı saati, saat 7.00 ile 10 arasında olandır.
Uzmanlara göre bu durumda günün hangi saatinde uyandığınızın çok da bir önemi yok. Eğer sabah 7'de kalkıyorsanız 9'a dek, 11'de uyanıyorsanız öğleden sonra 1'e dek kahvaltı etmeniz gerekiyor.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Sabah 6.00-7.00 arasında kahvaltı yapanların kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklardan erken ölme riski, 8.00'de kahvaltı yapanlara göre yüzde 12 daha az. Daha geç saatte kahvaltı yapanların vücudu ise yavaş yavaş daha az insülin üretiyor. Kan şekeri yükseliyor.
"Uyku sırasında kan şeker seviyesi gittikçe düştüğünden, sabah kalktıktan sonra fazla zaman geçirip kan şeker seviyesi daha da düşmeden, uyandıktan itibaren 1 saat içerisinde mutlaka kahvaltı yapılmalı." "Sabah doğru bir şekilde yapılan bir kahvaltı gün içerisinde daha enerjik olmanızı sağlayacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Bizim kültürümüzde brunch nedir diye soracak olursanız, sabah ile öğle yemeğini birleştirici güce sahip, bir nevi geç saatte yapılan kahvaltı öğünü cevabını verebiliriz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sabah 5 te kahvaltı yapılır mı? Uzmanlara göre bu durumda günün hangi saatinde uyandığınızın çok da bir önemi yok. Eğer sabah 7'de kalkıyorsanız 9'a dek, 11'de uyanıyorsanız öğleden sonra 1'e dek kahvaltı etmeniz gerekiyor.
KAHVALTI ETMEMEK KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR
Bu da pankreasımızın yüksek miktarda insülin salgılamasına yol açar, sonuçta kan şekerimiz kısa sürede yine çok düşer ve aynı kısır döngü bizi gün boyu esir alır.
Kahvaltının günün en önemli öğünü diye addedilmesi, kahvaltının günün ilk öğünü olmasındandır. Son çalışmalara göre günlük toplam enerjimizin %15-20'sini kahvaltıdan almalıyız. Ki bu uygulandığı takdirde bilişsel sağlık açısından faydası da vardır. Metabolizmayı uyandırmak için önemlidir elbette.
Selçukluların iki öğünü
Peygamber Efendimiz'in (s.a.v)“Sabah yemeğini(kahvaltısını) terk etmek hastalık, akşam yemeğini yememek de insana ihtiyarlık verir.” hadis-i şerifinin tatbikiydi bu. İlk öğün, kuşluk vaktiyle başlardı.
Genel olarak sabah-öğlen-akşam olmak üzere belirlenen zaman dilimleri her zaman eşit aralıklarla da değildir. Sabah kahvaltısı 7.00-9.00, öğle yemeği 12.00-14.00, akşam yemeği 19.00-21.00 olarak benimsenmiştir.
Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar. Bu temelde kişinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirleniyor.
Uyanır uyanmaz kahvaltı yapmanın gün içinde daha sık beslenmeye sebep olduğunu belirten Çamkerten, “ Kahvaltıyı geç yapanların gün içerisinde daha az kaloriye ihtiyaç duydukları görülmüştür. Geç kahvaltı insülin artışını durdurmanın yanı sıra yağlanmayı azaltıyor ve kilo vermeyi hızlandırıyor” dedi.
Brunch kelimesi, son zamanlarda çok sık kullanılan ve çok merak edilen kelimeler arasında yer alıyor. Öğle kahvaltısı şeklinde de özetleyebileceğimiz bir kavram olan brunch, hafta sonlarının vazgeçilmez etkinliğidir.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Yeterli ve dengeli bir kahvaltı protein, karbonhidrat ve yağlar olmak üzere 3 besin grubundan besinleri içerir. Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır.
'Kahvaltı günün en önemli öğünüdür' sözü, tüm ebeveynlerin sıkça başvurduğu bir argüman. Ancak İngiltere'de yetişkinlerin üçte ikisi, ABD'de ise dörtte üçünün kahvaltı yaptığı biliniyor. Diyetisyen Sarah Elder'e göre, "Vücudumuz gece boyunca büyüme ve tamir amacıyla bol miktarda enerji harcar.
Yapılan araştırmalar, kahvaltı öğününü atlayan bireylerin obez veya fazla kilolu olmaya daha meyilli olduğunu göstermektedir. Daha geniş çaplı çalışmalarda ise, kahvaltıyı atlayan bireylerin kahvaltı eden bireylere göre 4,5 kat daha fazla kilolu olduğu gösterilmiştir.
ABD'de 50 bin kişiye ait sağlık verilerinin incelendiği bir araştırmada, kahvaltıyı bir rutin olarak uygulayan insanların vücut kitle indekslerinin, öğle veya akşam yemeğine önem veren kişilerinkinden daha düşük olduğu görüldü.
Güne 1 Bardak Su İle Başlayın
Yaklaşık 7 – 8 saattir sizinle beraber uyuyan ve susuz kalan metabolizmanızı uyandırmanın en güzel yolu, güne 1 bardak su ile başlamaktır. İster sıcak, ister soğuk güne 1 bardak su ile başlamak metabolizmanızın uyanmasını sağlar.
Araştırmalar gösteriyor ki bu zaman dilimi içerisinde yemek yemek, enerji sağlarken metabolizmayı destekliyor, kan şekerini kontrol altına tutuyor. Ek olarak kalp ve zihin sağlığımız da bu durumdan olumlu etkileniyor. Tabii tüm bunlar doğru yiyecekleri seçmemize bağlı!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri