Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Kabukları ile yenebilen elma armut gibi meyveleri kabuklarını soymadan yemek, kan şeker dengenizi daha iyi sağlayabilir. Tek seferde 1 porsiyondan daha fazla meyve yemek, kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olabilir. Günde 3 porsiyon meyveyi 3 farklı ara öğünde tüketmek daha iyi bir kan şeker dengesi sağlar.
Kan şekerini dengelemek için ara öğünlerde meyvenizin yanına süt ve süt ürünlerinden birini veya kuruyemiş ekleyin. Bu sayede karbonhidrat kaynaklı meyve kan şekerinizi yükseltirken yanında yiyeceğiniz protein ve yağ kaynaklı süt, süt ürünleri ve kuru yemişler kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı oluyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayriye Arıkan, posalı besinler olan 'elma, kuşkonmaz, kuru baklagiller, brokoli, balık, yağlı tohumlar, portakal, soya fasulyesi, keten tohumu ve tarçın'ın kan şekerini normal düzeyde seyretmesine yardımcı olacağını söyledi.
Lif kaynağı besinler tüketmenin kan şekerini dengelediği bilinmektedir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler içeriğindeki lif nedeniyle şeker hastalarının öğünlerinde taze veya pişmiş olarak tercih edebilecekleri besinler arasında yer alır. Ara öğünlerde veya ana öğün yanında taze salata olarak da tüketilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Elma, şeftali, vişne ve erik gibi meyvelerin glisemik indeksi düşük olduğundan kan şekerini düzenlerler, dolayısıyla akşam yemeğinden sonra meyve tüketiminde tercih edilmelidirler.
Araştırmacılara göre, günde 3 fincan çay içmek, kan şeker seviyesini dengeliyor ve diyabet riskini azaltıyor. Amerikalı araştırmacılar, günde üç fincan çay içmenin, diyabet riskini azalttığını savunuyor. Araştırmaya göre siyah çay, kandaki glikoz seviyesini düşürmeye yardımcı oluyor.
Kan şekerini dengelemek için diyabet hastaları açısından oldukça kullanışlıdır. Havuçtaki ß-karoten diyabete bağlı komplikasyonların önlenmesinde ve tedavi edilmesinde çok etkilidir. Diyabet hastalarının şeker oranı yüksek bebek havuçlar yerine posa oranı yüksek büyük havuçlardan yemesi daha faydalıdır.
Bu duruma “kan şekeri dengesizliği” adı verilir. Bu durumun nedeni, yemekten sonra hızlı yükselen kan şekerinin aşırı insülin salınımını tetiklemesi, bunun sonrasında da hızlı kan şekeri düşüşünün ortaya çıkmasıdır.
Yetişkinlerde kan şekeri değerinin, çocuklara göre daha düşük olması gerekir. Çocuklar ile yetişkinlerin normal kan şekeri değerleri arasında en az 20-30 mg/dl fark bulunur. Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Büyük bir haşlanmış yumurta sadece 78 kaloridir ve içinde 6.29 gram protein barındırır. Yağ miktarı 5.30 olan yumurtada neredeyse hiç şeker yoktur. Aynı zamanda kalsiyum ve forfor zengini de olan yumurta şeker hastaları için en ideal besinlerdendir.
Su içmek idrar yapımını artırdığından kanda bulunan yüksek miktardaki şekerin bir kısmının atılmasına yol açar. Böylece su içmek şekeri düşürür. Bu nedenle şeker hastası olanlar kan şekerinin dengelenmesi için günde en az 2,5 litre su içmelidir.
Araştırmalar, günlük yeşil çay tüketiminin yüksek kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğunu belirlemiştir. Bu nedenle diyabet veya hiperglisemiden şikayetçi kişiler için önerilir. Bu içeceği hazırlamak için bir bardak sıcak suya yaklaşık 2 yemek kaşığı yeşil çay ekleyin ve 15 dakika bekletin.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Tüm meyveler şeker hastaları için uygun değildir. Doğal bileşimleri nedeniyle güçlü bir şeker yüküne sahip olanlar, şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Bazı örnekler üzüm, incir, muz, mango ve papayadır.
Glisemik indeksi düşük olan ayva bu sayede kan şekerini çok hızlı yükseltmez. Bu nedenle diyabeti olan veya diyet yapan kişiler de rahatlıkla tüketebilir.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri