Uçuşa dair her tür veriyi kaydeden kara kutular ayakkabı kutusu büyüklüğünde ve yaklaşık 5 kg kadardır. Çarpma etkisini asgariye indirmek için uçağın kuyruk kısmında yer alır. Kutudaki sinyal sistemi suyla temas halinde devreye girer ve kutunun bulunması için 90 gün boyunca ve 6000 metre derinliğe kadar sinyal verir.
Bir teoriye göre ise cihazın ilk modellerinin 'film' temelli olması ve bozulmamaları için, fotoğrafçıların 'karanlık odası' gibi hiçbir ışık almayacak şekilde karanlık olmasından dolayı bu şekilde adlandırıldılar.
Kara kutu; her hava taşıtında bulunması zorunlu bir olan kayıt, uluslararası kullanılan şekli ile bir flight recorder ünitesidir. Uçuş ile ilgili bütün bilgiler kara kutunun içine belirli bir algoritma ile kaydedilir. Böylece ihtiyaç duyulan anlarda uçuş verilerini yetkililer için ulaşılabilir kılar.
Kara kutular, hız, fren, pozisyon, aracın titreşimi, ve gömülü güvenlik sistemleri verilerini toplayacak. Acil bir durum tespit edildiğinde araç, zorunlu eCall sistemiyle yardım çağırabilecek.
19 Ekim 1934'te,Tazmanya adası ile Avustralya ana karası arasında bir uçak düştü. Bu uçağın enkazı ve neden düştüğü hiçbir zaman bulunamasa da, bu kazada hayatını kaybeden Rahibin oğlu, daha sonraki yıllarda birçok uçak kazasının çözümlenmesini sağlayan kara kutuyu bulacaktı.
İlgili 42 soru bulundu
Karakutular Uçak Kazasından Sonra Nasıl Bulunur? Uçakta bulunan sensörler çarpmadan sonra etkin hâle gelir ve sinyal yaymaya başlar. Bu vericiler sayesinde uluslararası arama ve kurtarma uyduları enkazın ve dolayısıyla karakutunun yerini belirler.
Kara kutular uçak kazası sonucu herhangi bir çarpışma ya da darbeye dayanıklı olarak dizayn edilmiştir. Böyle çarpma ya da düşme gibi durumlardan daha az etkilenebilmesi için uçağın kuyruk kısmında yer almaktadır.
Hava olayları ve kazalarının soruşturulmasında kolaylık sağlaması amacıyla hava taşıtlarında bulunmaktadır. Çeşitli özelliklerine göre üç sınıfa ayrılır: Tip 1: Kokpit ile kule, diğer hava araçları ve mürettebatın kendi arasındaki konuşmaları kaydeden karakutu tipidir. Tip 2: Uçuş verilerini kaydeden karakutu tipidir.
Karakutu yani uçuş kayıt cihazı bir uçak kazasından sonra kazaya sebep olan etkenlerin belirlenmesini sağlayan en önemli araçtır. Aslında kokpitteki sesleri kaydeden ve uçuş bilgilerinin depolandığı iki ayrı kutudan oluşur.
Uçaklar kara kutuların yapıldığı malzemelerden yapılsaydı onları uçurmak çok daha maliyetli olurdu. Uçakların yapıldığı alüminyum, kara kutuların yapıldığı titanyumdan iki kat daha hafiftir. Aslında titanyum da hafif bir metaldir fakat özgül ağırlığı 4.51'dir, alüminyumunki ise 2.71'dir.
Kara kutunun günümüzdeki rolü bilim insanı Dr. David Warren'ın özel amaçlı bir uçuş kayıt cihazı icat etmesi ile başladı. Günümüzde kara kutu olarak anılsa da resmi adı; uçuş veri kaydedici (FDR) veya kokpit ses kaydedici (CVR) olarak biliniyordu.
Minibüs, midibüs, otobüs, servis araçları, belediye otobüsleri gibi yolcu taşımacılığı yapan tüm araçlara 2019 yılının sonuna kadar kara kutu takılması zorunlu hale geldi. Kara kutuyla trafik kazalarının nedenleri detaylı olarak analiz edilebilecek ve net olarak tespit yapılabilecek.
Uçaklarda uçuş verilerini kaydetmek için kullanılan cihazlara kara kutu adı verilir. Ancak ironik olarak bu kutular siyah değil, parlak turuncu renktedir.
Herhangi uçak kazası durumunda her zaman bir kara kutu aranır; çünkü bu kara kutu, uçuşla ilgili verileri taşıyan kurşun geçirmez bir veri kaydedicidir.
FDR (Flight Data Recorder)
Halk arasında kara kutu olarak bilinen FDR (Flight Data Recorder- Uçuş Veri Kaydedicisi) sistemi hava aracının uçuşu sırasında yüzlerce veriyi kaydetmektedir. FDR zamana bağlı olarak irtifa, hız, yön, kanat açısı, yakıt akışı gibi yüzlerce kıymetli verilerdenden oluşmaktadır.
Uçuşa dair her tür veriyi kaydeden kara kutular ayakkabı kutusu büyüklüğünde ve yaklaşık 5 kg kadardır. Çarpma etkisini asgariye indirmek için uçağın kuyruk kısmında yer alır. Kutudaki sinyal sistemi suyla temas halinde devreye girer ve kutunun bulunması için 90 gün boyunca ve 6000 metre derinliğe kadar sinyal verir.
Kayıtlardaki ilk kullanımı, 1958 yılı Ağustos ayındaki bir havacılık araştırma konseyi toplantısı sırasında, bir İngiliz Hava Kazaları Araştırma Şubesi yetkilisince olmuş. Aslında havacılık endüstrisi ve resmi uçuş terminolojisinde bu cihazlara 'kara kutu' denmiyor.
Kara kutu denildiği zaman akla her ne kadar siyah bir kutu gelse de asıl rengi turuncudur. Turuncu olmasının sebebi ise doğada en az rastlanılan rengin turuncu olmasıdır. Böylece oluşabilecek herhangi bir kaza sonrasında kayıt cihazının doğada kolaylıkla bulunabilmesini sağlar.
İstanbul'dan Isparta'ya gelen Atlasjet Havacılık AŞ yolcularını taşıyan Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ şirketine ait yolcu uçağı, 30 Kasım 2007'de Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkisinde düşmüş, kazada 7'si mürettebat 57 kişi ölmüştü.
Kara kutu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mecaz Bir kişinin bütün sırlarını bilen kimse, sırdaş
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
Uçağın kanat bölgesinde ve arka sıralarda bulunan koltuklar ise olası bir kazada daha az hasar gören yani daha güvenli bölgeler. Yapılan araştırmalara göre bu bölgelerde oturan yolcuların yara almadan kurtulma ihtimalleri %56 ile %69 arasında değişiklik gösteriyor. Ön sıralarda oturan yolcular için bu olasılık ise %49.
Eğer uçağı hava yolu şirketinden kaynaklanan bir gecikme nedeniyle uçağını kaçırdıysan hava yolu şirketi yeni uçak bileti fiyatlarına ve uçuşun mesafesine bağlı olarak da tazminat ödemesi yapacaktır. Eğer uçağını kaçırma durumu senden kaynaklanıyorsa yalnızca havalimanı vergi iadesi alabilirsin.
Türk Hava Yolları Uçuş 278, 29 Aralık 1994 tarihinde gerçekleşen uçak kazasıdır. Havacılık kazası, Türk Hava Yolları (THY) Boeing 737 ile Ankara - Van uçuşunu gerçekleştiren uçağın, sis ve kar yağışlarına rağmen uçuşa devam etmesiyle gerçekleşmiştir.
En çok kaza kalkış ve inişte
ABD'li havacılık şirketi Boeing'in araştırmasına göre uçakların kalkış ve iniş evreleri, uçak seyahati sırasındaki diğer evrelerden istatistik olarak daha tehlikeli. Çünkü bu iki evrede pilotların ortaya çıkan bir sorunu düzeltmek için sahip oldukları zaman çok daha az.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri