Çiğ somonda kötü bir koku var mı diye kokla. Amonyağa benzer çok keskin bir balık kokusu geliyorsa büyük ihtimalle bozulmuştur. Taze somonun kokusu çok hafif olmalı.
'Karadeniz Alası', tam bir Omega-3 yağ asitleri deposudur ve sert, parlak beyaz etli lezzetli bir balıktır. Bu balık, kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile çok besleyicidir. Somon ile aynı aileden gelen bu balık yıl boyunca her mevsim rahatlıkla yenilebilir. Bu balık tam kıvamında fırında kızartıldığında tadından yenmez.
Koku: Çiğ somon balığının bozuk olup olmadığını anlamak için kokusuna bakın. Eğer somonda amonyağa benzeyen keskin bir koku varsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Taze somon daha hafif bir kokuya sahiptir.
Norveç somonundan daha lezzetli olduğu için Karadeniz somonunu tercih ettiğini söyleyen Murat Ertaş da, İİhracatı olmadığından ve Norveç somonundan daha kaliteli olduğu için Karadeniz somonunu tercih ediyorum. Hem fiyatı ucuz, hem kalite olarak, hem yenmesi çok güzel" dedi.
Karadeniz somonunun besin değerlerinin korunması için haşlama ve buğulama olarak tüketilmesi önemli. Çocuklarda beyin gelişimi, kronik hastalıkların iyileşmesi, Alzheimer, kalp ve damar hastalıklarının iyileşmesinde ve genel olarak bireylerin sağlıklı olmasında önemli bir besin kaynağıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
bu arada videodaki balık muhtemelen norveç somonu. karadeniz somonunun rengi sarımsı olur, ayrıca bu kadar büyük de olmaz. kendine has bir tadı olmayan, ancak doğru marinasyonla keyifli hale getirilebilecek uygun fiyatlı balık.
190-200 derecede 35 dakika kadar kontrollü olarak pişirin. Son 5 dakikada isterseniz üstüne kıyılmış maydanoz koyabilirsiniz.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir.
Tavadaki kızgın yağın içine 3-4 dilim limon koyabilirsiniz. Kızartma yağının içine birkaç dal maydanoz koyabilirsiniz. Izgarada pişiriyorsanız balıkların arasına defne yaprağı koyabilirsiniz. Bu sayede hem koku biraz olsun giderilir.
Eğer balıktan deniz ve yosun kokusu alınamıyor, bunun yerine ekşi bir koku alınıyorsa bozulmuş olduğuna işarettir.
Balığın göz rengi soluk mu incele.
Taze somonun gözleri parlak ve berrak, göz bebeklerinin ortası koyu renkte olmalı. Balık bozulduğunda gözleri soluk renkte olur. Somonun gözleri biraz şişkin olmalı. Eğer somonun gözleri içe doğru batık duruyorsa büyük ihtimalle bozulmuştur.
Çiğ tüketime uygun değildir.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Somonları yıkayıp suyu süzülene kadar bekleyelim tepsiye yağlı kağıdı serelim. Somonları tuz sıvı yağ ve baharatlarla iyice ovalım yağlı kağıda dizelim. Limon ve soğanı dilimleyip dizelim 200 ° 250 ° lik fırında kızarana kadar 20 – 25 dakika pişirelim.
15 Eylül ve 31 Ocak ayları arası en lezzetli olduğu aylardır. Tavası, ızgarsı, buğulaması, pilakisi ve haşlaması yapılarak tüketilir. Somon: İlk Bahar aylarında somon balığı yağlı ve eti çok lezzetli olur.
Bilimsel adı 'oncorhyncus mykiss' olan, gökkuşağı alabalığı olarak bilinen bu balıklar, boy hedeflerine göre farklı teknik ve sürelerde yetiştirilebiliyor. Somon balıkları hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabiliyor.
Türk somonu olarak adlandırılan ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen gökkuşağı alabalığının Atlantik somonuna göre, insan sağlığı için önemli olan toplam doymamış yağ asitleri, n-3/n-6 oranı, toplam omega-3 (∑n-3) ve DHA miktarı açısından daha iyi bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Filetoları tavaya koyun ve 3 ila 4 dakika pişirin. Somonu, etli kısmı alta gelecek şekilde sıcak tavaya koyun. Tencerenin kapağını kapalı tutun ve somonu eti kızarana kadar orta-yüksek ateşte pişirin. Somon balığı pişerken somonu gevşetmek ve yapışmasını önlemek için tavayı birkaç kez dikkatlice sallayabilirsiniz.
Son yıllarda Karadeniz'de de yetiştirilmeye başlanan somon balığı tezgahlarda yerini almaya devam ediyor. İthal somon balığından daha lezzetli olan yerli somon balığı Düzce'de 70 liraya alıcı bulurken, restoranlarda ise porsiyonu 100 liradan satılıyor.
Denizdeki ağır metaller özellikle yağda depolandığı için büyük balıklar ve dip balıkları sakıncalı olabilir. Mezgit, kalkan, barbun gibi dip balıkları sakıncalı. Bunları hiç tüketmemek ya da yılda bir kere nefsi köreltmek için tüketmek gerekir.
Bu arada Somon balığı, palamut, uskumru gibi yağlı balıkları doğrudan yedirecekseniz damak tadına alışması için 1 yaşından itibaren verilmeli dense de eğer sevdiyse 7-8. aydan itibaren dahi verebilirsiniz.
Cıva nedeniyle kesinlikle kaçınmamız gereken 4 tip balık vardır; köpek balığı, uskumru, kılıç balığı ve tile balığı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri