Lokur Tatlısı Karaman'ın en meşhur tatlısı olarak bilinmektedir.
Karaman'da geleneksel el sanatlarından halıcılık, dokumacılık (yolluk, çaput çul v.b.), kilimcilik, bakır işlemeciliği, doğramacılık, mobilyacılık, biçki-dikiş ve nakış işleri yapılmaktadır. Karaman'ın Taşkale halısı, Ayrancı'nın Koraş halısı ünlüdür.
Ermenek Helvası - Karaman. Ermenek Helvası'nın özelliği, şeker yerine üzüm pekmezi kullanılarak yapılmasıdır. Pekmez, şeker sanayi gelişmeden insanların tatlı yeme arzusunu karşılayan ürünlerden biriydi. Eski yıllarda, helva, hoşaf gibi tatlıların yapımında kullanıldığı gibi şerbet olarak da içilirdi.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Konya denilince akla tabi ilk önce etli ekmek gelir fakat sadece meşhur olan yemeği o değildi, diğer yemekleri; Bamya çorbası, çebiç, fırın kebabı, arabaşı çorbası, Mevlana böreği de en bilinenler arasındadır.
İlgili 27 soru bulundu
Höşmerim adı verilen bu tatlıyı Türkiye'nin birçok farklı yerinde görmüş olabilirsiniz. Özellikle Marmara Bölgesiyle özdeşleşmiş tatlılardan biri olarak bilinir. Ancak eğer Konya'daysanız Konya usulü Höşmerim tatlısını mutlaka denemelisiniz.
Şerbetli tatlı sevenlerin favorisi olan sac arası ve Konya usulü höşmerim, pek çok restoranda yemek sonrası tercih edilirken, özellikle kadınların da evlerde en çok yaptığı tatlılar arasında gösteriliyor.
Eskişehir'e özgü bir tatlı olan Met Helva, pişmaniye tadını andırsa da pişmaniyeden farklı olarak dağılan yapısı ile dikkat çeker. Yapısı ve şekli de oldukça büyük farklılıklar içerir.
Anıtkabir, Etnografya Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin yanı sıra; Tuz Gölü, Eymir Gölü gibi doğal güzelliklere sahiptir. Ankara kültüründe önemli yeri olan Ankara kedisi, Ankara hava, Çubuk turşusu, Ankara tava ve susamlı simit ise şehrin önemli simgelerinin başında gelir.
Karaman Mutfağı tarımsal ürün ağırlıklıdır. İlde bulgur pilavı baş yemek olarak hemen her gün yenilmektedir. Özel günlerde şebit pilav ve etli ekmek yapılır. Arabaşı çorbası, Calla, Gılan Böreği, Guymak, Zülbiye, Batırık, Zerde, Palize tatlısı yöreye özgü yemeklerdir.
Karaman'da mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır; Zeyve Pazarı, İncesu Mağarası, Manazan Mağaraları, Meraspolis Mağarası, Kuğulu Park, Ermenek Vadisi, Barçın Yaylası, Ermenek Turkuaz Barajı, Gökçe Çamlığı, Yerköprü Şelalesi, Yeni Dünya Mağarası, Karadağ.
Meyve üretimi bakımından ve özellikle elma üretimiyle bir meyve üretim merkezi konumundadır. Elma Karaman'ın en önemli tarım ürünlerinden biridir.
Karaman, elma ağacı sayısında Türkiye'de birinci sırada, üretimde ikinci sırada yer almaktadır. Karaman'ın 2015'deki elma üretimi 387.678 ton, soğuk hava deposu kapasitesi ise 140- 150 bin ton civarındadır.
Bir şeyin iyi ya da kötü olup olmadığı sonradan anlaşılır.
Mutfağı
Adana'nın meşhur tatlılarında karakuş (taş kadayıf), kedibatmaz, bici bici, karsambaç, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı, Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
Ankara, Beypazarı baklavası, ayaş dutu, armudu, Beypazarı kurusu, güdül leblebisi gibi yöresel ürünlerin de başkentidir. Tereyağı kokulu baklavası, kaymaklı burma tatlısı ve höşmerimi ise Ankara'ya yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken tatlılar arasındadır.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Urfanın Meşhur Şıllık Tatlısı (Detaylı)
En çok Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde tatlı olarak tüketilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü't-Tabbâhîn'de de çok çeşitli kadayıf tarifleri yer almaktadır. Türk mutfağının ve Giresun mutfağının en sevilen tatlıların başında tel kadayıf gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri