Karasal yollarda ısı transferi çok daha fazladır ve bu sebeple bu canlıların vücutları buna alışık olmadığı için çok hızlı ısınır. Bu da dehidrasyon; yani su kaybına neden olur. Bu sebeple iç organları doğru çalışmayan yunus ve balinalar ölürler.
Tıpkı dünyadaki en büyük memeli olan mavi balina gibi bazı türlerin, kısa süreliğine de olsa sahile vurmaları durumunda iç organları ağırlıklarından dolayı ezilebiliyor. Doğru bir yardım sayesinde gelgit oluştuğu anda tekrar suya dönene kadar hayatta kalmaları ise mümkün.
Depremden 3,5 gün sonra 12 adet Akdeniz Gagalı Balina karaya vurdu. Sebep olarak ilk anda deprem olduğu düşünülse de uzmanlar ölüm nedenlerinin ses kaynağından kaçma sırasında vurgun hastalığında olduğu gibi gaz embolisi oluştuğunu belirtiyorlar.
Balinalar ses dalgalarını iletişim, yön belirleme, yiyecek bulma ve avcılardan korunma gibi amaçlarla kullanıyor. Belirli bir frekans aralığında ses dalgaları yayan sualtı radarlarının yani sonarların, balinaların doğal yaşam alanlarından uzaklaşmasına ve karaya vurmalarına sebep olduğu düşünülüyor.
Balinaların denizdeki gürültüden etkilenebilen ekolokasyon sistemleri olduğunu belirten Kıbrıs Balıkçılık ve Deniz Araştırmaları Dairesi'nden Yiannis Ioannou, ölümlerin sebebinin askeri tatbikatlar, doğal gaz aramalarında kullanılan sismik kazılar ya da bölgedeki depremler olabileceğini vurguladı.
İlgili 42 soru bulundu
Suyun kaldırma kuvveti havanınkinden çok daha yüksek olduğu için, bu denizel memelilerin vücutları karada erişebileceklerinden çok daha büyük kütlelere erişmiştir. Karaya vurduklarında, söz konusu kaldırma kuvveti ortadan kalkar. Bu da, ağırlıklarının iç organlarını ezmeye başlamasına neden olur.
Örneğin kambur balinaların ortalama yaşam süresi 45 - 50 yıldır. Katil balinalar ise sadece 25 - 30 yıl yaşar. Ancak dünyanın en büyük ve güçlü canlısı olan mavi balinaların ortalama yaşam süresi 80 -90 yıl arasında değişmektedir.
Dalma sırasında kaslar sayesinde nefes delikleri kapanır ve bir daha su yüzüne çıkana kadar kapalı kalır. Su yüzüne çıktıklarında ise nefes delikleri kaslar sayesinde açılarak soluk verirler. Balinaların soluk alıp vermek için zaman kazanacak şekilde evrimleşen nefes delikleri kafalarının tepesinde yer alır.
Balinaların neden kıyıya vurduğu bilinmiyor
Bilim insanları kitlesel karaya vurmaların nedenini tam olarak anlamış değil. Ancak altı metreden daha uzun olabilen pilot balinalar son derece sosyaller, bu nedenle tehlikeye giren sürü arkadaşlarını takip ediyor olabilecekleri belirtiliyor.
fışkırma aslında su değil kullanılmış havadır.Sadece su. buharıyla yüklüdür. Böylece soluk alan. balinaciğerlerine yeterince hava gönderinceye kadar.
Balinaların boğazına sadece bir insan kolu sığabilir, yani balinaların bizleri yiyebilmesi için ilk önce insanları parçalamaya yarayacak dişlere sahip olması gereklidir. Ne mavi ne de kambur balinalarda bizleri parçalayacak güçte dişler bulunmaz.
Yunuslar, yiyecek kaynaklarının bolluğu ve avcılardan sağladığı güvenlik nedeniyle genellikle sığ sulara çekilir. Ayrıca yunuslara çeşitli sosyal faaliyetlerde bulunma ve insanlar da dahil olmak üzere diğer türlerle etkileşim kurma fırsatı verir .
Oysa yunuslar, “memeliler” (mammal) sınıfı ve “balinalar” (cetacea) takımı içinde yer alır. Bu nedenle yunuslar ve balinalar için, “balık” sözcüğü kullanılmamalıdır. Yunuslar: Akciğerleriyle solunum yaparlar; solungaçları yoktur.
Fakat her halükarda bu canlılar binlerce yıldır su altında yaşamak için özelleşmişlerdir ve vurgun yememek için çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Sorunun cevabına gelecek olursak; yazıda da bahsedildiği üzere balinalar yüksek basınçlı derinliklere daldıklarında ciğerleri sıkışır dolayısıyla alveolleri de sıkışır.
Balinalar suda yaşayan hayvanlardan biridir. Balinalar birçok kişi tarafından merak edilerek araştırılıyor. Balinaların sahip olduğu çok farklı özellikler bulunuyor.
Sanırım bu memelilerin yüzerken enerji kaybetmemek hızlıca nefes almak ve zor avlanmak için yarattıkları bir taktik.
Balina cesedi çürümeye başladığı zaman içerisinde çürümeye sebep olan bakteriler ölü hayvanı yerken dışarı gaz salarlar. Bu gazların içeride birikmesi sonucu ve artan sıcaklıkla beraber de bu gazın genleşmesiyle birlikte fazla şişen balon misali, basınç dayanılmak bir noktaya ulaşınca ceset patlayabilir.
Deniz memelilerinin karada yaşayan memeli türlerinden önemli bir farkı var. Suyun altında çok uzun süre nefeslerini tutabiliyorlar. Örneğin insanlar en fazla birkaç dakika nefeslerini tutabilirken, bazı balina türleri iki saat nefes almadan suyun altında kalabiliyor.
Boyları ise 34 metreye kadar ulaşabilir. Yüksek vücut kütlelerine rağmen oldukça hızlı yüzerler. Hızları saatte 32 kilometreye ulaşabilir.
Okyanusun devleri sudaki CO2'yi emerek vücudunda hapsediyor ve küresel ısınmaya karşı büyük bir görev üstleniyor. Hepimiz balinaları dünya üzerindeki en büyük memeli hayvan olarak biliriz. Okyanusun bu dev yaratıkları sudaki en küçük canlı organizmalardan biri olan planktonları yiyerek beslenir.
Deniz tabanında genellikle kabukluları ve bentik omurgasızları yiyerek beslenirler. Deniz tabanında yana dönerek sediment ile karışık suyu ağızlarına alırlar ve balina çubuğu sayesinde suyu süzerek dışarı atarlar; avları da ağızlarında kalır.
En büyüğü 33 metreye ulaşabiliyor. Sadece dili 2.7 ton. Yani bir fil ağırlığında.
Balinaların buna rağmen aç olduğu ve son öğünlerini Norveç sularında yediği düşünülüyor. 15 tonluk bir sperm balinası yaşamını sürdürmek için yaklaşık 450 kg gıdaya ihtiyaç duyabilir, fakat midesinde plastikten başka yediği hiçbir şey bulunmadı.
Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvan mavi balinadır (Balaenoptera musculus). Erkek mavi balinaların boyları 25 metre, dişilerinki ise 27 metre kadar olabiliyor. Bilimsel olarak kaydedilen en büyük ölçüleriyse 33,5 metre boy ve 190 ton ağırlık.
UDML'nin bugüne kadar yapabildiği en kesin ağırlık ölçümü 177 tondur ve bir dişi gök balinaya aittir. Aynı laboratuvarın bugüne dek ölçebildiği en uzun mavi balina ise 29.9 m'dir. Bu uzunluk, yaklaşık olarak, bir Boeing 737 yolcu uçağının ya da arka arkaya duran üç belediye otobüsünün uzunluğuna eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri