TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir.
Kökleri Arapça, etmek kısımları Türkçe. Bir mesafeyi katetmek (kat'+ etmek) biçiminde geçer. Kat kelimesinin sonunda yazılmayan, Türkçede söylenmeyen bir sesin kullanılması, Türkiye Türkçesinde düşmüş olması se- bep gösterilerek bunlar bitişik yazılır.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan zapt etmek kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan zapt etmek kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Yeni kelimeler yaratmanın en yaygın şekli birleşik kelimelerdir. Kat kat de bir birleşik kelimedir ve farklı sözcüklerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
menetmek✅ (Doğru kullanım)
İlgili 24 soru bulundu
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Mahzur sözcüğü TDK tarafından “sakınca” ve “engel” şeklinde tanımlanmıştır. Mahzur sözcüğü “-kalmak” fiilinin eklenmesiyle birlikte kullanılmamaktadır. Yani, “bir yerden çıkamamak, kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek” anlamı için “mahsur kalmak” fiili kullanılmalıdır.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Mudil ne demektir? Mudil kelimesinin kökeni nedir? 'Katbekat' kelimesinin doğru yazılışı nedir? TDK'ye göre kelimenin doğru yazılışı "katbekat" şeklindedir.
sf. (kati:) Kesin: “Cem dayattı ve bu rolü asla kabul etmeyeceğini kati bir dille bildirdi.” -N. F.
Arz Etmek TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazımı 'arz etmek' olarak gerçekleşir.
Vaad Etmek Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk dil kurumun üzerinden bu kelimenin doğru yazılışı hali, 'Vadetmek' biçimindedir. Yani hem bitişik yazılması gerekir hem de içindeki sesli ve sessiz harflere dikkat etmek gerekmektedir.
TDK'ya göre gasbetmek kelimesinin doğru yazılışı "gasbetmek"dir.
Bu kelimenin ikide bir mi, ikidebir olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ikide bir şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Sorusu da merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Yüzyıl TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir.
zf. (ka'tbekat) esk. Kat kat: “Karıncalanmalar birkaç saniye içinde katbekat çoğalarak kafasının her tarafını kapladı.” -E. Şafak. katbekat, 8 karakter ile yazılır.
birl. zf. (kat ve Fars. be- ekiyle kat-be-kat) [İki Türkçe kelime arasına Farsça ek getirildiği için yanlış kabul edilmiştir] Kat kat, pek çok: “Allah senden katbekat râzı olsun.” Evvel aldandım key (çok) kolay sandım / Katbekat yandım âteş-i aşka (Hayâlî).
Eski Türkçe kat- “1. eklemek, karıştırmak [geçişli fiil], 2. katılaşmak [geçişsiz fiil]” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe ka- “koymak” fiilinden Eski Türkçe +It- ekiyle türetilmiştir.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır. 15.
Arap Yarımadası (eskimiş Ceziretü'l-arap) (Arapça:شبه الجزيرة العربية Şibhe'l-ceziretü'l-Arabiyye) ya da Arabistan, Asya'nın güneybatısı ve Afrika'nın kuzeydoğusunda yer alan yarımada.
Mülhakat kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mulḥaḳāt şeklindedir.
TDK'ya göre erozyon kelimesinin doğru yazılışı "erozyon"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre mütevazı kelimesinin doğru yazılışı "mütevazı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri