birl. zf. (kat ve Fars. be- ekiyle kat-be-kat) [İki Türkçe kelime arasına Farsça ek getirildiği için yanlış kabul edilmiştir] Kat kat, pek çok: “Allah senden katbekat râzı olsun.” Evvel aldandım key (çok) kolay sandım / Katbekat yandım âteş-i aşka (Hayâlî).
TDK'ye göre kelimenin doğru yazılışı "katbekat" şeklindedir.
TDK'ya göre katsayı kelimesinin doğru yazılışı "katsayı"dır.
zf. (ka'tbekat) esk. Kat kat: “Karıncalanmalar birkaç saniye içinde katbekat çoğalarak kafasının her tarafını kapladı.” -E. Şafak. katbekat, 8 karakter ile yazılır.
Sitoplazma kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Sitoplazma kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Sitoplazma kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı cytoplasme şeklindedir.
İlgili 16 soru bulundu
Hücre zarı ile çekirdek arasındaki sıvı bölüme sitoplazma denir. Sitoplazma büyük oranda su içerdiği için açık renkli yarı akışkan ve saydam özelliğe sahiptir.
mantar hücrelerinde de bulunur. Ancak yüksek yapılı bitki hücreleri ve yumurta gibi hücrelerde bulunmaz. Işık mikroskobunda çekirdek zarının dış tarafında açık renkli ve yuvarlak olarak görülen sitoplazma alanına sentrozom adı verilir.
birl. zf. (kat ve Fars. be- ekiyle kat-be-kat) [İki Türkçe kelime arasına Farsça ek getirildiği için yanlış kabul edilmiştir] Kat kat, pek çok: “Allah senden katbekat râzı olsun.” Evvel aldandım key (çok) kolay sandım / Katbekat yandım âteş-i aşka (Hayâlî).
TDK'ya göre karmakarışık kelimesinin doğru yazılışı "karmakarışık"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir.
Katetmek kelimesinin; bir yeri aşmak ve bir yeri geçmek anlamında kullanılan bir kelime olduğu bilinmektedir. Katetmek kelimesinin doğru yazılışı ise katetmek şeklinde olmalıdır. Yapılan diğer yazımların ise yanlış olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Katetmek birleşik olarak yazılmalıdır.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
HİPODROM NASIL YAZILIR? Hipodrom kelimesi, önünde bir özel isim yer almadığı sürece küçük harflerle yazılır. Ancak 'Roma Hipodromu' gibi özel isim olarak kullanıldığında büyük harfle yazılmalıdır. Ve kendisinden sonra alınan takı ayıraç ile kullanılmalıdır.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda itibariyle kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "itibarıyla" şeklinde yazılır. zarf -den sayılmak üzere.
Çift ünsüz harfle başlayan Batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konulmadan yazılır: francala, gram, gramer, gramofon, grup, Hristiyan, kral, kredi, kritik, plan, pratik, problem, profesör, program, proje, propaganda, protein, prova, psikoloji, slogan, snop, spiker, spor, staj, stil, stüdyo, trafik, tren, ...
Anbean kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "anbean" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise antreman şeklindedir.
Çünkü bazı kelimeler ayrı yazılmalı bazıları ise birleşik olarak ele alınmalıdır. TDK üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin birleşik yazılması gerektiği öne çıkıyor. Yani cümle içerisinde da tek başına anlamı üzerinden amaca uygun kullanırken, karmakarışık erimesi mutlaka birleşik biçimde yazılmış olmalıdır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''sağduyu'' şeklindedir.
Ak Oğlanlar - Türk ve Altay mitolojisinde İyilik Tanrıları. Ak Erler de denir. Ülgen Han'ın oğullarıdırlar. Kıyatlar adı da verilir.
hemşinlilerin göçebe yaşadığı dönemlerde barındıkları en büyük çadırın adı.. yunanca'da çanak ya da çukur anlamına gelen kelime. çevresine göre çukurda kalan köylere genel olarak kotil denir. anadolu'da güdül, gödel tarzı köy isimleri de kotil isminin varyantlarıdır.
Selçuklularda şehzadelerin eğitimiyle görevli kimse, lala.
Hücre organelleri; lizozom, ribozom, endoplazmik retikulum, mitokondri, kloroplast, koful, sentrozom ve golgi aygıtı olarak sıralanabilir.
Sitoplazma, bir hücrenin içini dolduran ve tüm organelleri içinde bulunduran hücre sıvısına denir. Bu sıvı, oldukça açık renklidir ve jele benzeyen bir görünüme sahiptir. Sitoplazma, temel olarak sudan meydana gelir. Fakat aynı zamanda sitoplazma çeşitli tuzlar, enzimler ve organik moleküller içerir.
1862-Kölliker protoplazmayı ikiye ayırarak çekirdeği (nükleus) saran siviya sitoplazma adını vermişlerdir. 1852'de Remak 1880'de Flemming hücre bölünmesini incelemişlerdir. 1858- Rudolph Virchow- Hücrelerin bölünerek kendileri gibi yeni hücreler oluşturduklarını açıklamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri