Elektrot; kaynak işlemi sırasında üzerinden kaynak akımının gecmesini sağlayan, iş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını oluşturan ve gerektiğinde ergiyerek kaynak ağzını dolduran kaynak malzemesine ELEKTROD denir.
Kaynak makineleri kaynak akımını sağlayan özellikte oluşturulmuştur. Makine kaynak akımını, elektrik tesisatından aldığı elektrik enerjisini kaynak arkını sürekli kılacak gerilim ve şiddete dönüştürerek sağlar. Kaynak makinesi alternatif akımı doğru akıma dönüştürme görevi üstlenir.
“Kaynak pensesi nedir?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; kaynak şase pensesi kaynak işlemlerinde kullanılan bir el aletidir. Kaynak yapılırken elektrot ve iş parçasının tutulmasını sağlamak için kullanılır. Genellikle metal parçaların birleştirilmesi veya tamirat işlemlerinde tercih edilir.
İlgili 24 soru bulundu
ELLE ELEKTRİK ARK KAYNAĞININ BAŞLICA MALZEMESİ ELEKTROD'DUR. BUNUN ÜSTÜNE KAPLANMIŞ BİR ÖRTÜDEN OLUŞAN, KAYNAK İŞLEMİNİN BAŞLICA MALZEMESİDİR. ELEKTROD, KOÇANINDAN, YANİ ÇEKİRDEK TELİNİN ÇIPLAK UCUNDAN PENSEYE TAKILIR.
Kaynak Elektrodu Ne İşe Yarar? Kaynak elektrodu, kaynak işlemi sırasında kullanılan bir tür metal çubuktur. Kaynak elektrodu, kaynak makinesi tarafından sağlanan elektrik akımını kullanarak iki parçayı birleştirmek için eritme ve dolgu metalinin sağlanmasını sağlar.
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
160 amper modeller en fazla 0.5 cm materyallere kaynak yapabilmektedir. Daha kalın materyallere kaynak yapmak için 200 amper olan modeller daha uygun olacaktır. 300 ampere kadar olan kaynak makineleri bulunmaktadır.
Boşta çalışma gerilimi normal şartlardaki kaynaklarda alternatif akım kaynak makinaları ile yapılan kaynakta 70 Volt efektif değer, doğru akım kaynak makinaları ile yapılan kaynakta ise 100 Volttur.
Konstrüksiyon, bakım-onarım, inşaat, montaj ve yerinde imalatta çok yönlü ve kapsamlı kullanılabilen, ağır koşulların dayanıklı ve portatif, endüstriyel, alternatif akım kaynak makinesidir. Her tip rutil elektrodlar ve alternatif akımda kullanılabilen, diğer tip elektrodla yapılan kaynak işlerinde kullanılır.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
ÖNERİLEN : 25 mm kablo kesiti 3metre şase ve 5metre kaynak pensesi. Kesit artması durumunda 35mm kablo ve 5metre şaser + 10 metre kaynak kablosu.
Çelik boru kaynaklarında yüksek nüfuziyet ve elektrot çalışma kapasitelerinden dolayı selülozik elektrotlar kullanılır. Ana malzemeye kaynak ağzı açılmalı, kaynak ağzı açısı elektrotun kaynak bölgesine girişine izin verecek şekilde olmalıdır.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
(Devrede Kalma Oranı) Kaynak makinesinin; 10 dakikalık zaman diliminde, max. Amperde kaynak yapabildiği sürenin, yüzdesel değeridir.
Özellikle boruların, tankların ve kazanların, kök paso ve pozisyon kaynakları için rutil-bazik örtülü kaynak elektrodudur.
Farklı Amaçlarla Kullanılabilen Kaynak Elektrodu Çeşitleri
2.5 ve 3.25 elektrot, yaygın kullanılan çap ölçüleridir. Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri