Petshop'lardan kapalı, filtreli, kapılı veya açık tuvalet kabı çeşitlerinden eviniz için uygun olan bir tuvalet kabı seçerken özellikle gizlilik ihtiyacını gözeterek kapalı bir kap seçmeniz kedinizin gizlenme duygusunu tatmin edeceği gibi kötü kokuların ve kum tanelerinin etrafa yayılmasını da önleyecektir.
Öncelikle kedinizin kendini güvende hissetmesi ve etrafını görerek tuvalet yapabilmesine imkan sağlayan bir kapalı kedi tuvaleti seçmenizi tavsiye ederiz. Bu amaçla üst kapak kısmı tamamen veya bir bölümünden dışarıyı izleyebileceği kadar şeffaf olan kapalı tuvalet kabı seçmeniz iyi olacaktır.
Kapalı kedi tuvaletleri yapısı gereği kokuyu hapseder. Kedi tuvaletinin içinde koku fazla olur ve kedi tuvalete girmek istemez. Filtre ise kokunun temizlenerek dışarı çıkmasını sağlar bu sayede siz ve kediniz için rahatsız edici koku çok daha az olur.
Kum kabı, kolay temizlenebilir bir malzemeden imal edilmeli ve dışkı ile kum parçacıkları kum kabı yüzeyine kolay yapışmamalıdır. Kedinizin içerisinde rahatlıkla kumu eşelemesi, hareket etmesi ve tuvalet ihtiyacını karşılaması düşünülerek ebatları doğru seçilmelidir.
Sakin ve sessiz bir ortam
Kum kabı, kedilerin kendini güvende hissedeceği bir yere yerleştirilmelidir. Küçük alanlarda, her zaman sakin bir yer bulmak zor olabilir, bu nedenle bariz alanların ötesinde yaratıcı fikirler işinize yarayabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Kedi kumu temizleme işlemini en fazla 2 günde 1 düzenli olarak yapmanız, mümkünse her gün yapmanız herkes için en konforlu çözümdür.
Kedilerin tuvaleti olup olmadığını anlamak için yapılması gereken şey onların gözlemlenmesidir. Eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu alırlar. Yine tuvaleti geldiği zaman buranın kokusunu aldığı için aynı yere yapmayı ister.
Kedi kumunu bulunduğu alandan oynatmadan, o bölgeden taşımadan düzenli olarak temizlemek zorundasınız. Kedi kumu temizliği, sadece kedinizin tuvaletini yaptıktan sonra kepçe temizliği ile bitmemektedir. Kedi kumunu sürekli üstüne doldurmak yerine iki haftada bir, kum kabının yıkanması önerilmektedir.
Kediler en çok ince kumları sevmektedir. · Kolay topaklanan kumları tercih etmeniz sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Zira kolay topaklanma, kolay bir temizlik demektir. · Silikon içeren kumlar bazı kedilerde alerjiye sebep olabilir.
Ever Clean'i tuvalete dökülebilen bir kedi kumu değildir; bu nedenle asla dökmeyin. Ever Clean, topaklanma yapan bir kedi kumu olup boruların tıkanmasına neden olabilir, hatta kanalizasyon sistemlerin zarar verebilir.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Ne yazık ki kum kabı boş olduğunda önlem alınmazsa, patili dostlar etrafı kirletirler. En kötüsü de tuvalet ihtiyaçlarını bir kez farklı yere yaptıklarında bu durum art arda devam etmesidir. Kokuyu gidermek kolay olmadığı gibi tekrar tuvalet kabı eğitimi vermek gerekebilir.
Dolayısıyla yavru kediniz minimum ışıkta bile ihtiyaç duyduğu şeyi (mama, su veya kum kabı gibi) bulmakta sorun yaşamayacaktır. Ancak, çevresine uyum sağlaması için ilk gece ışığı açık bırakabilir veya bir gece lambasıyla yavru kedinizin bulunduğu alanı aydınlatabilirsiniz.
İnce taneli kedi kumları, yavru kediler için ideal görünse de idrar kesesine, solunum yoluna ve gözlere zarar verebilir. Öte yandan kalın taneli kedi kumları ise sevimli dostlarınızın patilerini acıtabilir. Her daim sert ve köşeli yapıya sahip olmayan orta kalınlıkta kedi kumu seçmeye dikkat etmelisiniz.
Beş litre aldığınız kedi kumunu haftalık olarak değiştirirseniz 15 günde aldığınız kum biter.
Tuvalet kabını en az ayda bir defa tamamen döküp, kabı da çamaşır suyuyla yıkamalıyız. İyice duruladıktan sonra tamamen kurumasını beklemeliyiz. Yıkama sıklığını azaltmak için tuvaletlerde özel, ipli poşetlerden de kullanabiliriz.
Koku yapmayan en iyi kedi kumu markaları olarak genellikle Bentonit, Refleks, Eve Clean, Proline gibi markalar tercih edilmektedir. Bu markaların fazlasıyla tavsiye edilmesi ve genellikle tercih edilmelerinin sebebe koku yapmaması ile birlikte oldukça iyi emicilere sahiptirler.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Kediler tuvaletlerini yaparken kendilerini koruyamayacaklarını düşünüp çok zaman tedirgin de olurlar. Bunun için sahibinin de kendini savunmasız hissettiğini düşünürler. Sahibi tuvaletteyken başına herhangi bir şey gelmesin ve kendini yalnız hissetmesin diye kapının önünde beklerler.
Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir.
1 - Kedinizin tuvalet kabını 7 cm yüksekliğe ulaşana kadar kedi kumu ile doldurunuz. 2 - Düzenli olarak kedi kumu kabındaki katı atıkları bir kürek yardımıyla alarak kedinizin tuvalet kabının temiz kalmasına özen gösteriniz. 3 - Topaklaşmış , kirlenmiş kedi kumunuzu tuvalete değil , mutlaka çöpe atınız.
Kabın içine ılık su koyun ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. 10 dk bekledikten sonra durulama işlemine geçin. Karbonatın kötü kokuları uzaklaştırdığı bilinen bir ip ucudur.
Kullanacağınız kedi kumu parfümü ile temizliği destekleyebilirsiniz. Kısa süre içerisinde etkili sonuç veren kedi kumu koku giderici modelleri, kumların üzerine uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri