Yapılan genetik çalışmalar kelebek kanatlarındaki koyu renkli pulların oluşumunun, cildimiz ve saçımıza benzer şekilde melanin pigmentinin oluşumunu sağlayan MC1R olarak adlandırılan bir gene bağlı olduğunu ortaya çıkardı.
Havaların iyice ısınmasıyla da il merkezi ve ilçelerinde çok sayıda kelebek türü belirdi. Rengarenk kanatlarıyla dikkati çeken kelebekler, su kenarlarındaki bitkiler ya da tarlalarda açan çiçekler üzerinde fotoğraflandı.
Örneğin, sarı kelebek anlamı umuttur. Siyah kelebek sembolizmi hastalığı gösterir, beyaz renkli olanlar ise iyi şanslar demektir. En önemlisi kelebek , Amerikan kültüründe umut ve pozitifliği temsil eder .
Üreme bağlamında 'dimorfik görme' adı verilen bir olgu nedeniyle, kimi kelebek türlerinin dişileri ultraviyole (morötesi) rengi algılarken, erkekler sadece aydınlığı ve karanlığı algılar.
Kelebeklerin en sevdiği renkler sarı, pembe, kırmızı, mor, lavanta, maviye çalan yeşil ve turuncu. Bu renklerdeki çiçeklere sahip bitkileri özellikle tercih edebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Kelebekler dokununca uçma özelliğini kaybedebilir.
Eğer dişi kelebek ilgilenirse erkek kelebeğin dansına katılır. Çiftleşme sürecinde, erkek spermi dişiye geçer. Dişi yumurtlama tüpünden geçerken sperm tarafından döllenir. Erkek kelebekler sıklıkla çiftleştikten sonra çoğunlukla ölürler.
Yağmurdan etkilenmiyorlar
Biz insanlar yağmur altında fazla kaldığımızda hasta olma riski bile taşırken, kısacık ömürleriyle bizleri şaşırtan kelebeklerin yağmurdan, damlalardan etkilenmemesi harika bir şey gerçekten de.
Gece kelebekleri ise dinlenme hâlinde kanatlarını çatı gibi gövdelerinin üzerine kapatırlar veya tamâmen açık bırakırlar.
Kelebeklerin küre biçimli bir çift bileşik gözü bulunur. Herbir göz 17.000 küçük gözcükten oluşur.
Rüyada siyah kelebek görmenin anlamı mutsuz olmak demektir. Kişinin hayatında bazı olumsuzluklar ortaya çıkabilir ve ailesi ile kavga etmesine neden olabilir. Rüyada büyük siyah kelebek görmek sözü büyük insanlara işaret eder.
Genellikle Ardahan ve Sakarya ilinde her yıl ağustos ayında gerçekleşen ve 3 gün süren kelebeklerin (“Bir Gün Sineği” ya da “Söğüt Kelebeği” de deniyor.) şehrin ışıkları altında çiftleşmeleri ve sonrasında topluca ölmeleri adeta bir dans gösterisini andırıyor.
Bir mavi kelebeğini yalnız uçuşta gördüğümüzde, onu başka tür kelebekten ayırdetmekte güçlük çekbiliriz. Ama özellikle mavi kanatlı türlerde mavi kelebek olduğunu anlarız. Bu yüzden bu kelebekleri en azından aile düzeyinde tanımlayabiliriz.
Türkiye'de tespit edilen 400 kelebek türünün yaklaşık 160'ını sınırlarında barındıran Saimbeyli İlçesi'nde görülen endemik Saimbeyli Mavisi 2016 yılında saptanmıştır.
Üreme döneminde beslenme şekilleri ile renklerini daha canlı hale getiren kelebekler, yaz aylarında farklı çiçeklere ev sahipliği yapan doğaya ayrı güzellik katıyor. Özellikle su kenarlarında üreyen mavi ve kırmızı kelebekler kısa ömürlerine rağmen doğada seyrine doyum olmayan manzaralar oluşturuyor.
Kelebekler özellikle çiçek nektarını çok seviyorlar. Kelebeklerin ağzı bulunmuyor, yüz kısmında bulunan hortumlarla sıvı tüketimi gerçekleştiriyor. Kelebekler sıvı tüketimiyle hayatta kalan canlı türleridir. Kelebekler tüketeceği besini ilk olarak ayaklarıyla kontrol eder.
"Kelebeğin sol kanadını içine alan bölüm erkek, sağ kanadı içine alan bölüm ise dişi özellikleri taşıyor. Soldaki siyah karın ve siyah kanat erkeklerde, sağdaki sarı karın ve beyaz kanat dişilerde bulunur.
Bazı uzmanlara göre kelebekler hiç uyumazlar, sadece dinlenirler. Gerçekten de uyumak göz kapaklarını kapatmak gibi düşünülürse kelebeklerin göz kapakları yoktur. Kelebeklerin uykusu dinlenmek anlamına gelir. Dinlenirken genellikle kendilerini düşmanlarından koruyacakları yerleri seçerler.
Kelebeklerin büyük bir kısmı çiçek nektarını tercih eder ve genellikle çeşitli sıvılarla beslenirler. Kelebeklerin ağızları yoktur; bunun yerine hortuma benzeyen tüpleri (iki adet) vardır. Ayrıca tat alma duyuları ayaklarındadır. İlk önce ayakları ile besini kontrol edip daha sonra da bu tüpler ile sıvıları emerler.
Atlas kelebeği dünyanın en büyüğü unvanını kanat uzunluğunun bir uçtan diğerine 28 santimetreye ulaşabiliyor olması ve kanat alanının 400 santimetre kareyi bulabiliyor olmasıyla elde ediyor. Kanatlarındaki desenler ise bir kobra yılanını andırdığı için avcılara karşı bir savunma mekanizması görevi görüyor.
Kelebeklerin en sevdiği yiyecek çiçek nektarıdır. Çiçek nektarı bulamadıkları zaman sıvılarla beslenerek besin ihtiyacını giderir. Kelebeklerin yemek yiyebileceği bir ağzı bulunmaz.
→ Evet , kelebekler yumurta ile çoğalırlar. Kelebeklerin yaşam döngüsünün dört aşaması vardır. --- Yumurta, larva (tırtıl), pupa (koza) ve yetişkinlik. Kelebeklerin yaşadığı bu dönüşüm sürecine metamorfoz denir.
Orta ve Güney Amerika'nın ev sahipliği yaptığı Mavi Morpho Kelebeği, dünyanın en büyük kelebeklerinden bir tanesidir.
Kelebekler dışkı yer, gözyaşı içerler
Kelebeklerin sadece çiçeklerden nektar içtiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Birçoğu dışkıdan idrara, çürüyen hayvan etinden sürüngen gözyaşına dek bir sürü iğrenç şey tüketir. 😪 Sodyum ihtiyaçlarını bu şekilde karşılarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri