Viyola: Kemanın bir büyüğü olan viyola, 66 cm boyunda ve 41 / 44 cm gövde uzunluğunda bir enstrümandır. Oturarak çalmaya daha uygun bir çalgı olan viyola, kemana göre daha soft bir ses yapısına sahiptir.
Kontrbas, violin ailesinin en uzun enstrümanı olarak nitelendirilmektedir. Form boyutunun 108-120 santim arasında değişmesinden dolayı ayakta çalınan kontrbas, bu yaylı grubundaki en kalın oktavlı sesleri çıkarabilmektedir.
Sağ ve sol bacaklar arasına yerleştirilerek çalınan çello genellikle 72 cm ile 76 cm boyutlarındadır. Keman ailesinin en büyük ve en pes sesli enstrümanı kontrbas keman 108 cm ile 120 arasında değişkenlik gösterir. Ayakta çalınan enstrüman genelde parmakla çalınsa da esere göre arşe ile de çalınabilmektedir.
Bu çalgının atası viola da gamba adı verilen 4 adet teli bulunan perdeli bir çalgıdır. Viyolonsel; keman, viyola ve kontrbas ile aynı ailedendir.
Keman (veya viyolon), viyola ve viyolonselin de bulunduğu violin ailesinin en yüksek tondan çalan, en küçük üyesidir. Dört teli vardır. Akort sesleri pesten tize sol, re, la ve mi'dir.
İlgili 24 soru bulundu
Gerek barok müzik veya klasik müzik olsun ya da akustik veya elektrikli keman olsun; yaylı çalgılar ailesi zaman içinde büyük değişimler geçirmiştir. Arap dünyasından gelen, Rönesans döneminde onu değiştiren İtalyan udiler sayesinde ünlendi; daha sonra 19. yüzyılda elektrikli versiyonunun çıkmasıyla devrimini yaşadı.
Onaltıda Bir Keman: 36 ile 40 cm arasında değişkenlik gösterir ve 3 ile 5 yaş arası çocuklar için uygundur. Sekizde Bir Keman: 45 ile 48 cm arasında değişkenlik gösterir ve 5*6 yaş aralığına hitap eder. Çeyrek Keman: 48 ile 53 cm arasında değişir ve 6-8 yaş aralığına hitap eder.
Viyola, yaylı çalgılar ailesinin ikinci üyesidir ve şekli kemana benzemekle beraber kemandan biraz daha büyüktür. Alto' da denir.
Viyolonsel ya da çello sık kullanılmakta olup yaylı çalgılar ailesinden olan dört telli ve de tenor sesli bir çalgı olmaktadır.
Yıllarca kafa karıştıran bir konu çello ile viyolonsel arasındaki farklardır. Çello ile viyolonsel aynıdır. Viyolonsel akademik olarak kullanılan bir isimdir. Viyoloncello olarak üretilmiş olup zaman ile viyolonsel olarak adını tamamlamıştır.
Viyolonseli çalarken, arşeyi yani yayı tellere sürterek ses çıkarmayı sağlarız.
Kontrbas, keman ailesinden, yaylılar grubunun en kalın sesli çalgısıdır. 4 telli ve 5 telli olmak üzere iki türü bulunur. 5 telli olan kontrbasa senfonik orkestra eserlerinin icrasında sık olarak ihtiyaç duyulmaktadır.
a) Kemanın Ön Kapağı – Göğüs Bölümü
Kemanın yüz kısmı olarak bilinen ön kapak, çoğu zaman göğüs bölümü olarakta adlandırılmaktadır.
Viyolonsel gibi keman ailesinden çalgılardır ve gitar ve keman gibi keman ailesinden çalgılarda olduğu gibi tel ile çalınır. Aynı zamanda, kemanın çok daha büyük bir versiyonudur ve genellikle dört telli bir çalgıdır. Enstrüman kemanın aksine dikey olarak çalınır ve çalgıcı tarafından üst bacak üzerinde tutulur.
Viyola ve keman fiziksel yapı olarak benzemekte ve aynı çalgı ailesi olan “yaylı çalgılar” ailesine üyedirler. En belirgin farklılıkları keman Sol anahtarını kullanırken, viyola Do anahtarını kullanır. Diğer bir farklılık ise keman soprano bölüm iken, viyola ise alto(orta) sesli bir çalgıdır.
Kaliteli kemanlarda genellikle kelebek, akçaağaç ve ladin kullanılır. İyi bir kemanın tuşe kısmı(genellikle siyah olan kısım) ise genellikle abanoz ağacından yapılır. Abanoz ağacının rengi siyahtır yani kaliteli kemanların klavyesinde gördüğünüz siyah renk eğer ağacı abanozsa, orijinal rengidir.
Telli müzik aletleri arasında en yaygın müzik aletleri gitar, saz, bağlama, ud olarak verilebilir. Vurmalı müzik aletlerine örnek olarak davul, bateri, darbuka gösterilmektedir. Nefesli müzik aletleri flüt, klarnet, zurna, saksafon, ney gibi enstrümanlardan oluşmaktadır.
Çello Çalmak Zor mu? Çello çalmayı düşünen herkesin aklına ilk gelen soru olan bu konunun cevabı aslında çok basit. Doğru yöntem ve iyi bir eğitmen desteği ile çello öğrenmek kesinlikle zor değil, aksine çok eğlenceli ve kolay! – Eğitmenin branşının ders alacağınız alanla ilgili olması.
Sesin parmak ve bilek yardımıyla titretilmesine vibrato denir.
Kemanın ses rengi, kullanılabilen ses sınırı (dört oktav) ve müzikal düşünceleri anlatmaktaki ses çeşitliliği onu pek çok bestecinin en gözde çalgısı yapmıştır.
Keman öğrenmek uzun ve keyifli bir yolculuktur. Keman eğitimi yeni başlayanlar için ilk haftalardan itibaren verilen eğitim 3-6 ay arası sürmektedir. Bu maksimum 6 aylık sürenin içerisinde keman parçalarını sesleri temiz bir şekilde çıkarabilmeniz için yoğun pratikler yapmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri