Türkiye'nin en geleneksel tatları Sivas yöresindendir. Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz.
#1 Orjinal Sivas Köftesi
İlk sırayı elbette bir et ürününe ayırmalı. 81 ilin, 81'inde de el üstünde tutulan, adı duyulduğunda karınları acıktıran bir yiyecek varsa o da köftedir. Sivas usulü köftenin asıl önemli noktası ise etinde saklı.
Şerbetli tatlılar arasında çok sevilen kalburabastı, Sivas mutfağıyla özdeşleşmiştir. Özellikle bayramlarda ikram edilen kalburabastı, ortalama 1 saat içerisinde sofralardaki yerini alır. Fındık, badem, ceviz, tarçın, kuru üzüm ve erişte ile hazırlanan kelle tatlısı, Sivas mutfağında önemli bir yere sahiptir.
Yabani bir armut çeşidi olan ve insan sağlığına önemli faydaları bulunan Ahlat, yöresel adı ile Çördük Sivas perakande sebze haline geldi.
İlgili 16 soru bulundu
Elma, üzüm, armut, ayva, şeftâli erik, kiraz, vişne, nar, incir, zeytin ve antepfıstığı ilde yetiştirilen meyvelerdir.
Bunların yanı sıra, oldukça zengin olan Sivas mutfağının diğer lezzetleri ise şu şekildedir: Sivas Kebabı, Patlıcan Pehli, Sivas Ketesi, Yumurtalı Sübüra, Divriği Pilavı, Kıymalı Patatesli Kömbe, Madımak, Kesme Aşı, Cılbır, Babiko, İçli Köfte, Pezik.
Doğusunda Hafik, güneyinde Ulaş ve Altınyayla, güneybatısında Şarkışla, batısında Yıldızeli ilçeleri; kuzeyden Tokat, Ordu, Giresun; doğudan Erzincan; güneyden Malatya, Kahramanmaraş ve Kayseri; batıdan da Yozgat illeriyle komşudur.
Bol tereyağlı peskütan çorbası, incecik baklava hamurundan yapılan kelle tatlısı, bir yiyenin bir daha istediği ketesi ile Sivas yemekleri damaklarda şahane tatlar bırakıyor...
Çifte Minareli Medrese, Gök Medrese, Sivas Ulu Camii gibi yapılarıyla UNESCO'nun dahi dikkatini çeken Sivas, güneydeki taş ustalarının ince işçiliklerini bugün görmenizi sağlayan eserlerle donatılmış olan bir kültür mirasıdır.
Sirok, gömme
Sirok ya da diğer adıyla gömme, hamurlu bir yiyecektir. Hazırlanan hamur fırında üzeri gevrek olana kadar pişirilir, ardından sert üst kısmı kesilir. Hamurun içi ufalanır, üst kısmı kare şeklinde kesilir. Üzerine tereyağı, kenarlarına ayran dökülür ve lezzet festivali yaşatır.
Sivas'a farklı dönemlerde hakim olan devletler, şehre kendilerine özgü değişik isimler vermişlerdir. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment İli, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas ve Sivas isimleridir.
İl merkezi nüfusu 233.153, Merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46535, ilin toplam nüfusu 695.528'dir. Bunun 77.700'ü Alevi, geri kalanı ise Sünnilerden oluşmaktadır. Bu da Sivas'ta yaşayan vatandaşların genel nüfusun % 11'inin Alevi olduğunu göstermektedir(86).
SİVAS ilinin Nüfusu En büyük ilçesi MERKEZ (390.318) , SİVAS ilinin Nüfusu En küçük ilçesi DOĞANŞAR (2.704) olmuştur.
Türkiye'de Konya'dan sonra en çok Selçuklu eserinin bulunduğu il Sivas'tır. 13. yüzyıla ait Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese ve Mavi Medreseleri çini sanatı açısından mutlaka görülmeye değer yerlerdir. Ulu Camii ise 1100 yılında inşa edilmiştir. Ayrıca Sivas, Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ikinci ilidir.
Sivas soğuk ve karasal bir iklime sahip olmasının yanında; çevre illere göre daha yüksek olması, kuzey rüzgarlarına açık olması, engebeli yapısı, yıl içinde değişen basınç farkı ve şehir topraklarının farklı coğrafi bölgelerde yer alması nedeniyle çevre illere göre farklı bir mikroklima özelliğine sahiptir.
Genelde giyilenler sırayla; köynek, iç saya, dış saya, şalvar, elbise olarak bindallı, üç etek, dövme giyilir. Üzerine salta cepken, önlük, bele kuşak veya gümüş kemer, başa Bartın yazması, pullu, fes, Hindi adlı ince örtü örtülür.
Sivas'a bağlı 17 ilçe, 7 belde ve 1234 köy bulunmaktadır.
Sivas ilinde bitkisel ürünler üretimi içerisinde en önemli gelir kaynağı olarak ilk sırada yer alan tarla ürünleri tahıllar, yem bitkileri, endüstri bitkileri ve yemeklik baklagiller olmak üzere dört ana grup altında değerlendirildiğinde gerek üretim miktarı gerekse ekiliş alanı açısından ilk sırada tahıllar ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri