Klasik Fransız komedisinin 17. yy'daki en önemli temsilcisi Molière, Kibarlık Budalası'nda, daha iyi bir sosyal statü peşinde koşan orta sınıf mensubu Jourdain'in hikâyesini anlatıyor. Kumaş tüccarı babasının zenginleşmesi sonucu orta yaşlı bir burjuva hayatı süren Jourdan'in tek amacı, aristokrasiye kabul edilmektir.
Cahil ve saf, varlıklı bir adamın asilzade olmaya çalışması. Oyun, 17. yüzyılda, Fransa'da geçmektedir. Molière'in 1670 yılında kaleme aldığı oyun, gülmece türünde olup, Paris başta olmak üzere Fransa'nın değişen çehresinin, el değiştiren zenginliğin ve gücün eleştirisi şeklinde yorumlanır.
Tiyatroda Klasisizmin Temsilcileri:
Moliere: Cimri, Kibarlık Budalası, Hastalık Hastası, Beklenmedik Engeller, Scapin'in Dolaplar.
Süre: İki perde, 90 dk. Moliere'in ölümsüz eseri Kibarlık Budalası 2008'den bu yana, 15. yılında seyircisiyle buluşmaya devam ediyor.
Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir.
İlgili 43 soru bulundu
Tarihi milattan önce 6.yüzyıla kadar uzanan tiyatro, duyguların, düşüncelerin ve durumların sahnede sergilenmesi esasına dayanır. Yunanca, theatron kelimesinden türemiştir, seyirlik yer anlamına gelir. Tiyatronun Antik Yunan'da bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlerde doğduğu kabul edilir.
Molière [Jean-Baptiste Poquelin] (1622-1673): Clermont Koleji'nde Latin ve Yunan dili ve edebiyatı dersleri aldı. Hukuk öğrenimi gördü, 1641'de kabul edildiği barodan ayrıldı.
Türk Tiyatrosunun usta oyuncuları Haldun Dormen ve Göksel Kortay'ın başrollerini oynadığı Moliere'nin ölümsüz eseri “Kibarlık Budalası” adlı oyun Selçuklu sanatseverlerin beğenisini topladı.
Ahmet Vefik Paşa, Moliere'ye ait Le Bourgeois Gentilhomme adlı eserin Türkçeye kelime olarak tercümesi “Burjuva Beyefendisi” şeklindedir. Ali Süha Delilbaşı ise eserin aslından çevirdiği piyesi Kibarlık Budalası olarak isimlendirmiştir (Özgü 1974:14).
Moliere, klasik çağın ve günümüzün ölçülerine göre, profesyonel bir yazar ya da edebiyatçı değildi. Oyunlarının tümünü, yayımlamak amacıyla değil, oynanmak amacıyla yazmıştır.
Molière (Jean-Baptiste Poquelin) XVII. yüzyılda oyunlarıyla hem dönemin kralı XIV. Louis'nin hem de Fransız halkının dikkatlerini üzerine çekmeyi başaran bir tiyatro oyuncusu, yönetmen ve yazardır. Nasıl ki tragedyada Corneille ve Racine en önemli isimlerse, komedyada da Molière adından söz ettirir.
MOLİERE'İN ESERLERİ
Moliere'in bilinen ilk yapıtları, 1655'te Lyon'da sahnelenen L'Etourdi ou les contretemps (oynanışı Savruk, 1876; yayımlanışı Şaşkın yahut Beklenmedik Engeller, 1944) ve 1656'da Beziers'de oynanan Le Depitamoreux'ydü (oynanışı İnfial-i Aşk, 1876; yayımlanışı Küskün Âşıklar, 1944).
Gülünç Kibarlar (Fransızca: Les Précieuses ridicules, Fransızca telaffuz: [le pʁesjøz ʁidikyl]) Fransız oyun yazarı Molière'in 1659'da yazdığı, düzyazı tiyatro oyunu.
Ağzı açık ayran delisi (veya budalası) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yeni gördüğü her şeye şaşkınlıkla bakan.
Eserlerinde değindiği toplumsal yergiler saray çevresini ve soyluları rahatsız ettiği için yasalara, geleneklere karşı gelmekle suçlandı. Moliére'in ünlü yapıtlarından, beş perdeden oluşan Cimri; bahçesinde sakladığı altınlarını çaldırma korkusu yaşayan cimri bir adamın para tutkusunu anlatan bir komedidir.
1673 yılında Molière'in vefatından önce yazdığı ve başrolünü bizzat oynadığı son eseri Hastalık Hastası,saf bir adam olan Argan'ın onu gelir kapısı olarak gören şarlatan doktorunun yalanlarına kanarak kendini ölümcül bir hasta zannetmesini konu alır.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
MOLİERE TİYATRO OYUNLARI (9 OYUN)
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
İlk Tiyatro Eseri Kime Aittir? Bilinen ilk tiyatro eseri M.Ö 6. yüzyılda yaşamış olan Aiskylos'a aittir. Bu eser normalde üç farklı oyundan oluşsa da sadece son oyun günümüze kadar ulaşmıştır. Son oyunda Zeus'un Prometheus'u ve insanları cezalandırması konusu işlenir.
OYUN YAZARI, tiyatro, sinema, televizyon, video oyunları ve benzeri alanlarda senaryo ve hikaye yazan kişidir.
7 ve 6.yy.da Tanrı Dionysos onuruna yapılan törenlerde söylenen dithirambos şarkılarından doğduğu varsayılmaktadır. Giderek belli biçim kalıplarına göre yazılmaya ve şiirsel nitelik kazanmaya başlayan bu koro şarkılarına bir de konuşan kişi "hipokrites” (yanıt veren) eklenince, tiyatronun dialog çekirdeği oluşmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri