TDK ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu'na göre kimbilir değil "Kim bilir" şeklinde yani ayrı yazmak gerekir. "Kim bilir" sözünün bu şekilde kullanımı gerçek anlamda soru olmasa bile söz konusu soru cümlesinin kinayeli kullanımından başka bir şey değildir. Bu bakımdan ayrı yazmak doğrusudur.
Kim bilir kelimesinin ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre kim bilir sözcüğünün bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
TDK kurallarına göre "bilebilir" bitişik yazılır, "bilebilir mi" ise ayrı yazılır çünkü -ebilmek birleşik eylemdir ama "mi" soru anlamı katan mi'dir. örnekleri bu bakımdan doğrudur.
Bu kelime genellikle iyilik bilir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı iyilikbilir şeklinde olmalıdır.
Birleşik kelimeler aşağıdaki durumlarda bitişik yazılırlar: 1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (< biri biri), kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş) vb.
İlgili 36 soru bulundu
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göre merak edilen kelimelerden biri de değerbilir kelimesidir. Değerbilir kelimesinin ayrı mı bitişik mi yazıldığı TDK'da araştırılan bir konudur. TDK'ya göre bu kelime "değerbilir" şeklinde bitişik olarak yazılmalıdır. Doğru olarak kabul edilen kelimenin bitişik olarak yazılmasıdır.
Değerbilir kelimesi, ayrı olarak yazılmamalıdır. ''Toplumumuz değerbilir bir toplumdur''. Cümlesindeki kullanım doğru, ''Emre, kullandığı eşyalara önem verir, onlara değer bilir.'' Cümlesindeki kullanım ise tamamen yanlış olarak bildirilmektedir.
Bu kapsamda pek çok kişinin merak ettiği değerbilir ayrı mı yazılır sorusuna verilecek yanıt bitişik yazılması gerektiğidir. Değerbilir sözcüğü Türk Dil Kurumuna göre değeri olan şeylere, kimselere önem veren, onlara saygı duyan veya koruyan kimse anlamlarında kullanılır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu resmi internet adresi üzerinden diğer kelimelerde olduğu gibi peş peşe için de bilgiler vermişti. İşte bu kelimeyle ilgili bilinmesi gerekenler… “PEŞ PEŞE” YAZILIŞI TDK'DA! Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor.
içindedir ve kurallı birleşik eylemler birleşik yazılır. Eylemi oluşturan sözcüklerin arasına sözcük girmez. yanlışsa "gele de bilirim" yazmak da o denli yanlıştır.
TDK ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu'na göre kimbilir değil "Kim bilir" şeklinde yani ayrı yazmak gerekir.
Kim bilir yazımı ile ilgili örnek cümleler
Kim bilir kelimesinin doğru kullanımı ile ilgili örnekler şu şekildedir: Kim bilir şimdi ne yapıyordur? (Doğru) Kimbilir yarın buradan giderim.
Soru: "kimbilir Ne Kadar Sürecek Bu İş" cümlesinin sonuna hangi noktalama işareti konulur? Cevap: Bu cümle bir soru cümlesi olduğu için sonuna soru işareti (?) konulur. Doğru yazımı şu şekildedir: "Kimbilir Ne Kadar Sürecek Bu İş?"
Değerbilir anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle kadir bilir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kadirbilir şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre ''göz alıcı'' ayrı yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz. Takıların çok göz alıcı duruyor.
Yukarıda sıfat ve zarf olarak kullanıldığı takdirde ifade ettiği anlamların açıklandığı güler yüzlü doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır.
Bu kelime genellikle gök delen şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gökdelen şeklinde olmalıdır.
Bir konu hakkında bilgisi olsun ya da olmasın çok fazla şey söyleyen kişiler için çokbilmiş kelimesi değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından bu sözcük grubunun yazılışı bitişik olarak değerlendirilir. Ayrı yazımı Türkçede yazım hatasına neden olur.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Yeryüzü kelimesi belirtisiz isim tamlaması ile oluşan bir birleşik kelimedir. Bu nedenle yeryüzü kelimesi bitişik yazılır.
YÜZ GÖZ KELİMESİNİN ANLAMI
Ayrı yazılması gerekir. Bu kelime genellikle yüzgöz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yüz göz şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri