Kına annesi bir sepet içerisine bebeğin ihtiyaçlarını hazırlar ve aileye teslim eder. Aile karşılık olarak kına annesine hediyeler sunar. Kız bebek banyo yaptırılır ve o güne özel kıyafetler giydirilir. Kına tepsisi hazırlanır; etrafına lokum, kuruyemiş ve kurabiyeler yerleştirilir.
Kına annesi bebeğin sağ eline ilahiler eşliğinde kına yakıyor ve bunu kırmızı bir bez ile örtüyor. Geleneğe göre; bebeğin sağ eline yakılan kına bereketi ve helal parayı, sol eline yakılansa haramdan ve kötülüklerden korunmayı temsil ediyor.
Doğan bebek kız ise genellikle ilimizde yaşayan Romanlar arasında altı ay kınası adı verilen etkinlik gerçekleştirilir. Kınanın yapılacağı gün kızın önüne bir tepsi içinde ayna, kalem, Kuran konulup, bunlardan birinin seçilmesi istenir.
6 ay kına konsepti zaman zaman değişse de kınanın yakılacağı gün bebeğe önce banyo yaptırılıyor. Dualar eşliğinde cici anne tarafından bebek bindallısı giydiriliyor ve bu esnada kına tepsisi hazırlanıyor.
Yabancı erkeklere göstermemek şartıyla, kadının her süsü caizdir. Koca için süslenmek sünnet, yabancı için süslenmek haramdır. Sual: Erkeğin saç dökülmemesi veya baş ağrısı için kına yakması caiz midir? Evet, caizdir.
İlgili 23 soru bulundu
Kınayı hazırlama ve yakma görevi mutlu evliliği olan bir kadına verilir. Kına genellikle bakır bir tas içinde hazırlandıktan sonra mumlarla süslenmiş kına tepsisinin üzerine konur. Bekar kızlar ellerinde mumlar eşliğinde gelinin etrafında dönerek türkü söylerken bir aile büyüğü de kına tepsisini taşır.
Genellikle bu tepsiyi gelinin yakın arkadaşı ya da nedimesi olacak kişi tutabilir. Bazen de evdeki kız kardeşi veya akrabalardan tepsiyi tutması tercih edilebilir. Tepsiyi taşıyacak kişilerin bekar olmasına dikkat edilir.
Kınada erkek tarafı ne alır sorusunu yanıtlayarak başlayalım: Geleneklere göre kına gecesi hazırlığında gelinin kına elbisesini, ayakkabı, küpe, iç çamaşırı, takı gibi aksesuarlarını damat tarafı alır. Ayrıca kına gecesinin, kına ve çerezini de erkek tarafı temin eder.
Bu nedenle kına gecesinde gelinler daha çok bordo, koyu kırmızı, zümrüt yeşil, mürdüm gibi renkleri tercih ederler. Kına gecesi elbiseleri bu renklerden seçildiğinde daha uygun olabilir. Davetliler de genelde bu renk dışında elbiseleri tercih ederler kına gecesi için.
Sünnet çocuğuna kınayı yengeler yakar. Düğün sahibi yani sünnet çocuğunun annesi kına yakan yengelere iğne oyalı bez örtü verir. Orta yerde kına yakılırken sünnet çocuğunun yakınları para takarlar.
Bu adet sadece Marmara ve Ege bölgesinde vardır. Sadece 40 uçurma gibi geleneksel bir adettir ve sadece kız bebeklere yapılır. Bunda 20 30 yıl öncelerine kadar özellikle köylerde bildiğimiz gelin kınası niteliğinde yapılan bu adet şimdilerde daha küçük etkinlikler olarak organize ediliyor.
6 Ay Kınası Nedir? Kına yakılması uzun yılardır toplumumuzda şans ve bereket anlamına gelmektedir. Ege'de uzun zamandır yazılan kına yakılması son dönemlerde daha popüler hale gelmiştir. 6 aylık bebeklere kına yakılarak şans getireceğine inanılıyor.
Kimi yörelerde mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan acı görmemiş bir kadın tarafından yakılırken kimi yörelerde yengeler kınayı yakar. Bazı yörelerde geline genç kızlar erkeğe genç delikanlılar yakarken bazı yörelerde ise teyzeler kınayı yakar.
Yani o gece kayınvalide gelinine bir adet altın takar ve bu sorumluluk ona aittir. Maddi duruma göre kına gecesinde geline beşi bir yerde veya bir bilezik takılması da yine erkek tarafının karşılayacağı masraflar arasındadır.
Kına gecesinde söylenen kına ağıtları, tıpkı ölüm ağıtları gibi belli bir tören unsuru taşıyan ağıtlar üstelik. Yalnızca kadınlar tarafından, gelin kıza kına yakılırken ve genellikle sazsız ve çalgısız söylenir. Kına gecesinde gelin kız mutlaka ağlar. Eğer ağlamazsa "kocada gönlü var" şeklinde yorumlanır ve ayıplanır.
Kına, kız tarafının kadın akrabaları ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşeceği için kına masrafları kız ailesi tarafından karşılanır. Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir.
Kına gecesi ikramları arasında tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar, meyve tabakları, kekler, pasta ve kına şekeri gibi geleneksel ikramlar yer alabilir. Alkollü içeceklerin servis edilmemesi ise tercih edilen bir yaklaşımdır.
damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır. Damat, maniler söylenerek kına yakılacak yere götürülür ve evliler damadı yanlarında tutarlar.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Kına, genellikle kadın akrabaların ve gelinin yakın kız arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşen bir eğlence ve bu eğlencenin masrafları kız tarafına aittir. Tutulacak olan mekanın kirası, süslemeler, ikramlar ve kına gecesi misafirlere verilecek olan kına hatırası hediyeler gelinin ailesi tarafından karşılanır.
Kız tarafı genelde tutulan mekanın ücretini karşılar. Evlerde yapılan kına gecelerinde mekan ücreti problem olmaz. Fakat mekan ve organizasyon işlemlerinden kız tarafı sorumludur. Misafirler için seçilen aksesuarları da kız tarafı karşılamaktadır.
Adeta damada cilve yapan gelin hiç beklenmedik bir anda testiyi yere atarak kırar. Burada ki püf nokta testinin özellikle kırılmasının gerekliliğidir. Eğer testi tek seferde kırılmazsa gelinin damada karşı sözünün geçmeyeceğine inanılır.
Damada kına yakılırken; sağdıç parmağını kınaya banarak elini yukarı kaldırır, bir iki üç diye saydıktan sonra bekar gençler kınalı parmağa ulaşmaya çalışırlar. Kim önce kınayı almışsa ilk onun evleneceğine inanılır. Kalan kına damadın arkadaşlarına dağıtılır (darısı bekarların başına olsun diye).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri