Köçek, Anadolu'da yaygın olarak “kadın kılığına girmiş erkek dansçı” olarak bilinir. Bu haliyle Osmanlı saray çevresinde belirerek günümüze değin varlığını koruduğuna inanılan bir dans biçimi ve icracısını betimler.
Osmanlı döneminde saray ve saltanat çevresinde yer alan köçek geleneğinde kadın kılığına girerek dans eden erkeklere müzisyenler eşlik ediyorlardı. Yedi yaş gibi çok erken yaşlarda başlayan köçeklik eğitimi, on dört yaşına kadar sürer ve bu yaştan itibaren köçekler profesyonel dansçı olarak mesleklerini sürdürürlerdi.
Köhne kelimesi TDK'ya göre, yıpranmış anlamına sahip bir kelimedir. Yıpranmış anlamıyla bilinen köhne sözcüğü, kişilerin kullandığı sözcük öbeklerinden biridir. Köhne kelimesi her bireyin tercih edebileceği sözcükler arasında yer alıyor. Yıpranmış anlamında tercih edilerek kullanılabiliyor.
Osmanlı devleti döneminde köçeklik geleneği de erkeğin kadın kılığında kadın gibi dans etmesidir.
Köçek oyunu, Anadolu tarafından benimsenmiş, özellikle Kastamonu yöresinde zengin bir kültür olarak devamlılığın sağlamaktadır. Davul ve zurna gibi enstrümanlar ile düğün benzeri gecelerin olmazsa olmazı haline gelmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Köçek, Anadolu'da yaygın olarak “kadın kılığına girmiş erkek dansçı” olarak bilinir. Bu haliyle Osmanlı saray çevresinde belirerek günümüze değin varlığını koruduğuna inanılan bir dans biçimi ve icracısını betimler.
Muğla İli Ağzı Sözlüğü'nde köçek (<köşek) “yeni doğmuş deve yavrusu” (*Marmaris -Mğ.) biçiminde de geçmektedir (MİAS / 208).
Köçekler, kadın kılığına girerek dans eden ve bunu meslek haline getirmiş, profesyonelce çalışan erkeklerdir. Kelime dilimize Farsça'dan girmiş olup; küçük anlamındadır. Eski dönemlerde köçekler 8 ila 10 yaşlarında Çingene ya da Mısır göçmeni olan Kıpti kadınlar tarafindan eğitilirlerdi.
Köçeklerin oyununa eşlik eden kıvrak ezgili dans şarkısına “köçekçe” denir. Köçekçeler geçen yüzyılın sonuna kadar saray, konak ve halk eğlencelerinde, yerine göre kadın ve erkek meclislerinde, köçeklerin ve çengilerin (kadın dansçı) oynaması için tertip edilmiştir.
Daha ziyade köy düğünlerinde para karşılığı belli yerlerden getirtilen (abdal) tabir edilen sanatçı grubu ile kadın kıyafetine girip, zil takarak göbek atan ve karşılıklı figürler çizen insanların oyunudur. Bu oyunu oynayanlara da köçek denir.
Terim olarak bayatı, bir taraftan “köhne-boyat” kelimesiyle ilişkilendirilirken diğer taraftan “ulu Tanrı” olarak anlamlandırılmaktadır (Abdulla vd. 2004: 4).
köhne - Nişanyan Sözlük. Farsça kuhne کهنه “eski, yaşlı” sözcüğünden alıntıdır.
Osmanlı Türkçesi كهنه (kühne) sözcüğünden devralındı, Farsça کهنه (kuhne) sözcüğünden.
Köşe vuruşu veya korner vuruşu, futbolda topu oyuna sokma yöntemlerinden birisi. Topun tamamı, en son, savunma yapan takımın herhangi bir oyuncusuna dokunduktan sonra kale çizgisi dışına çıkmışsa karşı takım köşe vuruşu kazanmış olur.
TRT Belgesel - Halk ağzında “potuk” veya “dorum” olarak da bilinen köşek, bir yaşına kadar olan deve yavruları için kullanılıyor.
1943 yılında Ulvi Cemal Erkin halk danslarından oluşan “Köçekçe” adlı eserini büyük orkestra için bestelemiştir. Bu eser, ilk defa Ankara Radyosu'nda Dr. Ernst Preatorius yönetimindeki orkestra tarafından seslendirilir.
Köçekçe, Türk Beşleri adıyla anılan çağdaş Türk müziğinin ilk temsilcilerinden Ulvi Cemal Erkin'in, orkestra için 1942 yılında yazdığı bir orkestra süiti veya dans rapsodisi.
Deve yavrusuna köşek adı verilir. Kişiler deve yavrusunu köşek olarak adlandırıyor. Bulmacalarda köşek cevabı her zaman doğru cevap olacaktır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Bekir ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Sabahları erken kalkmayı alışkanlık edinen kimse, bakir. “Bekr” sözcüğünden meydana gelmiştir. Genç deve, deve yavrusu.
Deve yavrusuna yer yer bidi ve potuk da denir. Devenin çeşitli Türk lehçelerinde daha birçok adı vardır. Meselâ Kara Kırgızlar genel olarak deveye tö, erkek deveye buğra, dişi deveye ingen, deve yavrusuna taylak veya tö botusu demektedirler.
Köhne-i zen derler bu gamhaneye (THM; 187) Köhne-i zen: Terk edilmiş yalnız bırakılmış kadın. Doğrusu yaşlı kadın, cadı. Özel- likle felek ve dünya için kullanılır.
Köhne Ürgenç ilçesi (Türkmence: Köneürgenç etraby), Türkmenistan'ın Daşoğuz ilinde bulunan bir ilçedir.
Cevap: Eskiyip yıpranmış, bakımsız kalmış.
KÖÇMEK : Evlenmek. DILDIBIL : Çırılçıplak. GURUĞ TAVUK : Anaç tavuk.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri