Altın yüzük, bilezik gibi takıların iç tarafında genelde ayarını gösteren damgalar bulunur. Altın; 22 ayar ise damga olarak 22, 910, 916, 930, 933 sayılarını görürsünüz. 18 ve 750 sayıları ise 18 ayar altını ifade eder. Her altında bir kod olması gerekir.
Sıvı fondöten ve pudrayı sürdüğünüz yere altın takınızı hafifçe bastırın. Cilde değen altın, siyah bir iz bırakırsa, altın gerçek demektir. Altın takınızın yanına bir mıknatıs koyarak bu testi yapabilirsiniz. Altın manyetik olmadığından mıknatısın takıyı çekmemesi gerekir.
Altın alındığı zaman ilk olarak altın üzerinde yer alan damgalara bakılması gerekiyor. Altının üzerinde bir damga bulunmuyorsa, altının sahte olduğunu anlaşılır. Günümüze kadar gelen yöntemlerden biri de, altını ısırmaktır. Altın ısırıldığı zaman altın üzerinde herhangi bir iz oluşuyorsa, altın gerçektir.
2) DAMGA TESTİ
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir.
DİŞ İZİNİZ ÇIKIYORSA GERÇEKTİR
Altın kolaylıkla çizilebilen, yamulan ve şekil alabilen yumuşak ve hassas bir madendir. Her ne kadar satıcılar bu yöntemi sevmese de eğer altını ısırdığınızda üzerinde diş izleri çıkıyorsa bu altının gerçek olduğunu gösterir. Sahte altınlarda ise diş izi çıkmaz.
İlgili 45 soru bulundu
Altın aksesuarların kararmaması ve uzun ömürlü kullanılması adına çamaşır suyu ve deterjan gibi ev kimyasallarından uzak tutmanız tavsiye edilir.
Uzun süre kullanımlar sonucu altın takılarınız kirlenerek kararabilir. Kullandığınız kozmetik ürünler, cildinizdeki yağ oranı, ter ya da vücut parfümleri gibi dış etkenler altınların kararmasını hızlandıran unsurlardan sadece birkaçıdır. Kararan takılar eski parlaklığını kaybettiği için kullanılmak istenmez.
Değerinin yüksek olması, işenmesi ve kayıt altına alınması gibi çeşitli sebeplerle altınlar üzerinde damgalar bulunur. Bu damgalarda altının ayar bilgisi de yazar. Her altın takıda olduğu gibi altın küpelerde de mutlaka ayar yazan damga yer almalıdır.
Yüzük ve bileziklerde genellikle iç kısımda yer alan damgalar; bileklik, kolye ve gerdanlıklarda ise klips kısmında yer alır. Zorunlu olan bu kuralın aksi durumlarla karşılaştıysanız şüphelenerek en yakın kuyumcuya başvurmanız gerekir.
Kolyeler 8, 14, 22 ve 24 ayar olmak üzere sınıflanabilir. 8 ayar altın kolyeler az oranda saf altın içerdiğinden yatırım amaçlı pek tercih edilmez. Bu doğrultuda, insanlar saf altın oranın daha yüksek olduğu kolyelere yönelmektedir.
Damga testinde altının üzerindeki damga detayları kontrol edilmelidir. Altının karatı ve saflığı gibi bilgileri imalatçı tarafından altının üstüne damgalanmaktadır. Eğer bir damga yoksa bile bu altın gerçek olabilir ancak profesyonel destek almadan bu tür altın ürünlerinin gerçekliğinden emin olmamalısınız.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Altın, yüzyıllardır mücevher dünyasının en özel materyali olmuştur. İhtişamı, saflığı, zarafeti yansıtan; bu nedenle mücevher yapımında sıklıkla kullanılan altının saf hali parlak sarı bir renktir. Farklı alaşımlar ile karıştırıldığında rengi değişebilir.
Buna neden olan birçok sebep mevcuttur. Parfümler, deterjan, klor ve diğer kimyasal maddelerin teması sonucunda deformasyonlar oluşabilir. Altın kaplama takılar uygun koşullarda saklanırsa uzun süre kararma yapmaz.
Altın kolyeler genellikle 8, 10, 14, 18 ya da 24 ayar altından yapılır.
Altının üzeri dikkatle incelenmeli ve damga olup olmadığına bakılmalıdır. Herhangi bir damga yoksa sahte altındır. Damgasız altın satın alınmamalı ve satılmamalıdır.
Altın Kaplama Zincir Kolye: Genellikle çelikten yapılan kolyelerin 8, 14 ve 22 ayar altın ile kaplanması sonucunda elde edilen altın kaplama zincir kolyeler, hem kadın hem de erkek kullanıcılara hitap eden uzun ömürlü ve dayanıklı aksesuarlardır.
Altın kolye seçerken her zaman doğru gram ve modelden yana seçim yapmalısınız. Özellikle altın kolyeler yatırım amacı ile de tercih edilen ürünler olduğu için 22 ayar veya 24 ayar olarak alınması tavsiye edilmektedir. Ancak 14 ayar altın kolyeler de biraz daha günlük kullanım ve aksesuar olarak tercih edilmektedir.
Yüzük ve bileziklerin iç kısmında; bileklik, gerdanlık, kolye gibi ürünlerin ise klipsinde yer alan rakamlar, altının ayarını gösterir.
Bunun yanı sıra, kaplama parçaların fiyatları; normal takılara kıyasla daha uygundur. Bu yüzden, altın kaplama takılar; fiyatları sayesinde de ayırt etmek mümkündür. Buna ek olarak, takıların her birisinde ayar kontrolü için damga yer alır. Bu kıstasa dikkat etmelisiniz.
585 milyem değerinde olan altın 14 ayar altındır.
Özellikle eski veya atıl durumdaki bilgisayar parçaları, cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar içerdikleri altın içeriği nedeniyle altını bozan maddeler arasında yer alır. Diş Protezleri ve Takılar: Eski diş protezleri veya artık kullanılmayan altın takılar da altını bozan maddeler arasında sayılabilir.
Altınlar aslında ilk olarak sarı ve beyaz altın olarak ikiye ayrılıyor. Temel fark alaşım farklılığı! Altının renginin sarı ve beyaz olarak değişmesindeki temel sebep alaşım farklılığı. Ham altının rengi sarıdır.
Mesela altının en büyük düşmanlarından biri bulaşık ve çamaşır deterjanlarıdır. Maalesef kadınlar, çamaşır ve bulaşık yıkarken altın takmaya devam ediyorlar. Bilinmelidir ki çamaşır suyu, bulaşık deterjanları gibi kimyasal maddeler içeren bu sıvılar, altının rengini solduruyor, parlaklığını alabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri